Food Souvenir from Saimaa
Matkalla kansainvälistymiseen
Hankkeessa kehitetään Saimaan alueen ruokalahjatuotteita matkamuistoiksi ja lisätään yritysten kiinnostusta kansainvälistymiseen. Lisäksi luodaan ruokatuliaisten myyntiverkosto ja järjestetään ruokalahjakilpailuja.
Saimaan alueen ruokalahjatuotteet matkamuistoiksi
Ruokalahjoista näkyvyyttä Saimaan alueelle
Saimaan seudun yrittäjien osaaminen ruokalahjatuotteiden tuotteistamisessa kehittyy ja käsityöyrittäjien innostus ruokaan liittyvien tuotteiden muotoiluun kasvaa.
Alueen yritysten välinen yhteistyö tiivistyy ja verkostot kasvavat. Paikalliseen ruokaan liittyvien lahjatuotteiden saatavuus paranee ja paikallisten tuotteiden määrä myyntiverkostoiden tuotevalikoimissa lisääntyy.
Ruokalahjatuotteiden tuotteistamisen toimintamallista tulee pysyvä palvelumuoto Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan alueilla.
Kilpailuista potkua kansainvälistymiseen!
Saimaa Local Food Gift Challengesta ja Suomen ruokalahjakilpailusta tulee vuotuinen perinne. Kilpailut lisäävät alueen ruoan tunnettuutta ja kansainvälistä näkyvyyttä.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
- Ruokatuliaisten tuotteistaminen palvelumuotoiluprosessin mukaisesti.
- Myyntiverkoston kokoaminen ja toimijoiden törmäyttäminen.
- Markkinointimateriaalien tuottaminen
- Local Food Gift Challenge –kisan ja valtakunnallisen ruokalahjakilpailun toteuttaminen.
Tuloksena
- Paikalliset ruokatuliaiset näkyvät Saimaan alueen matkamuistotuotevalikoimassa.
- Myyntipaikkatiedot kootaan tastesaimaa.fi -sivustolle.
- Local Food Gift Challenge -kisaan saadaan laadukkaita ruokatuliaisia, jotka pärjäävät World Food Gift Challenge – kisassa.
Tulevat tapahtumat
Livepaja Savonlinna
Livepaja Lappeenranta
Livepaja Joensuu
Menneet tapahtumat
Tuotteistamisen tuki -tapahtumat
Suomen ruokalahjakilpailu 2024
Huomisen ruokapöytä -seminaari
Hankkeen kuulumisia
Suomen ruokalahjakilpailun voittajat selvillä!
Ensimmäisen Suomen ruokalahjakilpailun finaali käytiin torstaina 7.11. Huomisen ruokapöytä -seminaarin yhteydessä Kaakkois-suomen ammattikorkeakoululla.
Suomen ruokalahjakilpailussa oli kaksi kategoriaa: yksittäiset ruokalahjatuotteet ja lahjapakkaukset. Kilpailuun osallistui yhteensä 60 yritystä, joista esikarsintaraati valitsi 6 tuotetta molemmista kategorioista finaaliin. Finaalin voittajat valitsi asiantuntijaraati, johon kuului Hubert Gonera, Niklas Kurvinen, Maarit Vasama, Johanna Kantala sekä Taina Harmoinen.
Tuomariston puheenjohtaja Niklas Kurvinen luonnehtii kilpailua tasaväkiseksi ja korkeatasoiseksi. Tuotteet osoittautuivat erittäin hyviksi ja laadukkaiksi. Kilpailussa oli mukana moneen eri käyttötarkoitukseen sopivia tuotteita: tuotteiden joukosta löytyy vaihtoehtoja esimerkiksi matkamuistoksi, tuliaiseksi tai joululahjaksi.
Yksittäisten tuotteiden kategoriassa voiton vei Villi-idean Pettuinen metsämysli, jonka upea pakkaus on kuin suoraan satukirjasta. Toiseksi tuli Taiga Honeyn Terva-lakritsi -hunajahauduke ja kolmas palkinto meni Villiyrityksen Villimpi makusuola -tuotteelle.
