Datasta turvaa öljyntorjuntaan
Hankkeessa kerätään ja analysoidaan mittausdataa torjuttavan aineen syttyvyydestä ja terveydelle haitallisista pitoisuuksista öljyntorjunnan turvallisuuden parantamiseksi.
Pitoisuusmittauksia käytännön torjuntatesteistä
Mittausdataa öljyntorjunnan turvallisuuden lisäämiseksi
Hankkeen tavoitteena on parantaa öljyntorjunnan turvallisuutta tuottamalla mittausdataa vahingontorjunnan aikaisista terveydelle haitallisista pitoisuuksista ja syttymisvaarasta. Turvallisuusdataa kerrytetään todennäköisimmistä vahinkoaineista, erityisesti raakaöljystä.
Hankkeessa hyödynnetään pitoisuusmittareita, jotka tallentavat jatkuvaa mittausdataa terveydelle haitallisten ja palavien kaasujen ja höyryjen sekä hapen pitoisuuksista.
Mittauksissa käytetään sekä öljyntorjunta-altaalle kiinteästi että torjuntahenkilöstön hengitysvyöhykkeelle asennettavia monikaasumittareita.
Mittausdata on purettavissa sähköisessä muodossa ja siten analysoitavissa kunkin työvaiheen tai muun ajallisen vaiheen mukaisesti. Datan perusteella voidaan tunnistaa ainekohtaisesti terveydelle ja turvallisuudelle vaarallisimmat työvaiheet ja ajankohdat. Analysoinnin tuloksena laaditaan torjunnan turvallisuusympäristön kuvaus riskinarvioineen. Testaukseen osallistuu sekä pelastusviranomaisia että työterveyshuollon ammattilaisia.
Hanke toimii esiselvityshankkeena laajemmalle kansainväliselle kehittämishankkeelle, jota valmistellaan ja jolle haetaan rahoitusta hankkeen aikana.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
1) Testaustoimintamallin määrittely ja laajemman hankekokonaisuuden luominen, hankevalmistelu ja kansainvälisen hankkeen rahoitushaku.
2) Testiolosuhteiden rakentaminen (testiöljyjen, suojavarusteiden, mittauskaluston ja koejärjestelyjen sekä mittauspöytäkirjojen valmistelu)
3) Kenttämittaukset (kolmessa työvaiheessa: puomitus, koneellinen keräys, imeytys)
4) Tulosten analyysi (mittausdatan purku, tulkinta ja raportointi)
5) Riskinarviointi (riskin suuruuden arviointi, riskinhallintatoimenpiteiden määrittäminen)
6) Tulosten levittäminen (sosiaalinen media, alan lehdet, yleistajuiset lehtiartikkelit, tutkimusartikkeli) ja palautekysely osallistujille.
Hanke toteutetaan 1.9.2023 ja 31.12.2024 välisenä aikana. Hankkeen kenttämittaukset sijoittuvat touko-kesäkuuhun 2024.
Hankkeen julkaisut
Crude oil spill response preliminary tests preparing the ground for further studies
Halonen, J. 2024. Crude oil spill response preliminary tests preparing the ground for further studies. In: Xamk READ 2/2024. Xamk READ – Research, Education and Regional Development, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti.
Raakaöljyvahingot harvinaisia, mutta sitäkin haastavampia
Halonen, J. 2024. Raakaöljyvahingot harvinaisia, mutta sitäkin haastavampia. Xamk READ 1/2024. Xamk READ – Research, Education and Regional Development, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti.
Raakaa dataa raakaöljystä
Halonen, J. 2023. Raakaa dataa raakaöljystä. Xamk READ 3/2023. Xamk READ – Research, Education and Regional Development, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti.