

Hankkeet ‹ Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu — WordPress

HIILIBISNES – Betonin CO2-kovetuksella kohti kestävää liiketoimintaa
Hankkeen tausta
Rakennettu ympäristö vastaa noin kolmanneksesta Suomen ilmastopäästöistä. Betoni on maailman eniten käytetty rakennusmateriaali, mutta se on myös yksi rakennusteollisuuden suurimmista saastuttajista. Sementin valmistuksessa, eli kalkkikiven poltossa, vapautuu kemiallisen reaktion kautta hiilidioksidia noin 700 kg klinkkeritonnia kohti.
Ratkaisuna tähän HIILIBISNES-hankkeessa kehitetään vihreää betonia sitomalla talteenotettua CO2 tuoreeseen betonimassaan. CO2 sitoutuu rakenteeseen kalsiumkarbonaatiksi samalla betonia lujittaen. Betonin innovatiivinen käyttö hiilinieluna mahdollistaa näin teollisuudessa syntyvän CO2 pysyvän sitomisen ja betonin ominaisuuksien parantamisen.
Tavoitteena vähähiilinen betoni
Hiilidioksidikovetuksessa etuja syntyy kahdella tavalla: talteen otettua hiilidioksidia sitoutuu betoniin ja kovetuksen seurauksena betonin on raportoitu lujittuvan. Hiilidioksidikovetuksen ansiosta päästöintensiivisen sementin määrää voidaan vähentää betonia valmistettaessa, vaikuttamatta betonin lujuusominaisuuksiin.
Keskeiset toimenpiteet
Tavoitteemme on edistää betonin hiilineutraaliutta kehittämällä CO2 kovetusprosessia kokonaisvaltaisesti huomioiden samalla teknistaloudellisen kannattavuuden, saavutetut päästöhyödyt, lisäarvon sekä vaikutuksen lopputuotteiden vähähiilisyyteen. Arvioimme sopivien seosaineiden käyttöä CO2-kovetuksen kanssa ja etsimme ratkaisun sitoutuneen CO2 määrän varmentamiseen. Hankkeen pitkän tähtäimen tavoite on kasvattaa paikallisia liiketoimintamahdollisuuksia, yrityslähtöisiä pilotointeja ja vaikuttavaa TKI-toimintaa.

Hiilidioksidin syöttö ja materiaalin käyttäytyminen
HIILIBISNES-hankkeessa tutkitaan betonin altistamista hiilidioksidille sen vielä ollessa plastisessa vaiheessa. Kun hiilidioksidi lisätään tuoreeseen betonimassaan jo sekoituksen aikana (carbon mixing), saadaan hiilidioksidin mineralisoitumisen hyödyt käyttöön myös valmisbetonituotannossa.
Betoni – aikamme vihreä materiaali?
Betoni on maailman eniten käytetty rakennusmateriaali – ja syystäkin. Materiaalina se on kestävää, lujaa, pitkäikäistä, monikäyttöistä ja taloudellista. Betonin tärkeimmän raaka-aineen, sementin, valmistuksessa vapautuu kuitenkin valtavasti CO2-päästöjä. Onko siis mahdollista, että betonia kuvailtaisi tulevaisuudessa myös vihreäksi?


Pysyvää hiilensidontaa
HIILIBISNES – Betonin CO2-kovetuksella kohti kestävää liiketoimintaa -hankkeessa pyritään vaikuttamaan betonin ominaisuuksiin parantavasti hiilidioksidin avulla. Ajatus ei ole uusi, sillä aihetta on tutkittu jo 1970-luvulla. Hanke kuitenkin lähestyy aihetta betoniteollisuuden näkökulman huomioiden.
Kun betoniin sidotaan hiilidioksidia, se mineralisoituu pysyvästi betonin rakenteeseen tehden siitä tiiviimmän. Prosessia kutsutaan hiilidioksidikovettamiseksi.
Sitoutunut hiilidioksidi on siis poissa ilmakehästä ja valmistettu betoni lujempaa
Hankkeen tiedot
HIILIBISNES
Tiedot
Budjetti
Muu rahoitus:
Betonia Oy 19 500 euroa
Suomen Betoniyhdistys 6 500 euroa
Asiasanat
Hanke rahoitettu Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella
Muut rahoittajat
.
Yhteistyökumppanit
Aiheeseen liittyen

Matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta

Hiilidioksidi – hiljainen tuhoaja vai välttämätön elinehto?

Betoni – uhka ja mahdollisuus

Betonillakin on parantamisen varaa

Palonkestävää pitsiä

Askel kerrallaan kohti vihreämpää betonirakentamista

Kestävä, kestävämpi, betoni

Betoni hiilinieluna – enemmän, kuin yhden tekijän projekti

Tehokasta (W) tutkimusta

Yrityksen ja erehdyksen kautta kohti uusia epäonnistumisia
Hiilikuormasta hiilinieluksi – Betonin hiilikuormaa vähennetään hiilidioksidilla
Muut hankkeet