Laadukkaista ja erinomaisen makuisista tuotteista kiitosta saanut elegantti Heilukankaan Tyrnin lahjapakkaus vei voiton lahjapakkaukset-kategoriassa. Toiseksi sijoittui Villi-idean pakkaus Villit metsän aarteet ja kolmanneksi Nordic Herbs Oy:n Metsän makuja -yrttilajitelma.
Myös yleisöllä oli mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Ääniä annettiin 2510, joista yleisön suosikiksi nousi Kinnarin tilan Häme-lähiruokasalkku. Tuote sai 17 % kaikista annetuista äänistä.
Palkintojenjakogaalan juonsi Sari Kaasinen. Tarjoilu oli koostettu Saimaan alueen pientuottajien tuotteista: Soinilan pihlajanmarja-omena -kuohujuomaa, coctailpaloja Järvi-Suomen kalaherkun muikuista, Hauhalan hanhifarmin hanhenmaksapasteijaa Päivärinteen ruislastulla sekä Koskijärven villitilan pettuista metsämysliä, käpysiirappia luonnonjugurtin kera. Jälkiruoan kahvitarjoilun kruunasi juustokakku Heilukankaan tyrnihillosta.
Lue lisää:
Suomen ruokalahjakilpailu 2024 – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu,
Pettuinen metsämysli on Suomen paras ruokalahja – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Kuvat: Pihla Liukkonen
Suomen ruokalahjakisan finaali lähestyy!
Suomen ruokalahjakilpailussa palkitaan Suomen parhaat ruokalahjat kahdessa kategoriassa: yksittäiset tuotteet ja lahjapakkaukset. Esikarsinta on nyt käyty ja finalistit valittu. Kilpailuun osallistui 60 upeaa tuotetta, joista esikarsintaraati valitsi finaaliin 6 tuotetta kummastakin kategoriasta.
Kilpailun voittajan valitsee arvovaltainen tuomaristo. Pääpalkintona molemmissa kategorioissa 1000 euron rahapalkinto. Finaali käydään 7.11.2024 Huomisen ruokapöytä -seminaarin yhteydessä Mikkelissä. Palkintogaalan juontaa Sari Kaasinen.
Yleisöllä on mahdollisuus äänestää omaa voittajasuosikkiaan. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan tuotepalkinto: yksi voittaa itselleen äänestämänsä tuotteen! Äänestys päättyy 7.11. klo 13.00.
Käy tutustumassa finalisteihin ja äänestä suosikkiasi https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/vahvuusalat/kestava-hyvinvointi/osaamiskarjet/vastuulliset-ruokapalvelut/suomen-ruokalahjakilpailu-2024/
Kilpailun järjestää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Food Souvenir from Saimaa – matkalla kansainvälistymiseen -hanke. Yhteistyössä mukana mm.: Taste Saimaa, Agri-Food Network -hanke, MKN Itä-Suomi, Savonia AMK, Lähituotteilla makua lautaselle -hanke, KEKE – Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka -hanke, Lomalaidun ry, Hungry for Finland / Haaga-Helia, Gurmeeta – Satakunnan ruokamatkailun kehittämishanke / Tasta Satakunta
Tuotteistamisen tuki -tapahtuma: vinkkejä, valokuvia ja verkostoja
Tuotteistamisen tuki -tapahtumat järjestettiin syyskuun alussa Joensuussa, Lappeenrannassa ja Mikkelissä. Arviointiraati antoi arvokasta palautetta ja vinkkejä tuotteiden kehittämiseen, eikä aika käynyt pitkäksi omaa vuoroa odotellessakaan. Arviointien ohella oli mm. mahdollisuus ottaa tuotekuvia, verkostoitua ja löytää uusia yhteistyökumppaneita sekä saada tietoa tulevista ruokalahjakilpailuista.
Henkilökohtaista palautetta arviointiraadilta
Tapahtuman ehdoton kohokohta oli mahdollisuus saada yrityskohtaista palautetta asiantuntevalta arviointiraadilta. Osallistujat saivat esitellä tuotteensa asiantuntijaraadille, jolla oli vankkaa kokemusta tuotekehityksestä, pakkauksesta, markkinoinnista ja liiketoiminnasta. Raati antoi rakentavaa palautetta ja ideoita tuotteiden kehittämiseksi, tarjoten samalla näkemyksiä siitä, miten tuotteita voisi edelleen parantaa. Erityisesti osallistujien mieltä lämmitti arvioinnille erikseen varattu tila sekä se, että aikaa raadin arvioinnille oli varattu reilusti.
