KISMET – Sustainable Food Environments

Picture. Nathan Dumlao.

Hankkeen teemoina ovat bio- ja kiertotalous, kestävä paikallinen elintarviketuotanto ja innovaatiotoiminta. Tavoitteena on kehittää paikallistason kestävää elintarviketuotantoa, jossa hyödynnetään entistä enemmän kiertotaloutta. 

Kismet tarjoaa konkreettisia tapoja ja työkaluja hallinnon, kysynnän ja tuotannon kanssa työskentelyn parantamiseksi.

Toimenpiteet ja ratkaisut

Hankkeessa kehitetään kestävämpiä ruokajärjestelmiä yhdessä 13 kansainvälisen partnerin kanssa. Hankkeen tuloksena kehittyy Kestävien Ruokajärjestelmien Kehittämisohjelma (Enabling Programme for Sustainable Food Environments), mikä sisältää joukon konkreettisia työkaluja kestävyyden edistämiseksi hallinnon, kysynnän ja tuotannon näkökulmista.

Työkaluja pilotoidaan paikallisesti kahdeksalla alueella ja Etelä-Savon pilotit toteutetaan Savonlinnassa vuoden 2024 aikana hyödyntäen yhteistyötä muiden alueen kehittämishankkeiden kanssa.

Pilotoinnin jälkeen Kehittämisohjelmaa levitetään laajemmalle kohderyhmälle ystävyyskaupunkitoiminnan kautta. Hankkeen päätyttyä kunkin partnerin ja heidän ystävyyskaupunkinsa paikallinen ruokaympäristö on paremmin varustettu muuttamaan kuluttajien käyttäytymistä kestävään suuntaan, luomaan kiertotaloutta tukevia liiketoimintamahdollisuuksia ja tekemään ruokaketjuista ja -tuotannosta kestävämpiä kokonaisuuksia.

Työpaketit

WP 1 Preparing solutions
1.1 Prepare ”participation, governance and integration modules”
1.2 Prepare ”guidance for demand-side drivers”
1.3 Prepare a ”roadmap for production side drivers”
1.4 Set the stage for the cases in the 8 local innovation partnerships
1.5 Prepare an evaluation concept for the combined ”Enabling Programme”

WP 2 Piloting and evaluating solutions
2.1 Pilot the ”participation, governance and integration modules”
2.2 Pilot the ”guidance for demand-side drivers”
2.3 Pilot the ”roadmap for production side drivers”
2.4 Transnational exchange and cross-fertilised learning
2.5 Evaluate and revise the Enabling Programme

WP 3 Transferring solutions
3.1 Organize outreach campaign to include friendhips cities – communicate and exploit results
3.2 Onboarding and introducing friendship cities
3.3 Friendship cities implement the solution supported by transnational activities
3.4 Develop a Durability Master Plan for the Enabling Programme

Kismet

Hanke auttaa viranomaisia luomaan suotuisat olosuhteet elintarviketuottajille ja kuluttajille valita kestäviä ruokavaihtoehtoja.

Hankkeen virallinen verkkosivu:

Kuva 1. Kismet-timeline.

Pilotit Etelä-Savossa

Kestävien Ruokajärjestelmien Kehittämisohjelman pilotit järjestetään Savonlinnassa vuoden 2024 aikana.

Sivunäkymä ruokaklusterin datapankista.

Datapankki – Etelä-Savon ruokaketjusta

Datapankki – Etelä-Savon ruokaketjusta

Toteutus yhteistyössä Eurooppalaisesta klusteriverkosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeen kanssa. Kokonaisuus kohdentuu Etelä-Savon ruokaketjuun ja kokoaa tietoa alkutuotannosta kuluttajan ruokapöytään saakka.

Datapankki-video – Etelä-Savon ruokaketjusta

Datapankki-video – Etelä-Savon ruokaketjusta

Video esittelee Etelä-Savon ruoka-alaa tilastojen avulla datapankkiin koostettuna.
Datapankin on koonnut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun KISMET-hanke yhteistyössä Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille-hankkeen kanssa.

Kausipyramidi – Päiväkoti

Kausipyramidi – Päiväkoti

Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).

Kausipyramidi – Alakoulu

Kausipyramidi – Alakoulu

Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).

Kausipyramidi – Yläkoulu

Kausipyramidi – Yläkoulu

Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).

Kausipyramidi – Lukio

Kausipyramidi – Lukio

Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).

Kausipyramidi – Henkilöstöravintola

Kausipyramidi – Henkilöstöravintola

Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).

Kausipyramidi – Ikäihmisten palveluyksikkö

Kausipyramidi – Ikäihmisten palveluyksikkö

Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).

