Euroopan unoni, Euroopan sosiaalirahasto ELY-keskuksen logo

City Drivers

Luovan alan osaajat mukaan yritysten, kaupunkien ja maakuntien innovaatio- ja palvelutoimintaan.

Miten luovat alat voivat olla avuksi toimivien kaupunkien kehittämisessä?

Hanke on päättynyt.

Mitä?

  • Kaupunkien ja yritysten tarpeisiin tehtävää tuote- ja palvelukehityksen osaamisen kehittämistä luovilla ja kaupunkisuunnitteluun liittyvillä aloilla.
  • Edistää luovien alojen osaajien sekä keskinäistä että muiden alojen osaajien kanssa tapahtuvaa verkottumista ja yhteistyötä. Tavoitteena monialainen yhteistoiminta.

Kenelle?

  • Luovien alojen toimijat, yksilöt ja yritykset.
  • Kasvu- ja rakennemuutostoimialojen yritykset, jotka hankkivat yhteiskehittämisen ja/tai luovien alojen palveluita.
  • Julkisen sektorin ja yritysten asiantuntijat, jotka hankkivat yhteiskehittämisen ja/tai luovien alojen palveluita.
  • Myös opettajille ja alan luovien ja kulttuurialojen opiskelijoille, konsulteille, johtamisen ja innovaatiotoiminnan asiantuntijoille, yritysneuvojille sekä tutkijoille.

Hankkeen tavoitteet:

  • Parantaa luovan alan osaajien kykyä osallistua ja johtaa asiakaslähtöisiä ja monialaisia innovaatio- ja kehitysprosesseja.
  • Tuotteistaa helposti käyttöönotettavia palvelu- ja liiketoimintakonsepteja yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun menetelmillä.
  • Parantaa luovan alan toimijoiden keskinäistä verkottumista sekä synnyttää uusia yhteistyöverkostoja muiden alojen kanssa.
  • Kehittää ja testata yhteiskehittämisen menetelmiä ja luovien alojen osaamista yhdistäviä toimintakonsepteja, joiden avulla julkinen sektori ja yritykset saavat käyttöönsä työkaluja ja luovan alan osaajien taitoja.
  • Luovan alan osaamisen huomiointi osana kilpailutusta ja hankintamenettelyä. Laadun korostaminen pelkän hinnan sijaan.
  • Yhteiskehittäminen ja luovien alojen menetelmien integroituminen osaksi organisaatioiden toimintamallia.

Mitä City Drivers käytännössä tekee?

  • Järjestää innovaatiokoulutusta luovan ja kulttuurialan osaajille.
  • Järjestää yhteiskehittämisen sprinttejä, joissa ratkotaan kaupunkien ja yritysten ongelmia ideoiden, prototypoiden ja nopeasti kokeillen.
  • Järjestää korkean profiilin avoimia, valtakunnallisia seminaareja.

Koulutukset järjestetään samansisältöisinä pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa. Koulutusten sisällöt päivitetään hankkeen omille www-sivuille.

https://www.citydrivers-project.fi/

Tulokset

  • Luovan alan palveluliiketoiminnan ja verkosto-osaamisen kehittyminen; kaupallisten palveluiden tarjoaminen julkiselle sektorille ja yrityksille, työllistymismahdollisuuksien paraneminen.
  • Yhteiskehitetyt, avoimeen käyttöön jäävät testatut palvelukonseptit case-esimerkeiksi dokumentoituna.
  • Yhteiskehitetyt ja dokumentoidut luovan alan hankintamenettelyprosessit; ostajien osto-osaaminen ja myyjien myyntiosaaminen parantunut.
  • Vähintään kolme avointa tarjouskilpailua, joissa hyödynnetty kaupunkien omia rahoituskanavia ja erilaisia rahoituksia.
  • Pitkällä aikavälillä syntyvä markkinakysyntä yhteiskehittämisen palveluille, joissa luovan alan osaajilla on aktiivinen rooli.

Ajankohtaista

CityDrivers -hanketta pistetään parhaillaan pakettiin. Kaikki neljä koulutustoteutusta pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Kouvolassa ovat takanapäin ja nyt käydään läpi palautteita, kehittämisehdotuksia sekä viedään viestikapulaa eteenpäin koulutuksen kehittäjille.

