KasvisPro Edu – Yhteistyöllä kasvisruokaosaajiksi!
Ruoka-alan ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan kasvisruoan valmistuksen lisäksi ruokakasvatuksen ja asiakaslähtöisen kehittämisen osaamista, jotta asiakkaat saavat valittavaksi makumieltymyksiinsä sopivia, laadukkaita kasvisruokia sekä tukea ja tuuppausta uusiin makuihin tutustumiseen.
Ruoka-alan koulutus ja ruokapalvelut voivat toimia ravitsemussuositusten ja kansallisten ruokastrategioiden vaikutavina muutosajureina.
Yhteistyössä asiakaslähtöisiä tuoteinnovaatioita!
KasvisPro Edu-hankkeen toiminnassa on keskeistä, että siihen osallistuu ammattiopetuksen, opiskelijoiden, ammattikeittiöiden, kasviproteiineja ja luomutuotteita tuottavia yritysten ja alan järjestöjen edustajia.
Ruoka-alan opettajat ja kouluttajat ovat avainasemassa, kun tulevia ruoka-alan ammattilaisia koulutetaan kasvisten, kasviproteiinien ja kasvipohjaisten tuotteiden käyttöön sekä kasvisruokien asiakaslähtöiseen tuotekehitykseen ja hyväksyttävyyden edistämiseen.
Ruoka-alan opiskelijoille tulee kehittyä osaaminen valmistaa ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta kestävää ruokaa sekä tarkastella omia asenteita, ruokasuhdetta sekä roolia kestävien ruokavalintojen edistäjänä ja mahdollistajana.
Ammattikeittiöiden ja ruoka-alan opetuksen yhteistyö kasvipohjaisia tuotteita valmistavien yritysten kanssa luo edellytyksiä asiakaslähtöisten tuoteinnovaatioiden syntymiselle. Systemaattiseen kehittämisyhteistyöhön
saadaan hyvä pohja kokeilevan kehittämisen menetelmästä. Sen keskiössä ovat asiakkaan tarpeet, ja tuotetta tai palvelua muokataan nopeissa sykleissä kokeiluista saadun palautteen perusteella. Kokeileva kehittäminen, jossa painottuvat kehittämisryhmän monipuolinen osaaminen sekä reflektointi ja jatkuva oppiminen, edistää hyvin myös elintarviketeollisuuden (ETL, 2024) tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotie-karttaan kirjattuja tavoitteita.
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset nostavat kasvispainoteisen ruokailun lisäämisen keskeiseksi muutoksen keinoksi.
KasvisPro Edu-hankkeen tuloksena hankkeeseen osallistuneiden ammattilaisten osaaminen on lisääntynyt. Lisäksi saadaan koulutuskokonaisuus ja koulutusmateriaaleja sekä rakennetaan systemaattinen yhteistyön malli. Nämä aineistot kootaan yhteen portaaliin, joka palvelee laajasti eri kohderyhmiä.
KasvisPro Edu -hanke vahvistaa ruoka-alan ammattiopetuksen ja ammattikeittiöiden kasvisruokaosaamista tehokkaasti kouluttamalla, kokoamalla koulutusaineistot helposti löydettäviksi ja käytettäviksi sekä verkostoimalla ammattiopetus ja keittiöt kehittämisyhteistyöhön kasvispohjaisia tuotteita valmistavien yritysten kanssa.
Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet
KasvisPro Edu-hankkeen tavoitteena on vahvistaa ruoka-alan opetushenkilöstön ja kouluttajien sekä ammattikeittiöiden henkilöstön osaamista kasvisten, kasviproteiinien ja kasvipohjaisten tuotteiden monipuolisesta käytöstä, kasvisruokien asiakaslähtöisestä tuotekehityksestä ja kasvisruoan hyväksyttävyydestä. Luomutuotteet ovat mukana tässä kokonaisuudessa. Opetushenkilöstön ja kouluttajien lisääntynyt osaaminen näissä teemoissa vahistaa alan opiskelijoiden osaamista ja tieto-taitoa. Tämän lisäksi KasvisPro Edu-hanke parantaa edellä kerrottuihin teemoihin liittyen ammattilaisille suunnattujen koulutus-, neuvonta- ja viestintäaineistojen ja materiaalien saatavuutta, saavutettavuutta ja käytettävyyttä. KasvisPro Edu-hankkeessa listään ammattikeittiöiden, ammattiopetuksen ja kotimaisia kasvipohjaisia tuotteita valmistavien yritysten yhteistyötä. Tätä kautta edistetään asiakaslähtöisesti suunniteltujen tuoteratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa.
Hankkeessa toteutettavat toimenpiteet:
* Ammatillisen kasvisruokaosaamisen lisääminen
* Tuoteratkaisujen kehittäminen systemaattisella yhteistyöllä
* Materiaalien kokoaminen ja viestintä
* Hankkeen hallinnointi ja raportointi
Tulokset ja kohderyhmä
KasvisPro Edun tuloksena syntyy testattu koulutuskokonaisuus ammattikoulutuksen opetushenkilöstön, opiskelijoiden ja ammattikeittiöiden henkilöstön käyttöön osana opetusta, työssä oppimista ja perehdyttämistä. KasvisPro Edussa luodaan testattu ja pilotoitu toimintamalli ammattikeittiöiden, kasviperäisiä tuotteita valmistavien yritysten ja ammattiopetuksen yhteistyöhön. Näiden lisäksi kasvisruokaan, kasviperäisten proteiinien ja luomutuotteiden käyttöön ja hyväksyttävyyteen liittyvän materiaalien saatavuus paranee, kun ne kootaan ja linkitetään yhden sivuston alle. Hankkeen tuloksena syntyy myös uutta materiaalia ja aineistoa.
Hankkeen varsinaiseen kohderyhmään kuuluvat ruoka-alan ammattiopetuksen opetushenkilöstö ja kouluttajat, ammattikeittiöiden henkilöstö sekä kasvispohjaisia tuotteita valmistavat yritykset ja niiden henkilöstö. Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat ruoka-alan opiskelijat sekä järjestöt, joiden toiminta liittyy kasvispohjaisten ja luomutuotteiden käytön edistämiseen sekä alan koulutuksen tukemiseen. Ammattiopetuksella käsitetään toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen ruoka-alan koulutusta, kuten ho-telli/ravintola/matkailu-, ravitsemis- ja catering alan koulutukset, restonomi-koulutus.
.
.
Artikkeleja hankkeeseen liittyen
KasvisPro – Kauhakaupalla kasviksia
KasvisPro -koulutushanke sai Ravitsemusteko 2024 -palkinnon