Satokauden Sankarit -tulostettava lautapeli alakouluille, ohje

Satokauden Sankarit -tulostettava lautapeli alakouluille, ohje

Satokauden sankarit -lautapeli on suunniteltu Savonlinnan alueen kouluille. Tarkoituksena on innostaa koululaisia oppimaan uutta kestävästä ruokajärjestelmästä pelin avulla. Pelissä tutustutaan kotimaisiin ja tuontiraaka-aineisiin sekä lisäksi kouluruokailun tuottajaan Savonlinnan ruokapalveluihin. Pisteitä pelissä saa sen mukaan, kuinka lähellä tuotettu raaka-aine kuvakortissa on. Erikoispisteet (4 pistettä, tähti) pelaaja saa Savonlinnan lähialueen raaka-aineista.

Satokauden Sankarit – lautapeli

Satokauden Sankarit – lautapeli

Peli ja peliohjeet

Satokauden Sankarit – lautapeli

Satokauden Sankarit – lautapeli

Pelilauta

Kuka käänsi kaalinkerät?? -tulostettava pakopeli yläkouluille, ohje

Kuka käänsi kaalinkerät?? -tulostettava pakopeli yläkouluille, ohje

Peli on suunniteltu tukemaan koululaisten oppimista kestävästä ruokajärjestelmästä. Pakopelissä yhdessä ratkotaan erilaisia arvoituksia. Pelissä pääsee eteenpäin vasta, kun arvoitus on saatu ratkaistua. Tavoitteena on saada kaikki tehtävät ratkaistua ennen ajan loppumista. Pelissä tutustutaan muun muassa paikallisiin tuotteisiin, tuontiraaka-aineisiin sekä ruokien pakkausmerkintöihin, joten näistä aiheista voi halutessaan jatkaa pelin jälkeen. Peli on suunniteltu Savonlinnan alueen koulujen käyttöön.

Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli

Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli

Opettajien materiaalit

Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli

Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli

Kaksipuoleiset tehtäväkortit

Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli

Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli

Yksipuoleiset tulosteet

Kuka käänsi kaalinkerät?? -pakopeli

Kuka käänsi kaalinkerät?? -pakopeli

Vakoojien salkku

Tapahtumat

kuvituskuva

13.11.2024 Kestävyys & tuotekehitys -webinaari

7.11.2024 Huomisen ruokapöytä -seminaari

31.10.2024 Tehoa suoramyyntiin

28.10.2024 Rohkeutta Ruokainnovaatioihin

14.11.2024 Coffee with KISMET#20

24.10.2024 Coffee with KISMET#19

17.10.2024 Coffee with KISMET#18

3.10.2024 Coffee with KISMET#17

26.9.2024 Coffee with KISMET#16

19.9.2024 Coffee with KISMET#15

18.9.2024 Savonlinnan Ruokavisio

5.9.2024 Coffee with KISMET#14

27.6.2024 Coffee with KISMET#13

20.6.2024 Coffee with KISMET#12

16.5.2024 Coffee with KISMET #11

2.5.2024 Coffee with KISMET #10

25.4.2024 Coffee with KISMET #9

28.3.2024 Coffee with KISMET #8

14.3.2024 Coffee with KISMET #7

Kismet

29.2.2024 Coffee with KISMET #6

Ilmakuva Savonlinnan kaupungista.

14.2.2024 Savonlinnan Ruoka Forum: Millä Eväillä Tulevaisuuteen?

1.2.2024 Coffee with KISMET #5

25.1.2024 Coffee with KISMET #4

7.12.2023 Coffee with KISMET #3

30.11.2023 Coffee with KISMET #2

26.10.2023 Coffee with Kismet #1

Julkaisut

Jade Hirvonen ja Minna Nieminen, 14.6.2023: Service Design Flows through Cha Cha Chaa.

Anne Mette Rav Nielsen ja Piia Mikonsaari, 25.6.2024: How do you do so far?

Lisätietoja

Piia Mikonsaari

Projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
p. + 358 50 4108 048
piia.mikonsaari@xamk.fi

Jenni Palosaari

TKI-asiantuntija
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
p. +358 50 9111 364
jenni.palosaari@xamk.fi

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

KISMET – sustainable food environments

Hankkeen kesto: 1.1.2023–31.12.2025

Tiedot

Hallinnoija: Hampurin kaupunki
Osatoteuttajat: Steinbeis Transfer GmbH (DE), Södertäljen kunta (SE), Foodworks Association (DE), Vidzemen aluehallinto (LV), Vejlen kunta (SE), Stiftelsen Beras International (SE), Tartu BT Park OÜ (EE), ScanBalt MTÜ (EE), Public Institution , Lithuanian Innovation Centre (LT), Food Innovation Center (DK), Prizztech (FI), XAMK (FI)
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Interreg Baltic Sea Region
Kokonaisbudjetti: 3 627 012 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 291 488euroa

Asiasanat