Ruokaklusteri kansainvälistymisen tukena
Liity mukaan verkostoon!
Hankkeessa työstettiin Etelä-Savon ruokaklusterille toimintamalli ja edistettiin ruoka-alan yritysten kansainvälistymistä.
Ruoka-alan osaamista tuotiin esille.
Ruoka-alalle tulevaisuuteen suuntaava kehittämisverkosto
Hankkeen tuloksena Etelä-Savon ruokaklusterin toimintamalliksi päädyttiin esittämään tässä vaiheessa Johdettu verkosto -toimintamallia. Keskeisten toimijoiden sitoutumista klusterissa työskentelyyn varmistetaan keskinäisellä sopimuksella keväällä 2025.
Etelä-Savon ruokaklusteri toimii maakunnan ruoka-alan verkottajana, yhteistyöverkostona ja puolestapuhujana. Klusterin omina palveluina ovat Ruoka-alan Datapankki, jonka hanke kehitti yhdessä Xamkin Kismet – sustainble food environments -hankkeen kanssa ja Klusteriluotsi-palvelu.
Ruoka-alan TKI-toiminnan rooli on vahvistunut ja klusteri on osa maakunnan (ja lähimaakuntien) TKI- ja rahoituspalvelujen palveluverkostoa. Etelä-Savon ruokaklusterin toimintaperiaatteet ja laajuus vastaavat kansainvälisiä klusterin pronssitason laatuauditoinnin vaatimuksia.
Etelä-Savon ruoka- ja elintarvikealan toimijat osaksi kansainvälisiä verkostoja.
Etelä-Savon ruokaklusteri on osa European Cluster Collaboration Platform (ECCP) -klusterialustan verkostoa. Hankkeen aikana Etelä-Savon ruokaklusteri hankki ProUser-statuksen ja sai käyttöönsä ECCP:n sivuilla olevan trendikatsauksen. Hanke osallistui aktiivisesti ECCP-alustan verkostoihin ja verkostoitui sekä kansallisten ja kansainvälisten klustereiden ja muiden kv-toimijoiden kanssa. Yhteisiä hankevalmisteluja on tehty sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hankkeessa saadut kokemukset eurooppalaisesta verkostoyhteistyöstä koottiin Klusterit Euroopassa -julkaisuun.
Etelä-Savon ruokaklusterin yhtenä tavoitteena on tehdä maakunnan ruoka-alan osaamista näkyväksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Etelä-Savon luomuosaamisen esilletuonti ja osallistuminen EU Organic Awards 2024 -kilpailuun tuli ylimääräisenä tehtävänä hankkeen aikana. Tämä tehtävä oli erittäin hyödyllinen Etelä-Savon saavutettua voiton Paras luomualue 2024 -sarjassa ja Etelä-Savon ruokaklusterin viestinnän kannalta. Palkinnon saantiin liittyvään viestintään liitettiin mukaan ruokaklusteri ja se näkyi monissa kansallisissa ja kansainvälisissä medioissa.
Hanke hankki Etelä-Savon ruokaklusterille valmiudet laatuauditointiin ja klusterin pronssitason laatumerkin, Cluster Management Excellence Bronze Label, marraskuussa 2024 (sposti 27.11.2024). Bronze Label myönnettiin itsearviointiraportin ja siihen liittyvän haastattelun perusteella. Haastattelun teki European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA) -organisaation hyväksymä benchmarking-asiantuntija.
Etelä-Savon ruokaklusteri – South Savo Food Cluster
Etelä-Savon ruokaklusteri – South Savo Food Cluster on ruoka- ja elintarvikealan toimijoiden ja yritysten verkosto. Ruokaklusteri perustettiin vuonna 2022 vahvistamaan maakunnan ruoka-alan kehittämistyötä, jota on tehty jo lähes 25 vuotta Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:n toimesta. Ruokaklusteri tehostaa entisestään tätä yhteistyötä ja tuo kehittämisen vahvasti alueen yrittäjien ulottuville.
