Etuveto
ETUVETO-hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena oli Itä-Suomen kalatalouselinkeinon ja -liiketoiminnan vahvistaminen.
Itä-Suomen elinkeinokalatalouden kehittämisverkosto
Hanke on päättynyt
Tavoitteet olivat
- Syventää alueellisten toimijoiden tavoitteellista yhteistyötä.
- Määritellä verkoston toiminnan tulevaisuuden tavoitteet ja toimenpiteet.
Tulostavoitteet olivat
Hankkeen tuloksena tavoiteltiin, että Itä-Suomen elinkeinokalatalousverkostoon sitoutuisi vähintään 8–10 kalatalousalan toimijaa/sidosryhmää, jotka edustavat kaikkia maakuntia. Verkoston konkreettinen toiminta käynnistyisi ja verkostolla olisi toimintasuunnitelma vuoteen 2025 asti.
Kohderyhmät olivat
- Varsinainen kohderyhmä: Itä-Suomen alueen kalatalouden toimijat kalatalousalueet, kalastajat, kalanjalostajat ja –ostajat, alueelliset viranomaiset, alan kehittäjät ja kouluttajat.
- Välillinen kohderyhmä: Vesialueiden omistajat ja osuuskunnat, kansalliset viranomaiset, muut Kala-leaderit.
Tavoitteellinen yhteistyö luo paremmat mahdollisuudet saada kehittämiseen lisää resursseja eri rahoituslähteistä. Se on myös keino levittää kehittämistuloksia laajemmin alueellisesti ja kansallisesti sekä lisätä kansallista näkyvyyttä.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet olivat
Hankkeen toimenpiteet keskittyivät verkoston toimijoiden kartoittamiseen ja sitouttamiseen sekä verkoston organisoitumiseen.
TP 1: Verkoston toiminnan käynnistäminen
TP 2: Päättäjät mukaan
TP 3: Toimintasuunnitelman tekeminen
Haluatko mukaan Itä-Suomen elinkeinokalatalouden kehittämisverkostoon?
Tietoa
Xamk pyrkii edistämään teknologiakokeiluja elinkeinokalatalouteen
Kokeilu liittyy data-avaruuksien perustamiseen ja datan jakamiseen. Kokeilut tulisivat liittymään Xamkin Memory Lab:n laitteistoympäristöön, tarjoten laadukkaan laitteistoinfrastruktuurin kokeilujen tarpeisiin.
Kysy lisää: Sami Jantunen, Tutkimuspäällikkö, Digitaalinen talous, sami.jantunen(A)xamk.fi
Tulokset
Itä-Suomen elinkeinokalatalouden kehittämisverkoston toiminta käynnistyi. Verkostoon saatiin mukaan toimijoita lopulta noin 10–14 eri organisaatiota, jotka toimivat Itä-Suomen alueella. Jatkossa verkoston osallistujien määrän nähdään kasvavan ja yhteistyön lisääntyvän eri verkostojen kesken. Tästä hyvänä esimerkkinä on Etelä-Savon Ruokakluusteri ja Saimaa – European Region of Gastronomy – Visit Saimaa, jotka tuovat uusi mahdollisuuksia Itä-Suomen elinkeinokalataloudelle. Näitä hyötyjä ovat uusien yhteistyökumppaneiden löytäminen omalta toiminta-alueelta ja kansainvälistymistä sekä mahdollisesti vientiin liittyviä mahdollisuuksia.