Tämän kevään aikana on haastateltu koulutukseen osallistuneita puhelimitse. Halusimme kuulla osallistujien kommentteja ja kuulumisia, kun aikaa koulutusrupeamista oli tovi jo kulunut. Oli mielenkiintoista selvittää, miten kunkin osallistujan polut ovat edenneet; kuka on hyödyntänyt palvelumuotoilun työkaluja omassa työssään tai työn haussa, onko oma osaaminen kirkastunut tai millä muulla tavoin koulutus on hyödyttänyt. Xamkin tiimin Laura haastatteli osallistujat ja ainestoa analysoidaan parhaillaan. Ornamo puolestaan on toteuttanut toimeksiantajien haastatteluja.

Olemme koko hankeporukalla kirjoittaneet hankkeen loppujulkaisua sekä pohtineet, minkälaista jatkumoa projektilla voisi olla. Viime viikolla kävimmekin Tampereella ideoimassa jatkohankkeita saamamme palautteen perusteella. Sekä me, että osallistujat olimme sitä mieltä, että projektissa olisi pitänyt järjestää enemmän koulutusta myös toimeksiantajille, eli tilaajapuolelle. Loppujulkaisuun on muuten tulossa meidän Katan tekemiä, upeita persoonakuvituksia koulutuksiimme osallistuneista!

Loppuraporttimme julkaistaneen sähköisenä versiona elokuun lopulla. Sitä odotellessa kannattaa käydä vaikka lukemassa Read-verkkolehdessä oleva artikkelimme hankekumppaneiden yhteistyöstä ja koulutuksen kehittämisen menetelmistä: Eri alojen menetelmät loivat uudenlaista täydennyskoulutusta

Kirjoitti

Tiina

CityDrivers -palvelumuotoilukoulutus alkoi elokuussa. Koulutuksessa toimin projektiassistentin hommissa kahden muun harjoittelijan kanssa. Harjoitteluun lähdin takki auki, helppo homma!

Ensimmäisenä koulutuspäivänä se iski. Epävarmuus, miten tästä selvitään, osaanko mitään? Koulutuspäivien valmistelut sujuivat oikein helposti mutta se tiedon hyökyaalto koulutuspäivän aikana sai minut kauhun valtaan. Enhän minä tiedä mitään palvelumuotoilusta! No, olen opiskellut vasta vajaan vuoden, joten ei minun vielä ehkä tarvitsekaan.

Ensimmäiset koulutuspäivät menivät tutustumisen merkeissä ja aikataulujen läpikäynnissä. Me assarit suunnittelimme ja toteutimme myös haastattelut koulutukseen osallistuville ja toimeksiantajille. Jokaiselle koulutuspäivälle oli omat aihealueet. Aluksi perehdyttiin ydinosaamispuuhun, jossa kartoitettiin omaa osaamista, aikamoista moniammatillisuutta joukosta löytyikin. Tietoa koulutuksessa tuli valtavasti ja sen sisäistäminen omien opintojen ollessa vielä alkuvaiheessa, oli välillä hankalaa.

Koulutuspäivinä avustin käytännön järjestelyissä, kirjasin yhteenvetoa päivän sisällöstä ja olin mukana koulutuspäivän luennoilla. Keräsimme ja koostimme myös palautetta koulutettavilta padlet-sovelluksen avulla. Minulle oli haastavaa opetella erilaisten sovellusten käyttöä kun en ole niitä koskaan aiemmassa työelämässäni tarvinnut. Onneksi kaksi assarikollegaa auttoivat minua. Video-haastattelimme osallistujia ja toimeksiantajia kolme kertaa koulutuksen aikana. Kävimme yhden ryhmän apuna tekemässä myös asiakashavainnointia ja analysoimme tietoa. Tämä kaikki oli todella opettavaista ja mielenkiintoista.

Aluksi olin kuin Liisa Ihmemaassa luennoilla.

Tietomäärä palvelumuotoilun työkaluista oli harjoittelussa valtava. Olihan Citydrivers -hankkeen 3 kk ajalle ahdettu kaikki perustieto palvelumuotoilusta. Aluksi olin kuin Liisa Ihmemaassa luennoilla. Kieli ja termistö oli niin vierasta ja vaikeaa. Kun asiat alkoivat aueta minulle ja harjoittelupäiville löytyi rytmi, alkoi oppiminen sujua. Meille muodostui omat rutiinit ja työtavat.

