



Fish & eat
kalastusmatkailuyrittäjien ruokapalvelujen kehittäminen
Hankkeessa kehitettiin järvikalaruokia eväiksi ja kalastusmatkailun tarjoiluiksi. Ruoat valokuvattiin, jotta kuvia voidaan hyödyntää markkinoinnissa.
Hanke on päättynyt.
Kalastusmatkailu luokitellaan osaksi luontomatkailua, jossa vetovoimaisuus ja aktiviteetit perustuvat luonnonympäristöön sekä siellä toteutettavaan toimintaan. Matkailun edistämiskeskuksen kansainvälisen luontomatkailututkimuksen (2010) mukaan joka viides vastaaja piti Suomea ykkösmaana kalastusmatkailussa. Kalastusmatkailussa kiinnostaa erityisesti valmiiseen ohjelmaan perustuvat matkat. Matkailutuotteiden kehittämisessä korostuu elämyksellisyys ja tuotteiden muunneltavuus asiakaskohderyhmän mukaan.
Kalastusmatkailussa keskeisenä asiana on saatava saalis ja siitä laitettava ruoka. Erityisesti kiinalaiset ovat kiinnostuneita saaliskalojen valmistamisesta. Tyypilliset suomalaiset kalalajit sopivat hyvin kiinalaisen keittiön raaka-aineeksi. Matkoilta tuodaan paljon tuliaisia, joiksi sopivat hyvin myös säilyvät ruokatuotteet.
Toimenpiteet ja tulokset
Fish & Eat –kalastusmatkailuyrittäjien ruokapalvelujen kehittäminen –hankkeessa selvittiin teemahaastatteluna Itä-Suomen kalastusmatkailun ruokatarjoilujen nykytilanne. Selvityksen pohjalta kehitettiin järvikalasta, lähinnä ahvenesta, kuhasta ja hauesta, evästuotteita, nuotioruokailuun sopivia ruokia sekä kaksi menukokonaisuutta. Kaikkiaan työstettiin 39 reseptiä. Tuotekortit laadittiin 16 reseptiin.
Hankkeeseen osallistui 10 yritystä, joista viisi yritystä kävi hankkeen järjestämät nuotio- ja eväsruoka ja ruokaa ravintolatiloissa koulutukset. Koulutuksia järjestettiin kummastakin aiheesta kaksi saman sisältöistä tilaisuutta.
Yritykset saivat käyttöönsä kalastusmatkailun markkinoinnin tueksi valokuvia ruokatarjoiluista. Laaditut tuotekortit, 16 kpl, osaltaan helpottavat ruokien valmistusta ja hinnoittelua.
Hankkeessa kehitelty reseptiikka julkaistiin Ahdin antimet lautasella ja Ahti’s bounty on your plate -julkaisuissa sähköisinä ja ne ovat kaikkien kiinnostuneiden käyttävissä.
Hanke toteutettiin 1.1.2018 – 30.4.2019. Sitä rahoitti Euroopan meri- ja kalatalousrahasto, Itä-Suomen kalatalousryhmä ja Pohjois-Savon Ely-keskus.
Julkaisut
- Lisätietoja Fish & Eat loppuraportti
- Tutustu Ahdin antimet lautaselle -julkaisuun tästä
- Tutustu Ahti’s bounty on your plate -julkaisuun tästä
Muita saman aihepiirin hankkeita
- Etelä-Savon ruokaviesti
- Fisu-posti – kalat suoraan kalastajalta
Fish & Eat – kalastusmatkailuyrittäjien ruokapalvelujen kehittäminen
Tiedot
Budjetti
Yhteystiedot
Taina Harmoinen
Projektipäällikkö
040 662 5560
etunimi.sukunimi@xamk.fi