Kasvua kasvisruoasta – KasvisPro Edu!

Ravitsemisalalla tarvitaan kasvisruoan valmistuksen lisäksi ruokakasvatuksen ja asiakaslähtöisen kehittämisen osaamista, jota voidaan lisätä koulutuksella. Näin asiakkaat saavat valittavaksi makumieltymyksiinsä sopivia, laadukkaita kasvisruokia sekä tukea ja tuuppausta uusiin makuihin. 

Ravitsemisalan koulutuksen ammattilaiset ja ruokapalveluammattilaiset toimivat vihreän siirtymän muutosajureina.

Yhteistyössä asiakaslähtöisiä tuoteinnovaatioita!

KasvisPro Edu-hankkeen toiminnassa ovat mukana ammattiopetuksen, opiskelijoiden ja ammattikeittiöiden sekä kasviproteiini- ja luomutuotteita tuottavia yritysten ja alan järjestöjen edustajia.

Ravitsemisalan opettajat ja kouluttajat ovat avainasemassa, kun tulevia ravitsemisalan ammattilaisia koulutetaan kasvisten, kasviproteiinien ja kasvipohjaisten tuotteiden käyttöön sekä kasvisruokien asiakaslähtöiseen tuotekehitykseen ja hyväksyttävyyden edistämiseen.

Hanke vahvistaa opiskelijoiden valmiuksia valmistaa ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta kestävää ruokaa. Se kannustaa tarkastelemaan asenteita, ruokasuhdetta sekä roolia kestävien ruokavalintojen edistäjänä ja mahdollistajana.

Ammattikeittiöiden ja ravitsemisalan opetuksen yhteistyö kasvipohjaisia tuotteita valmistavien yritysten kanssa, luo edellytyksiä asiakaslähtöisten tuoteinnovaatioiden syntymiselle.

Systemaattiseen kehittämisyhteistyöhön luodaan toimiva malli kokeilevan kehittämisen menetelmästä. Kehittämistyötä ohjaavat asiakkaan tarpeet, ja tuotteita ja palveluita muokataan nopeissa sykleissä kokeiluista saadun palautteen perusteella. Kokeileva kehittäminen, jossa painottuvat kehittämisryhmän monipuolinen osaaminen sekä reflektointi ja jatkuva oppiminen, edistävät hyvin myös elintarviketeollisuuden (ETL, 2024) tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotiekarttaan kirjattuja tavoitteita.

Kansalliset ravitsemussuositukset kannustavat yhä kasvivoittoisempaan ruokailuun.

KasvisPro Edu-hankkeen tuloksena hankkeeseen osallistuneiden ammattilaisten osaaminen lisääntyy. Hankkeen tuotoksena syntyy koulutuskokonaisuus ja koulutusmateriaaleja sekä malli systemaattisesta yhteistyön kehittämisestä. Aineistot kootaan yhteen portaaliin, joka palvelee laajasti eri kohderyhmiä.

KasvisPro Edu-hanke vahvistaa ravitsemisalan ammattiopetuksen ja -keittiöiden kasvisruokaosaamista tehokkaasti kouluttamalla, kokoamalla koulutusaineistot helposti löydettäviksi ja käytettäviksi. Sekä verkostoimalla ammattiopetuksen ja -keittiöt kehittämisyhteistyöhön kasvipohjaisia tuotteita valmistavien yritysten kanssa.

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet

KasvisPro Edu-hankkeen tavoitteena on vahvistaa ravitsemisalan opetushenkilöstön ja kouluttajien sekä ammattikeittiöiden henkilöstön osaamista
kasvisten, kasviproteiinien ja kasvipohjaisten tuotteiden monipuolisesta käytöstä,
kasvisruokien asiakaslähtöisestä tuotekehityksestä ja kasvisruoan hyväksyttävyydestä. Luomutuotteet ovat mukana tässä kokonaisuudessa.