Harjoittelusta saatu tietomäärä auttoi luomaan pohjaa palvelumuotoilijan identiteetille ja ajattelulle. Alan vaihtajana hoitoalalta, on muotoilun ja liiketalouden maailma vieras ja tietämättömyys luo epävarmuutta omista taidoista. Olen ollut viimeiset 15 vuotta työelämässä ja opiskelut ovat jääneet minimiin. Opiskelu on muuttunut jättimäisin harppauksin vuosien varrella ja uusien tapojen oppiminen ja sisäistäminen vie aikaa. Sain CityDrivers -koulutuksessa hyvän ja laajan perustietopohjan ja taidon soveltaa sitä käytäntöön, näitä taitoja voin hyödyntää omissa opiskeluissani. Monimuoto-opiskelussa emme ole vielä käsitelleet läheskään kaikkia aiheita ja opin harjoittelussa joka päivä jotain uutta.

Kaiken pitäisi tapahtua nopeasti, heti ja nyt, mieluummin jo eilen. Haluan olla hyvä ja mahdollisimman nopeasti.

Kun katson CityDrivers matkaani taaksepäin, hyppäsin suoraan altaan syvään päähän. On ollut eheyttävää huomata, kuinka 34-vuotiaanakin kykenee oppimaan uutta ja kuinka antoisaa se on. On niin kovin vaikeaa rakentaa ammatti-identiteettiä uudelleen, kun tuntuu ettei osaa muuta kuin olla hoitaja. Olen kasvanut työelämään ja aikuisuuteen hoitajana, miten pystyn kehittymään joksikin muuksi kun en muunlaisesta työelämästä tiedä? Muutos on pelottavaa. Kaiken pitäisi tapahtua nopeasti, heti ja nyt, mieluummin jo eilen. Haluan olla hyvä ja mahdollisimman nopeasti. Oma osaamattomuus turhauttaa minua. Syksyn aikana olen kuitenkin huomannut ajatteluni nojaavan yhä enemmän palvelumuotoiluun. Mietin uuteen liikkeeseen mennessäni, miten asiakaskokemus on huomioitu ja millainen on palvelun ja asioinnin sujuvuus, tai useinkin sujumattomuus. Välillä havahdun, Jes! Tämähän alkaa sujua. Pitkä matka on vielä edessä mutta CityDriversin ansiosta olen saanut paljon tietoa ja samalla luottamusta omiin kykyihini. Olen saanut vahvistusta sille tunteelle että tämä on mun juttu ja tätä haluan tehdä tulevaisuudessa. Kiitos CityDrivers ja ihanat tiimiläiset Tiina, Laura ja Joni. Tämä on ollut hieno matka palvelumuotoilun maailmaan.

Kirjoitti: Minna Nieminen, palvelumuotoilun opiskelija

CityDrivers -hankkeen Kouvolan koulutusosion päättävä seminaari järjestetään Kouvola-talolla ke 28.11. klo 8:30-16:30 yhteistyössä Miljöömatkailu -hankkeen kanssa. Yhteistyö sai nimekseen Symbioosi – palvelumuotoilu ja luova osaaminen matkailun ja kaupunkien kehittämisessä. Symbioosi on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma.

Syksyllä CityDrivers -palvelumuotoilukoulutukseen osallistuneet pääsevät esittelemään oppimaansa sekä kurssitöinä olleita toimeksiantoja ja miten he niitä ratkaisivat oman luovan osaamisensa ja palvelumuotoilun avulla. Osallistujien esitykset on jaettu kahteen osioon. Aamupäivän osiossa esiintyvät:

11:10 Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan sisäpihan kehittäminen Carealle

Marjut Kalin-Eloaho, Sari Kyllönen, Marianne Laaksonen, Heli Turkia

​11:20 Kirjaston perheosaston kehittäminen Kouvolan Pääkirjastolle

Petri Hurme, Tiina Järvinen, Marika Rautjoki

​11:30 Ekomaa kierrätysmyymälän kehittäminen Parik-säätiölle

Anitta Ollikainen, Susanna Tuominen

​11:40 Nuorten digimentorointitoiminnan kehittäminen Digiaktorit -hankkeelle / in English

Anna-Maria Kaustola, Samuel Lescelius, Jean-Francois Thys

​11:50 Kuukausilahjoittamisen kehittäminen Suomen World Visionissa

Helena Hyvärinen, Katri Liikola, Marika Sarha

Iltapäivän osiossa esiintyvät:

