KISMET – Sustainable Food Environments
Picture. Nathan Dumlao.
Hankkeen teemoina ovat bio- ja kiertotalous, kestävä paikallinen elintarviketuotanto ja innovaatiotoiminta. Tavoitteena on kehittää paikallistason kestävää elintarviketuotantoa, jossa hyödynnetään entistä enemmän kiertotaloutta.
Kismet tarjoaa konkreettisia tapoja ja työkaluja hallinnon, kysynnän ja tuotannon kanssa työskentelyn parantamiseksi.
Toimenpiteet ja ratkaisut
Hankkeessa kehitetään kestävämpiä ruokajärjestelmiä yhdessä 13 kansainvälisen partnerin kanssa. Hankkeen tuloksena kehittyy Kestävien Ruokajärjestelmien Kehittämisohjelma (Enabling Programme for Sustainable Food Environments), mikä sisältää joukon konkreettisia työkaluja kestävyyden edistämiseksi hallinnon, kysynnän ja tuotannon näkökulmista.
Työkaluja pilotoidaan paikallisesti kahdeksalla alueella ja Etelä-Savon pilotit toteutetaan Savonlinnassa vuoden 2024 aikana hyödyntäen yhteistyötä muiden alueen kehittämishankkeiden kanssa.
Pilotoinnin jälkeen Kehittämisohjelmaa levitetään laajemmalle kohderyhmälle ystävyyskaupunkitoiminnan kautta. Hankkeen päätyttyä kunkin partnerin ja heidän ystävyyskaupunkinsa paikallinen ruokaympäristö on paremmin varustettu muuttamaan kuluttajien käyttäytymistä kestävään suuntaan, luomaan kiertotaloutta tukevia liiketoimintamahdollisuuksia ja tekemään ruokaketjuista ja -tuotannosta kestävämpiä kokonaisuuksia.
Työpaketit
WP 1 Preparing solutions
1.1 Prepare ”participation, governance and integration modules”
1.2 Prepare ”guidance for demand-side drivers”
1.3 Prepare a ”roadmap for production side drivers”
1.4 Set the stage for the cases in the 8 local innovation partnerships
1.5 Prepare an evaluation concept for the combined ”Enabling Programme”
WP 2 Piloting and evaluating solutions
2.1 Pilot the ”participation, governance and integration modules”
2.2 Pilot the ”guidance for demand-side drivers”
2.3 Pilot the ”roadmap for production side drivers”
2.4 Transnational exchange and cross-fertilised learning
2.5 Evaluate and revise the Enabling Programme
WP 3 Transferring solutions
3.1 Organize outreach campaign to include friendhips cities – communicate and exploit results
3.2 Onboarding and introducing friendship cities
3.3 Friendship cities implement the solution supported by transnational activities
3.4 Develop a Durability Master Plan for the Enabling Programme
Kismet
Hanke auttaa viranomaisia luomaan suotuisat olosuhteet elintarviketuottajille ja kuluttajille valita kestäviä ruokavaihtoehtoja.
Hankkeen virallinen verkkosivu:
Pilotit Etelä-Savossa
Kestävien Ruokajärjestelmien Kehittämisohjelman pilotit järjestetään Savonlinnassa vuoden 2024 aikana.
Datapankki – Etelä-Savon ruokaketjusta
Datapankki – Etelä-Savon ruokaketjusta
Toteutus yhteistyössä Eurooppalaisesta klusteriverkosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeen kanssa. Kokonaisuus kohdentuu Etelä-Savon ruokaketjuun ja kokoaa tietoa alkutuotannosta kuluttajan ruokapöytään saakka.
Datapankki-video – Etelä-Savon ruokaketjusta
Datapankki-video – Etelä-Savon ruokaketjusta
Video esittelee Etelä-Savon ruoka-alaa tilastojen avulla datapankkiin koostettuna.
Datapankin on koonnut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun KISMET-hanke yhteistyössä Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille-hankkeen kanssa.
Kausipyramidi – Päiväkoti
Kausipyramidi – Päiväkoti
Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).
Kausipyramidi – Alakoulu
Kausipyramidi – Alakoulu
Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).
Kausipyramidi – Yläkoulu
Kausipyramidi – Yläkoulu
Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).
Kausipyramidi – Lukio
Kausipyramidi – Lukio
Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).
Kausipyramidi – Henkilöstöravintola
Kausipyramidi – Henkilöstöravintola
Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).