Hellurei! Tuli heti uusi yhteistyökumppani. Kiitos teille!
Verkostoitumista ja yhteistyökumppaneiden etsintää
Verkostoituminen oli tapahtuman toinen keskeinen teema. Osallistuneilla yrittäjillä oli mahdollisuus keskustella ja jakaa kokemuksia kollegoiden kanssa sekä löytää uusia yhteistyön muotoja. Jos juuri oman kaupungin tapahtumasta ei löytynyt juuri sopivaa yhteistyökumppania, osallistujilla oli mahdollisuus jättää viesti muihin tapahtumiin osallistuville. Nämä viestit kulkevat mukana hankkeen tapahtumissa loppumetreille saakka!
Yhteisyökumppaneiden etsintä jatkuu koko hankkeen ajan.
Tietoa tulevista kilpailuista
Osallistujat saivat tapahtumassa myös tietoa tulevista ruokalahjakilpailuista. Food Souvenir from Saimaa – matkalla kansainvälistymiseen -hanke järjestää kolme kilpailua: valtakunnallisen Suomen ruokalahjakilpailun syyskuussa 2024 sekä Saimaan alueella toimivan, paikallisen Local Food Gift Challenge -kilpailun 2024 ja 2025. Kilpailuiden tarkoituksena on saada näkyvyyttä pienten yrittäjien tuotteille, avata ovia uusille markkinoille ja sitä kautta tarjota mahdollisuuksia kasvuun.
Mahdollisuus ottaa tuotekuvia
Kuvien merkitys markkinoinnissa on valtava. Laadukas visuaalinen ilme tekee tuotteesta houkuttelevan. Tapahtumapaikalle oli järjestetty kuvauspiste, joissa oli studiolta haettu, luonnonvaloa heijastava tausta. Kuvien ottaminen onnistui omilla kameroilla ja kännyköillä. Osallistujat voivat käyttää ottamiaan kuvia markkinoinnissa, verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Monet osallistujat hyödynsivätkin tilaisuutta ja saivat käyttöönsä laadukkaita, edustavia tuotekuvia.
Koskijärven Villitilan Mimmu Nikkari sai otettua upeita markkinointikuvia tuotteistaan Joensuussa 3.9.2024. Kuva: Tiiu Leirimaa.
Työkalut ja tulevaisuus – kehityksen polulla
Tapahtuman aikana osallistujilla oli mahdollisuus tutustua aiemmissa hankkeissa tuotettuihin tuotteistamisen ja kehittämisen työkaluihin. Juuri tälle kohderyhmälle kirjoitettu Makuelämykset matkamuistoiksi – Opas ruokalahjojen tuotteistamiseen tarjoaa kokonaisvaltaisesti tietoa ruokalahjatuotteiden tuotteistamisesta ja on arvokas työkalu ruokalahjatuotteiden valmistajille. Esittelyssä oli myös pienten ruokapalveluyritysten käyttöön suunniteltu Kehittämisen kahvakuula, jonka sisältö on helposti sovellettavissa mihin tahansa liiketoimintaan.
Uusia ideoita ja näkökulmia subjektiivisten kokemusten kautta
Argumenttiseinän avulla pohdittiin subjektiivisia kokemuksia ruokalahjoista. Subjektiivisten kokemusten kautta ja toisten vastauksia peilaamalla saatiin uusia näkökulmia ruokalahjatuotteiden kehittämiseen ja markkinointiin sekä opittiin ymmärtämään paremmin asiakkaiden henkilökohtaisia toiveita ja tuntemuksia.
Argumenttiseinän avulla kerättiin kokemuksia ruokalahjatuotteista.
Näitä lisää! Hienosti toteutettu, paljon hyvää jäi käteen.
Lainaukset tapahtumasta saaduista palautteista
Vastuulliset ruokapalvelut
Lue lisää Vastuulliset ruokapalvelut -tiimin toiminnasta ja hankkeista: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/vahvuusalat/kestava-hyvinvointi/osaamiskarjet/vastuulliset-ruokapalvelut/