Ruoka-ala on merkittävä toimiala Etelä-Savossa. Lähes joka viides toimipaikka on ruoka-alalla, ja ruoka on metsän ja veden ohella yksi maakunnan kehittämisen kärjistä. Ruokaklusterin tärkeänä tehtävänä on Etelä-Savon ruoka-alan osaamisen ja näkyvyyden edistäminen kansallisesti sekä EU-kumppanuusverkostoissa.
Ruokaklusterin avulla edistetään Etelä-Savon älykkään erikoistumisen strategiaa.
Klusterit Euroopassa – Etelä-Savon ruokaklusterin kokemuksia verkostoyhteistyöstä
Julkaisuun on koottu Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeessa saatuja kokemuksia ja tuloksia kansainvälisestä yhteistyöstä vuosilta 2023–2024 taustatiedoksi ja vinkeiksi klusteritoimintaa suunnitteleville.
Poimintoja sisällöstä:
- Etelä-Savon ruokaklusterin merkitys ruoka-alan kehittämiselle, kansainvälistymiselle ja kokemuksia palvelupilotoinneista.
- Klustereiden linkittyminen Etelä-Savon ja koko itäisen Suomen kehittämiseen ja strategioihin.
- Eurooppalaisen klusteriyhteistyön alustan, ECCP:n, hyödyt.
- Lähialuiden ruokaklusterit ja taustalla olevat klusteripolitiikat.
Etelä-Savon ruokaklusterista ja maakunnan ruoka-alasta kirjoitettuja julkaisuja
READ-lehteen 1/2023 on koottu ”Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle” -artikkeliin keskeisiä asioita Etelä-Savon ruokaklusterin perustamisesta sekä klusterin merkityksestä ruoka-alan kehittämisessä. Tutustu artikkeliin tästä.
READ-lehden 3/2023 artikkelissa ”Klusterityöllä lisää kilpailukykyä ja yhteistyötä” on tuotu esille klusterin hyötyjä yrittäjän näkökulmasta. Tutustu artikkeliin tästä.
Artikkeli ”Kestävä ruokajärjestelmä – mahdollisuus alueelliselle ruoka-alalle” Kestävää hyvinvointia kehittämässä 2023. Hyvinvointi ja tulevaisuus -julkaisussa. Xamk. 2023. Tutustu artikkeliin tästä.
READ-lehden 4/2023 artikkelissa ”Etelä-Savo on ruokamatkailun edelläkävijä” tuodaan esille ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämistyötä Etelä-Savossa. Tutustu artikkeliin tästä.
Aitoja Makuja -lehden 2/2024 artikkelissa ”Ruokaklusteri kansainvälistymisen tukena” tuodaan esille kuinka klusteritoiminnassa voidaan edistää maakunnan ruoka-alan kansainvälistymistä. Tutustu artikkeliin tästä.
Etelä-Savon ruokaklusterin uutiskirjeet
- Joulukuu 2024 – lue tästä
- Marraskuu 2024 – lue tästä
- Lokakuu 2024 – lue tästä
- Elokuu 2024 – lue tästä
- Toukokuu 2024 – lue tästä
- Huhtikuu 2024 – lue tästä
- Helmikuu 2024 – lue tästä
- Tammikuu 2024 – lue tästä
- Joulukuu 2023 – lue tästä
- Lokakuu 2023 – lue tästä
- Syyskuu 2023 – lue tästä
- Kesäkuu 2023 – lue tästä
- Huhtikuu 2023 – lue tästä
- Maaliskuu 2023 – lue tästä
Ajankohtaista tietoa ruoka-alasta.
Ajantasaista tilastotietoa Etelä-Savon ruoka-alasta
Etelä-Savon ruokaklusterin kotisivuilla on julkaistu avoin datapankki Etelä-Savon ruoka-alan tiedoista. Datapankin on toteuttanut KISMET – Sustainable Food Environments -hanke yhdessä Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeen kanssa. Kokonaisuus kohdentuu Etelä-Savon ruokaketjuun ja kokoaa tietoa alkutuotannosta kuluttajan ruokapöytään saakka.
.