Euroopan unionin osarahoittama ELY-keskuksen logo
Älykäs kaupunki sekä muita hankkeen kokeiluihin osallistuvia sektoreita yhdistettynä yhdeksi kuvaksi.

Etelä-Savon datatalouden kiihdyttämö

– Jaettu data yhteisenä menestystekijänä (DAME)

Hankkeessa kootaan selvityksien pohjalta datatalouden tilannekuva Etelä-Savossa ja toteutetaan käytännön kokeiluja eri toimialoilla. Lisäksi hankkeessa suunnitellaan datatalouden tukipalvelut eteläsavolaisille yrityksille ja organisaatioille sekä rakennetaan yhdessä alueen toimijoiden muodostama datatalouden arvoverkosto.

Data on yksi tulevaisuuden arvokkaimmista raaka-aineista ja keskeinen innovaatioiden moottori

Tausta

Datatalouden potentiaalin arvioidaan olevan yksin Suomessa jo useita miljardeja euroja vuodessa. Datataloudessa markkinatoimijat työskentelevät yhteisessä ympäristössä edistäen datan saatavuutta, hyödyntäen dataa ja luoden sen pohjalta uusia palveluita ja markkinoita.

Datatalouteen tarttuminen yksittäisessä yrityksessä voi olla vaikeaa, sillä datatalouden tarkoittaman paradigmamuutoksen läpivienti vaatii toimijoiden yhteistyötä mm. datan jakamisessa yli organisaatiorajojen. Hanke tukee erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa haltuun datatalouden tyyppistä murrosta yksin.

Datasta saatava hyöty kasvaa merkittävästi, kun sitä hyödynnetään yhteisessä arvoverkostossa yli siilojen, eli yksittäisten toimijoiden ja toimialojen.

Datatalouden edistäminen palvelee erikokoisia yrityksiä sekä eri toimialoja, mahdollistaen myös datavetoisen yhteistyön näiden välillä sekä tukien erityisesti kasvuyrittäjyyttä datatalouden avatessa uusia markkinoita. Hanke lisää edellytyksiä, osaamista ja käytännön työkaluja, joita tarvitaan datatalouden mahdollisuuksien valjastamiseen ja datalähtöisen liiketoiminnan kasvattamiseen Etelä-Savon alueella.

Hankkeen tavoitteet

Päätavoitteena hankkeessa on edistää aluetalouden uudistumista ja monipuolistumista uuden datalähtöisen liiketoiminnan keinoin. Tavoitteena on luoda luotettava datan jakamisen ympäristö ja käytänteet eteläsavolaisten toimijoiden kesken. Näin hanke luo uusia toimintaedellytyksiä yritystoiminnalle ja vauhdittaa elinkeinoelämän tarpeista lähtevää TKI-toimintaa maakunnassa.

Hanke tukee alueen yrityksiä uusien dataan perustuvien aineettomien hyödykkeiden innovoinnissa toteuttamalla yritys- ja datalähtöisiä kokeiluja. Tällä tavoin hanke myös kasvattaa erityisesti pk-yritysten edellytyksiä liiketoiminnan kehittämiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen osana eurooppalaista datatalouden kokonaisuutta.

Osatavoitteet ovat

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

  • Kootaan datatalouden tilannekuva Etelä-Savossa
  • Toteutetaan eri toimialoilla käytännön kokeiluja, joissa luodaan data-avaruuksia ja toteutetaan jaetun datan hyödyntämisen sekä datan jakamisen teknologiakokeiluja yhdessä yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa
  • Suunnitellaan selvityksen ja kokeilujen pohjalta 1) datatalouden tukipalvelut eteläsavolaisille yrityksille ja organisaatioille, 2) kootaan data-avaruuksien aloituspaketti, joka sisältää ohjeita ja sopimusmalleja data-avaruuden perustamiseen, sekä 3) kootaan tekninen toteutusmalli tukemaan data-avaruuden toteuttamista, käyttöönottoa ja ylläpitoa
  • Rakennetaan alueen toimijoiden yhdessä muodostama datatalouden arvoverkosto 1) kytkeytymällä kansallisiin ja eurooppalaisiin datatalouden tukiverkostoihin, 2) määrittelemällä yhdessä sidosryhmien kanssa verkoston strategia, toimintamalli ja palvelut, sekä 3) järjestämällä yrityksille ja organisaatioille työpajoja

Suunnitellut kokeilut

Kokeilu 1

Ruoka-alan data-avaruus

Kokeilu 2

Hyvinvoinnin data-avaruus

Kokeilu 3

Kulttuuriperinnön data-avaruus

Kokeilu 4

Kiertotalouden data-avaruus

Kokeilu 5

Teknologian data-avaruus

Kokeilu 6

Yhteiskunnan data-avaruus

Hankkeen tulokset

Hankkeen tuloksena eteläsavolaisten yritysten ymmärrys datan arvosta on kasvanut ja kyvykkyys käynnistää uutta datalähtöistä liiketoimintaa on lisääntynyt.

Datatalouden uusimmat mallit ja menetelmät ovat yritysten käytössä ja Memory Labissa tarjolla. Memory Labia hyödynnetään yritysten palveluiden, tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämisessä. Yritysten valmiudet tunnistaa uusia dataperusteisia liiketoimintamahdollisuuksia ja -malleja ovat vahvistuneet hankkeessa osaamisen kehittämisen ja kokeilujen kautta. Kokeiluihin ja arvoverkostoon osallistuvat organisaatiot ovat saaneet uutta tietoa ja osaamista, jonka avulla ne voivat paremmin hyödyntää moderneja teknologioita ja datavarantoja toimintansa kehittämiseksi.

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Etelä-Savon datatalouden kiihdyttämö: Jaettu data yhteisenä menestystekijänä (DAME)

Hankkeen kesto: 1.6.2024–31.8.2025

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy
Vahvuusala: Digitaalinen talous
Osaamiskärki: Digitaalinen tiedonhallinta ja arkistointi
Tutkimusyksikkö: Digitalia
Vaikuttavuustavoite: Ihminen ja käyttäjälähtöisyys, Yrittäjyys ja korkea lisäarvo

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, EAKR
Kokonaisbudjetti: 525 000 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 420 000 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 105 000 euroa
Puhelin
+358503039867
Sähköposti
Joni.Hokkanen@xamk.fi
Yksikkö
Digitaalisen tiedonhallinnan tutkimuskeskus Digita
Joni Hokkanen
Projektipäällikkö
+358503039867
Joni.Hokkanen@xamk.fi
Puhelin
+358505685528
Sähköposti
Iina.Hyytiainen@xamk.fi
Yksikkö
Digitaalisen tiedonhallinnan tutkimuskeskus Digita
Iina Hyytiäinen
Ohjelmistosuunnittelija
+358505685528
Iina.Hyytiainen@xamk.fi
Puhelin
+358504089478
Sähköposti
Antti.Kiviniemi@xamk.fi
Yksikkö
Digitaalisen tiedonhallinnan tutkimuskeskus Digita
Antti Kiviniemi
Ohjelmistosuunnittelija
+358504089478
Antti.Kiviniemi@xamk.fi
Puhelin
+358504626560
Sähköposti
Jani.Saari@xamk.fi
Yksikkö
Digitaalisen tiedonhallinnan tutkimuskeskus Digita
Jani Saari
TKI-asiantuntija
+358504626560
Jani.Saari@xamk.fi
Puhelin
+358504690058
Sähköposti
Tero.Ojanen@xamk.fi
Yksikkö
Digitaalisen tiedonhallinnan tutkimuskeskus Digita
Tero Ojanen
Tutkimusinsinööri
+358504690058
Tero.Ojanen@xamk.fi