Jäteasemalle hukatut aarteet
Jäteasemalle hukatut aarteet -hanke yhdistää jäteasemalle päätyvät käyttökelpoiset materiaali- ja tavaravirrat niiden hyödyntäjiin, kunnostajiin, jatkojalostajiin ja liiketoiminnan luojiin. Tällä hetkellä ne käyttökelpoiset materiaalit ja tavarat, jotka päätyvät jäteaseman porttien sisäpuolelle, ovat sinne ”ikuisesti kadotettuja”, koska jätelainsäädäntö estää niiden edelleen luovuttamisen.
Edelleen huomattava määrä käyttökelpoisia tavaroita ja
materiaaleja päätyy jätteeksi jotka ovat kiertotalouden näkökulmasta suoranaisia hukattuja aarteita.
Kiertotaloutta edistetään yhteistyöllä
Jäteasemalle hukatut aarteet -hankkeessa tuetaan laajamittaisesti julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi.
Hankkeen toimenpiteet liittyvät erityisesti kuluttajarajapintaan sijoittuvien jätteiden määrän vähentämiseen ja synnyn ehkäisemiseen. Elinkaarta pidentävät, jätteiden syntyä ehkäisevät innovaatiot edellyttävät yhteistyötä julkisen, yksityisen ja usein myös kolmannen sektorin toimijoiden kesken. Eri toimijoiden kohtaamiset edistävät uusien jatkojalostus- ja kierrätysliiketoiminnan verkostojen syntymistä. Myös kunnilla on tärkeä rooli asukkaiden osallistamisessa ja sitouttamisessa kiertotalouteen.
Hankkeen pääteemana on kestävä kehitys.
Hankkeen pääasiallinen tavoite on kehittää uudenlaisia ratkaisuja, innovatiivisia toimintamalleja ja yhteistyömuotoja jätteen synnyn ehkäisyyn ja uudelleenkäytön lisäämiseen erityisesti kuluttajarajapinnassa. Hankkeen toimenpiteiden avulla kuluttajille mahdollistetaan helppo
ja yksinkertainen tapa edistää kiertotalouden toteutumista omalla toiminnallaan.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Työpaketti 1: Ekokylä-konseptin luominen
– Luonnos Ekokylä-kokonaisuudesta, liiketoimintamallin ja palvelukonseptin kehittäminen.
Työpaketti 2: Asukkaiden opettaminen ja sitouttaminen Ekokylän toimintaan
– Ekokylän brändin ja tarinan luominen
Työpaketti 3: Ekokylän uudet liiketoimintamahdollisuudet
– Jäteasemalle päätyvän materiaalivirran ja sen hyödyntämispotentiaalin kartoitus
Työpaketti 4: Hankehallinnointi, tiedotus ja viestintä
– Hankkeen hallinnointi, sidosryhmäyhteistyö ja tuloksista tiedottaminen
Vähennetään jätteiden syntyä ja kehitetään kierrätyksen toimintatapoja sekä asiantuntemusta
Tuotteiden valmistusprosessit kuluttavat sekä energiaa että luonnonvaroja ja jätettä syntyy tuotannon eri vaiheissa sekä tuotteiden elinkaaren lopussa.
Kulutuksen vähentäminen on yksi keskeinen ratkaisu luonnonvarojen kestävään käyttöön, joten sekä kuluttajia että yrityksiä on kannustettava pitkäikäisiin, korjattaviin ja uudelleenkäytettäviin tuotteisiin sekä jakamistalouden toimintamalleihin. Oleellinen osa luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kiertotaloutta on jätteen synnyn ehkäisy. Hankkeen toimenpiteiden tavoitteena on tukea muun muassa lajittelua ja kierrätystä edistäviä toimenpiteitä ja osaamista, erityisesti siitä näkökulmasta, että hyötykäytettävä materiaali saadaan pois jätevirroista ja mahdollistetaan sen hyötykäyttö toisissa sovelluskohteissa.
Ekokylä-konsepti
Kymenlaakson Jätteen uuden jäteaseman suunnittelu- ja rakentamistyö luo mahdollisuuden rakentaa usean toimijan Ekokylä- alustan joka innostaa ja sitouttaa toimijat ja asiakkaat kokeilemaan kiertotalousajattelun mahdollisuuksia. Hankkeen konkreettisena tuloksena luodaan toimiva Ekokylä-konsepti ja sen ympärillä toimiva pk-yritysverkosto. Ekokylä palvelukonseptin kehittämisen tavoitteena on houkuttelevuus ja helppokäyttöisyys asiakkaan näkökulmasta. Tavoitteena on luoda toimiva kokonaisuus, jolla on yhteinen ilme ja opastus, jossa toiminnot on sijoiteltu loogisesti, mahdollistaen sujuvan toiminnan alueella.
Ekokylän toiminnan mahdollistamiseksi hankkeessa tunnistetaan ja ideoidaan tarvittavia digitaalisia ratkaisuja sekä hyödynnetään ja kuullaan asukkaita palvelukonseptin kehittämisessä. Asukasiltojen järjestäminen ja opiskelijoiden ottaminen mukaan suunnitteluun ovat toimenpiteitä, joita hyödynnetään palvelukonseptin luomisessa. Työssä kiinnitetään huomiota myös maahanmuuttajien mielipiteiden kuulemiseen.
Ekokylä-konseptia esitellään mahdollisimman laajasti ja julkisesti, tavoitteena luoda siitä
vapaasti monistettava konsepti, jossa Kouvola on edelläkävijä.
Artikkelit:
Modernia kiertotaloustoimintaa ja massiivisia tavaravirtoja
Kestävyyttä edistetään asiakkaiden tarpeet tunnistamalla
Kotitalouksien kierrätyskäytännöt: Jäteasemalle hukatut aarteet -kyselytutkimuksen tuloksia
Yhteystiedot
TKI-yksikön johtaja
Hanna-Kaisa Koponen
040 7368651
hanna-kaisa.koponen@xamk.fi
Projektipäällikkö
Marika Kurkinen
050 5933812
marika.kurkinen@xamk.fi
Teollinen muotoilija
Matti Kantoniemi
050 5715132
matti.kantoniemi@xamk.fi
Palvelumuotoilija
Kati Viljakainen
050 4123188
kati.viljakainen@xamk.fi
Projektityöntekijä
Joona Lapilainen
050 439 1894
joona.lapilainen@xamk.fi