Foodnutri
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – kumppanina Foodnutri-tutkimusinfrastruktuurissa.
Ilmastoviisaan ruuan ja ravitsemuksen tutkimusinfrastruktuuri.
Foodnutri tulee myötävaikuttamaan kestävän kehityksen strategian toteutumiseen.
Foodnutri on kansallinen ruuan ja ravitsemuksen tutkimusinfrastruktuuri
Xamkin Active Life Lab -tutkimusyksikkö on monitieteellisen Foodnutri-konsortion jäsen. Foodnutri on kansallinen ruuan ja ravitsemuksen tutkimusinfrastruktuuri, joka palvelee laajasti koko ruokajärjestelmää. Active Life Lab tekee hanketta yhteistyössä Xamkin Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän kanssa.
Foodnutri tulee myötävaikuttamaan kestävän kehityksen strategian (Food 2030) toteutumiseen ottaen huomioon Suomen hallituksen vision: ”Vuonna 2030 suomalaiset kuluttajat syövät kestävästi ja eettisesti tuotettua kotimaista, maukasta, terveellistä ja turvallista ruokaa. Kuluttajilla on kyky ja mahdollisuus tehdä tietoisia valintoja.”
Tutkimusympäristö mahdollistaa kuluttajien ruokavalintojen tutkimisen
Xamkissa hankkeen tavoitteena on rakentaa tutkimusympäristöä ja siihen liittyviä palveluja Saimaa Stadiumin ja Active Life Labin yhteyteen. Tutkimusympäristö mahdollistaa esimerkiksi kuluttajien ruokavalintojen ja digitaalisen näyttöviestinnän kiinnostavuuden tutkimisen.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Foodnutrin tavoitteena on vastata ympäristön ja ihmisten terveyttä ja hyvinvointia koskeviin kriittisiin haasteisiin. Foodnutri pyrkii edistämään merkittävästi terveellisen ravinnon, kestävän ruokaturvan ja erinomaisen ruokaturvallisuuden varmistamista.
Foodnutrin tuottaa innovatiivisia ratkaisuja hyödyntäen monipuolisesti kotimaisia raaka-aineita ja uusia prosessoinnin ja pakkaamisen teknologioita. Tutkimusinfrastruktuurin avulla tuotetaan tietoa elintarvikkeiden ja niiden raaka-aineiden koostumuksesta, rakenteesta ja turvallisuudesta, ruuan fysiologisesta merkityksestä, kuluttajien asenteista, ruuan kulutuksesta, ravintoaineiden saannista ja ruokavalintojen kestävyydestä. Foodnutri palvelee tutkijoita, liiketoimintaa, viranomaistahoja, terveydenhuollon ammattilaisia, maanviljelijöitä sekä muita sidosryhmiä.
Palvelukonseptin rakentaminen
Foodnutri rakentaa palvelukonseptin, jossa laitteet, tietokannat, työkalut ja menetelmät ovat (tietyin ehdoin) laajemman yleisön käytössä. Palveluja muodostetaan infrastruktuurin seitsemälle osa-alueelle:
- Ruuan prosessointi
- Ruuan karakterisointi
- Ruuan turvallisuus
- Ruuan fysiologinen merkitys
- Aistinvarainen ja kuluttajatutkimus
- Ruuan kulutus ja ravintoaineiden saanti
- Ympäristön kestävyys ja jalanjälki
Datalähtöiset hyvinvointipalvelut
Datalähtöiset hyvinvointipalvelut ovat yksi Xamkin strategisista kehittämisalueista. Tätä strategista tutkimuslinjaa käytetään pääasiassa Active Life Lab -tutkimusyksikön tutkimuslaboratoriossa, jossa uusin tutkimusteknologia mahdollistaa ihmisten fyysisen aktiivisuuden ja ruokavalintojen vuorovaikutuksen tutkimisen. Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän tavoitteena on edistää ruokapalveluiden ekologista, taloudellista ja sosiaalista vastuullisuutta osana alueellisesti kestävää ruokajärjestelmää. Tätä tutkimusteknologiaa sekä ruokapalveluiden roolia ihmisten hyvän ja ravitsevan syömisen tukemisessa kehitetään edelleen Foodnutri-hankkeessa Aistinvarainen ja kuluttajatutkimus.
Hankkeessa rakennetaan tutkimusympäristöä, jossa voidaan vaikuttaa ihmisten ruokavalintoihin informaatiopohjaisen suosittelun, fyysisen aktiivisuuden ja elintapaohjauksen myötävaikutuksella.
Vaikutetaan ihmisten ruokavalintoihin informaatiopohjaisen suosittelun, fyysisen aktiivisuuden ja elintapaohjauksen myötävaikutuksella.
Lisätietoja
Arto Pesola
Vastuullinen johtaja
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
p. 040 6411 504
arto.pesola@xamk.fi
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
p. 040 0872 759
teija.rautiainen@xamk.fi
Piia Mikonsaari
Projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
p. 050 4108 048
piia.mikonsaari@xamk.fi
Hankkeen tiedot
FOODNUTRI – Climate smart FOOD and NUTrition Research Infrastructure
Tiedot
Budjetti
Foodnutri-tutkimusinfrastruktuuri sai Suomen Akatemian rahoituksen 3,5 miljoonaa euroa. Kolmivuotista hanketta johtaa Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta. Saatu rahoitus pohjautuu Euroopan unionin elpymisvälineeseen (RRF) ja Suomen kestävän kasvun ohjelmaan. RRF-rahoitetut hankkeet edistävät toiminnassaan vihreän siirtymän tavoitteita ja digitalisaatiota.