Opetushenkilöstön ja kouluttajien lisääntynyt osaaminen näissä teemoissa vahistaa ravitsemisalan opiskelijoiden osaamista ja tieto-taitoa. Tämän lisäksi KasvisPro Edu-hanke parantaa edellä kerrottuihin teemoihin liittyen ammattilaisille suunnattujen koulutus-, neuvonta- ja viestintäaineistojen ja materiaalien saatavuutta, saavutettavuutta ja käytettävyyttä.

KasvisPro Edu-hankkeessa lisätään ammattikeittiöiden, ammattiopetuksen ja kotimaisia kasvipohjaisia tuotteita valmistavien ja jalostavien yritysten yhteistyötä. Tätä kautta edistetään asiakaslähtöisesti suunniteltujen tuoteratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa.

Hankkeessa toteutettavat toimenpiteet:
* Ammatillisen kasvisruokaosaamisen lisääminen
* Tuoteratkaisujen kehittäminen systemaattisella yhteistyöllä
* Materiaalien kokoaminen ja viestintä
* Hankkeen hallinnointi ja raportointi  

Tulokset ja kohderyhmä

KasvisPro Edun tuloksena syntyy testattu koulutuskokonaisuus ammattikoulutuksen opetushenkilöstön, opiskelijoiden ja ammattikeittiöiden henkilöstön käyttöön osana opetusta, työssä oppimista ja perehdyttämistä.

KasvisPro Edussa luodaan testattu ja pilotoitu toimintamalli ammattikeittiöiden, kasviperäisiä tuotteita valmistavien ja jalostavien yritysten ja ammattiopetuksen yhteistyöhön. Näiden lisäksi kasvisruokaan, kasviperäisten proteiinien ja luomutuotteiden käyttöön ja hyväksyttävyyteen liittyvän materiaalien saatavuus paranee, kun ne kootaan ja linkitetään yhteen portaaliin. Hankkeen tuloksena syntyy myös uutta materiaalia ja aineistoa.

Hankkeen varsinaiseen kohderyhmään kuuluvat ravitsemisalan ammattiopetuksen opetushenkilöstö ja kouluttajat, ammattikeittiöiden henkilöstö sekä kasvipohjaisia tuotteita valmistavat ja jalostavat yritykset ja niiden henkilöstö.

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat ravitsemisalan opiskelijat sekä järjestöt, joiden toiminta liittyy kasvipohjaisten ja luomutuotteiden käytön edistämiseen sekä alan koulutuksen tukemiseen.

Ammattiopetuksella käsitetään toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen ravitsemisalan koulutusta, kuten hotelli/ravintola/matkailu-, ravitsemis- ja catering alan koulutukset ja restonomikoulutus.

Artikkeleja hankkeeseen liittyen

KasvisPro – Kauhakaupalla kasviksia materiaalit

KasvisPro -koulutushanke sai Ravitsemusteko 2024 -palkinnon

Yhteystiedot

Puhelin
+358504108048
Sähköposti
Piia.Mikonsaari@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Piia Mikonsaari
Projektipäällikkö
+358504108048
Piia.Mikonsaari@xamk.fi
Sähköposti
hannele.lahti@seamk.fi
Hannele Lahti
Projektipäällikkö, Seamk
hannele.lahti@seamk.fi
Puhelin
040 6690 645
Sähköposti
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Suvi-Tuulia Leinonen
Projektipäällikkö, Jamk
040 6690 645
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Puhelin
050 3413 957
Sähköposti
marjut.huhtala@amko.fi
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja, Ammattikeittiöosaajat ry
050 3413 957
marjut.huhtala@amko.fi

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

KasvisPro Edu – lisää ammatillista osaamista kasvisruoan ja kasviproteiinien käyttöön

Hankkeen kesto: 1.11.2024–31.12.2026

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy
Osatoteuttajat: Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy, Ammattikeittiöosaajat ry
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Hanketta rahoitetaan Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahastosta, rahoituksen myöntää Ruokavirasto
Kokonaisbudjetti: 373 375
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 140 192

Asiasanat

aluekehittäminen koulutus yhteiskehittäminen

Yhteistyökumppanit