Hankkeessa selvitettiin uusia tahoja, joita saatiin onnistuneesti mukaan mm. maakuntaliittojen edustajista. Erityisesti fokuksena oli verkostoituminen ja hankkeen kautta tuotiin elinkeinokalataloutta esille sekä päättäjien mieleen. Maakuntaliittojen kanssa vuorovaikutus oli hyvin rakentavaa ja eteenpäin vievää. Alueellisia tarpeita ja kehittämisen kohtia sekä strategisen tason asioita tuli esille tapaamisissa. Keskustelut olivat suuntautuneet tulevaisuuteen ja pohtivat, mitä voimme oppia historiasta tukeaksemme nykyaikaista elinkeinokalastusta. Lisäksi miten nykytilan nopeisiin muutoksiin ympäristössä voidaan reagoida ja varautua, koska kotimainen villikala on tärkeä ja terveellinen ravinnonlähde. Vuorovaikutus tulee jatkumaan tulevaisuudessakin maakuntaliittojen kanssa esim. tilannekatsauksien kautta.
Hankkeen aikana ei ehditty tapaamaan Itä-Suomen alueen kaikkia 49 kuntaa (päättäjät/ vesialueen omistajat). Olisi ensisijaisen tärkeää jalkautua kunnallistasolle elinkeinokalatalouden kannalta, joten asiaa tulee edistää jatkossa tavalla taikka toisella. Erityisesti kaupallisten kalastajien vesille pääsyä voidaan edistää kuntien kautta resurssi tehokkaasti ja tuloksiakin on mahdollista saada nopealla aikataululla.
Itä-Suomen elinkeinokalatalouden kehittämisverkoston toimintasuunnitelma on valmistunut! Huomioiden, että toimintasuunnitelma elää ja muuttuu ajansaatossa tarpeiden ja prioriteettien mukaan. Myös elinkeinokalatalouteen vaikuttavat voimat muuttavat toimintaympäristöä hyvin nopealla aikavälillä ja ilman ennakkovaroitusta, jolloin toimintasuunnitelma tulee olla muutettavissa ja päivitettävissä. Itä-Suomen elinkeinokalatalouden kehittämisverkoston toimintasuunnitelma on luettavissa seuraavasta linkistä: Toimintasuunnitelma 2027 – Miro-alusta.
1. Verkoston laajentaminen ja sitouttaminen:
- Jatkuva osallistujien haku
- Päättäjien osallistaminen
2. Viestintä ja tiedon jakaminen:
- Kalatalousverkosto.fi alustan hyödyntäminen
- Monikanavainen viestintä
3. Yhteistyö ja synergiaedut sekä jatkuvuus
- Maakuntaliittojen ja ruokaklustereiden yhteistyö
- Uusien yhteistyökumppaneiden löytäminen
4. Strateginen kehittäminen ja resurssien varaukset
- Resurssien varaaminen ja allokointi
- Resurssit
- Toimintasuunnitelman päivittäminen ja seuranta
5. Paikallisten toimijoiden aktivointi ja jalkautuminen:
- Kunnallisen tason aktivointi
- Alueellisen osaamisen hyödyntäminen
6. Tiedonvälityksen ja -vaihdon tehostaminen:
- Ruoka-alan datapankki
- Digitaalisten työskentelyalustojen käyttö
Näiden toimenpiteiden ja kehittämiskohteiden avulla voidaan varmistaa Itä-Suomen elinkeinokalatalouden kehittämisverkoston pitkäjänteinen ja menestyksekäs toiminta, joka tukee alueen elinvoimaisuutta ja kestävää kehitystä. Kehitystoimenpiteet Itä-Suomen elinkeinokalatalouteen löytyvät Toimintasuunnitelma 2027 – Miro-alusta.
Hankkeen tiedot
ETUVETO – Itä-Suomen elinkeinokalatalouden verkosto
Tiedot
Budjetti
Asiasanat
Yhteistyökumppanit
Sosiaalinen media
Lisätietoja
Antti Kinnunen
Xamk
Projektipäällikkö
p. 050 476 3894
antti.kinnunen(A)xamk.fi
Verkostoidu:
LinkedIn – Twitter
Pekka Sahama
Itä-Suomen Kalaleader – Savonluotsi
Aktivaattori
p. 050 550 2100
pekka.sahama(A)savonluotsi.fi