Kausipyramidi – Ikäihmisten palveluyksikkö
Kausipyramidi – Ikäihmisten palveluyksikkö
Perinteinen ruokapyramidi on muutettu paikallisia tuotteita suosivaksi kausittaiseksi malliksi vuodenaikojen mukaan. Malleja on neljä erilaista: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kausipyramidien avulla tuetaan ruokaympäristön kestävyyttä, viestitään kestävistä valinnoista kuluttajille ja suositaan lähiruoan käyttöä. Pyramidissa on kolme kerrosta: Ylimmässä kerroksessa on tuotteet, joita tulisi käyttää harvoin korkeiden ilmastovaikutusten takia (esim. tuontielintarvikkeet). Keskimmäisessä kerroksessa on tuotteet, joita käytetään viikoittain ja jotka ovat usein myös paikallisesti tuotettuja (esim. lihatuotteet). Alimmassa kerroksessa on tuotteet, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja tuotettu paikallisesti (esim. vihannekset, palkokasvit, juurekset, viljat).
Satokauden Sankarit -tulostettava lautapeli alakouluille, ohje
Satokauden Sankarit -tulostettava lautapeli alakouluille, ohje
Satokauden sankarit -lautapeli on suunniteltu Savonlinnan alueen kouluille. Tarkoituksena on innostaa koululaisia oppimaan uutta kestävästä ruokajärjestelmästä pelin avulla. Pelissä tutustutaan kotimaisiin ja tuontiraaka-aineisiin sekä lisäksi kouluruokailun tuottajaan Savonlinnan ruokapalveluihin. Pisteitä pelissä saa sen mukaan, kuinka lähellä tuotettu raaka-aine kuvakortissa on. Erikoispisteet (4 pistettä, tähti) pelaaja saa Savonlinnan lähialueen raaka-aineista.
Satokauden Sankarit – lautapeli
Satokauden Sankarit – lautapeli
Peli ja peliohjeet
Satokauden Sankarit – lautapeli
Satokauden Sankarit – lautapeli
Pelilauta
Kuka käänsi kaalinkerät?? -tulostettava pakopeli yläkouluille, ohje
Kuka käänsi kaalinkerät?? -tulostettava pakopeli yläkouluille, ohje
Peli on suunniteltu tukemaan koululaisten oppimista kestävästä ruokajärjestelmästä. Pakopelissä yhdessä ratkotaan erilaisia arvoituksia. Pelissä pääsee eteenpäin vasta, kun arvoitus on saatu ratkaistua. Tavoitteena on saada kaikki tehtävät ratkaistua ennen ajan loppumista. Pelissä tutustutaan muun muassa paikallisiin tuotteisiin, tuontiraaka-aineisiin sekä ruokien pakkausmerkintöihin, joten näistä aiheista voi halutessaan jatkaa pelin jälkeen. Peli on suunniteltu Savonlinnan alueen koulujen käyttöön.
Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli
Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli
Opettajien materiaalit
Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli
Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli
Kaksipuoleiset tehtäväkortit
Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli
Kuka käänsi kaalinkerät?? – pakopeli
Yksipuoleiset tulosteet
Kuka käänsi kaalinkerät?? -pakopeli
Kuka käänsi kaalinkerät?? -pakopeli
Vakoojien salkku
Tapahtumat
13.11.2024 Kestävyys & tuotekehitys -webinaari
7.11.2024 Huomisen ruokapöytä -seminaari
31.10.2024 Tehoa suoramyyntiin
28.10.2024 Rohkeutta Ruokainnovaatioihin
14.11.2024 Coffee with KISMET#20
24.10.2024 Coffee with KISMET#19
17.10.2024 Coffee with KISMET#18
3.10.2024 Coffee with KISMET#17
26.9.2024 Coffee with KISMET#16
19.9.2024 Coffee with KISMET#15
18.9.2024 Savonlinnan Ruokavisio
5.9.2024 Coffee with KISMET#14
27.6.2024 Coffee with KISMET#13
20.6.2024 Coffee with KISMET#12
16.5.2024 Coffee with KISMET #11
2.5.2024 Coffee with KISMET #10
25.4.2024 Coffee with KISMET #9
28.3.2024 Coffee with KISMET #8
14.3.2024 Coffee with KISMET #7
29.2.2024 Coffee with KISMET #6
14.2.2024 Savonlinnan Ruoka Forum: Millä Eväillä Tulevaisuuteen?
1.2.2024 Coffee with KISMET #5
25.1.2024 Coffee with KISMET #4
7.12.2023 Coffee with KISMET #3
30.11.2023 Coffee with KISMET #2
26.10.2023 Coffee with Kismet #1
Julkaisut
Jade Hirvonen ja Minna Nieminen, 14.6.2023: Service Design Flows through Cha Cha Chaa.
Anne Mette Rav Nielsen ja Piia Mikonsaari, 25.6.2024: How do you do so far?
Lisätietoja
Piia Mikonsaari
Projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
p. + 358 50 4108 048
piia.mikonsaari@xamk.fi
Jenni Palosaari
TKI-asiantuntija
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
p. +358 50 9111 364
jenni.palosaari@xamk.fi