ELY-keskuksen logo

Etelä-Savon ruokaviesti

Eteläsavolaiset elintarvikkeet ja ruoka tunnetuksi!

Hanke on päättynyt.

Etelä-Savon ruokaviesti -hanke paneutui lähiruokaan. Hankkeessa ruokaviestinnän keinoin vahvistettiin alueellista ruokaidentiteettiä ja edistettiin maakunnan ruoka-alan arvostusta sekä kehittymistä. Hankkeen kohderyhmänä oli koko ruokaketju alkutuottajista kuluttajiin.

Ruokaviestintä ja alueellisen ruokaidentiteetin vahvistaminen – Etelä-Savon ruokaviesti -hanke oli Etelä-Savon elintarvikatalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:n toimijoiden, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Luonnonvarakeskuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteishanke, jota Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti koordinoi.

Toimenpiteet

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toimenpiteet Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeen toteuttamisessa kohdistuivat koko ruokaketjuun. Ruoka-Saimaa -tapahtumissa ”törmäytettiin” paikallisia elintarvikkeiden tuottajia ja niitä ostavia ammattikeittiöitä ja kauppoja. Tapahtumia järjestettiin kaksi. Mikkelissä oli huhtikuussa 2016 ja Savonlinnassa marraskuussa 2017.

Paikallisten elintarvikkeiden tunnettuutta ja käyttöä edistettiin järjestämällä ammattikeittiöille ja ruokamatkailutoimijoille ajankohtaistietoiskuja. Saimaan alueen raaka-aineiden käyttöä ruokapalveluissa tuotiin esille SaimaaMenun avulla. Kuluttajia innostettiin eteläsavolaisten elintarvikkeiden käyttöön tuottamalla paikallisista raaka-aineista helppoja ja herkullisia reseptejä.

Uusia ideoita ruoka-alalle haettiin järjestämällä nuorille valtakunnallinen ruokainnovaatiokilpailu – Ruokaoivallus. Kilpailun kohteena olivat nuoret 16-29 -vuotiaat opiskelijat. Ideoita haettiin uusiin ruokatuotteisiin ja elintarvikkeiden innovatiiviseen käyttöön, ruoanvalmistusmenetelmiin ja koko ruokaketjuun. Innovatiivisuuden lisäksi arvostettiin eteläsavolaisten raaka-aineiden käyttöä. Lisätietoa Ruokaoivallus-kilpailusta.

Tulokset

Etelä-Savossa tuotettu ruoka, sen saatavuus ja paikalliset ruoantuottajat tulivat paremmin tunnetuiksi kaupan ja ammattikeittiöiden edustajille. Opinnollistetut kehittämistehtävät ja tapahtumajärjestelyt toivat lisäarvoa alan opintoihin. Eteläsavolainen ruoka, ruoantuottajat ja Xamk innovatiivisena ruokapalvelujen kehittäjänä saivat valtakunnallista julkisuutta.

Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeen tulokset on koottu loppuraporttiin

Ajankohtaista

Maailmassa yli kaksi miljardia ihmistä käyttää hyönteisiä ravintonaan. Suomessa ratkaiseva edistysaskel hyönteisten käytölle elintarvikkeena saatiin viime vuoden syyskuussa, kun maa- ja metsätalousministeriön tekemän Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen uuden tulkinnan mukaan hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa.

Hyönteisten kasvattaminen ja tuotteistaminen on alkanut Suomessa vauhdilla. Kuluttajilla on vielä ennakkoluuloja ja ravintoloilla ja ammattikeittiöillä haasteita ottaa hyönteiset ruuanvalmistukseen ja ruokalistoilleen. Mikkelissä sirkkoja on ollut parin ravintolan ruokalistalla.

Sirkat lensivät soppaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa järjestetyssä koulutustilaisuudessa 19.4.2018. Ylitarkastaja Riina Keski-Saari, Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kertoi millaisia vaatimuksia lainsäädäntö asettaa hyönteisten elintarvikekäytölle ammattikeittiöissä. Jonas Aaltio EntoCubelta loi katsauksen miten hyönteisistä valmistetaan ruokaa ammattikeittiöissä.

Sirkkaa sopassa ammattikeittiöissä –koulutustilaisuuden luennot taltioitiin ja ne on katsottavissa alla olevista linkeistä:

Hyönteisten käyttö ammattikeittiössä elintarvikelainsäädännön näkökulma. http://namtar.kyamk.fi/vod/xamk/sirkkaasoppaan/lainsaadanto.mp4

Hyönteisten käyttö ammattikeittiössä. http://namtar.kyamk.fi/vod/xamk/sirkkaasoppaan/kaytto.mp4

Koulutuksen järjestivät Sirkkaa sopassa ja Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeet.

Hyönteiset ja erityisesti sirkat ovat keittiöväen kasvavan kiinnostuksen kohteena. Mitä niiden käyttö edellyttää ammattikeittiöiltä ja miten niitä voidaan käyttää?

Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä -koulutuksessa 19.4.2018 klo 13.00–16.30

pureudutaan näihin asioihin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla järjestettävässä tilaisuudessa. Paikkana on Mikpolisali, Patteristonkatu 2, Mikkeli.

Ohjelmassa:

• 13.00 Sirkkaa sopassa -hankekuulumisia
• 13.30-14.30 Lainsäädännön vaatimukset hyönteisten elintarvikekäytölle ammattikeittiössä, ylitarkastaja Riina Keski-Saari, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

• 14.30-15.00 Kahvitarjoilu

• 15.00-16.00 Hyönteisten valmistaminen ruuaksi ammattikeittiössä, Jonas Aaltio, EntoCube
• 16.00-16.30 Ammattikeittiön, kaupan ja ravintola-alan ammattilaisten kommenttipuheenvuorot

Mahdollisuus maistaa hyönteisiä/hyönteistuotteita.

Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä -koulutukseen on mahdollista osallistua etänä. Lähetämme osallistumislinkin etäyhteyttä tarvitseville viimeistään päivää ennen koulutusta.

Ilmoittaudu 16.4. mennessä tästä.

Tilaisuus on maksuton ja sen järjestävät Sirkkaa sopassa ja Etelä-Savon ruokaviesti –hankkeet.

Muita saman aihepiirin hankkeita

  • Eteläsavolaisen ruokamatkailun kehittämishanke
  • Ruokamatkailuideoita Saimaan seudulle
  • ASKO – Asiakaslähtöiset kotiruokapalvelut
Hankkeen nimi:

Etelä-Savon ruokaviesti

Hankkeen kesto: 1.10.2015–31.7.2018

Tiedot

Hallinnoija: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Osatoteuttajat: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus Luke
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus
Kokonaisbudjetti: 474 850 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 144 024 euroa

Yhteystiedot

Taina Harmoinen
Projektipäällikkö
040 662 5560
etunimi.sukunimi@xamk.fi