14:50 Käyttäjäymmärryksen kerääminen luksuspakkauksen suunnittelun tueksi Hommanäs Gårdille

Pia Liila, Minna Toivonen, Sofia Virtanen

​15:00 Uuden palvelun konseptointi autokoululle – kohti turvallista Kouvolaa / Kouvolan

Ajokoulutuskeskus Ajamaan; Laura Huusari, Anu Pöllänen

​15:10 Tilitoimiston digitaalisen viestinnän ja visuaalisuuden edelleen kehittäminen Tilinelosille

Paula Myöhänen, Auri Räsänen

​15:20 Uutta yleisöä taitoluistelun SM-kisoihin Kouvolaan KooKoo Jäätaitureille

Anna Koskela, Tarja Levonen, Nina Markkanen

CityDrivers -osallistujien esitykset juontaa soveltava taiteilija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Satu Luukkonen.

Lisäksi seminaariohjelmassa kuullaan kansainvälisiä ja kotimaisia puheenvuoroja palvelumuotoilun ympäriltä sekä Miljöömatkailu -hankkeen kohteiden kehittämisen tuloksia.

Tässä seminaarissa ei työpajailla, sillä haluamme tarjota yleisölle runsaan kattauksen inspiroivia puheita ja esimerkkejä asiakaskokemuksesta, yhteiskehittämisestä ja osallistamisesta. Voit keskittyä kuuntelemiseen ja pohtia, miten ja mihin itse soveltaisit palvelumuotoilua tai luovia menetelmiä. Seminaarin juontaa näyttelijä, laulaja ja ilmaisutaidon opettaja Sami Kojonen.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu! https://www.citydrivers-project.fi/forumxamk

On meillä työpajojakin, nimittäin Symbioosin Luovilla Etkoilla 27.11. klo 15:30-20. Luovat Etkot järjestetään Hub Kouvola Viiraamolla. Luovien Etkojen ohjelma:

klo 15:30-17

Luovan osaamisen piilevä potentiaali- työpaja

Max. 20 osallistujaa. Ilmoittaudu 25.11.2018 mennessä: citydrivers@xamk.fi

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. (25.11.2018 jälkeen mahdollisia vapaita paikkoja voi tiedustella satu.luuk@gmail.com)

Kuinka hahmottaa paremmin luovan osaamisen piilevä potentiaali ja sen hyödyt? Millaisia haasteita kohtaat työssäsi, johon tarvitset uutta näkökulmaa ja luovia menetelmiä? Tule työstämään omalta työkentältäsi nousevaa haastetta ja tutkimaan, kuinka hyödyntää luovan osaamisen potentiaalia omalla alallasi.

Työpajassa kuulet case-esimerkin taiteilijan työpanoksesta ja arvosta palvelussa, jossa sitä ei perinteisesti ole nähty, sekä työstät omaa kehittämishaastettasi.

Työpajan ohjaa soveltava taiteilija Satu Luukkonen.

klo 17-18 Kevyesti fasilitoitua verkostoitumista & virvokkeita

klo 18-20

Design Sprint -workshop

Max. 40 osallistujaa. Ilmoittaudu 25.11.mennessä: lyg@xamk.fi

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Design sprint -metodin esittely ja työpaja, jossa tekemällä ratkaistaan tuotteistamisen haasteita liittyen Kouvolan Asuntomessuihin.

Vetäjänä on Jussi Soini, design sprint -fasilitaattori, digitaaliseen palvelumuotoiluun erikoistunut suunnittelija.

VOIT ILMOITTAUTUA JOMPAAN KUMPAAN TAI HALUTESSASI MOLEMPIIN. TYÖPAJAT OVAT MAKSUTTOMIA.

Työpajat järjestää Xamkin Luova Yritysgeneraattori, CityDrivers ja Miljöömatkailu -hankkeet.

Tervetuloa Symbioosiin 27.-28.11. Koko ohjelmamme on maksutonta. Muistathan ilmoittautua työpajoihin yllä olevien ohjeiden mukaan ja seminaariin tästä linkistä: https://www.citydrivers-project.fi/forumxamk

Toinen harjoittelijamme, tuote- ja palvelumuotoilun opiskelija Laura avaa blogissa mitä tapahtui 13.9. koulutuspäivässämme, kun kurssitehtävät antaneet toimeksiantajat tulivat vierailulle.

Monet luovan alan ammattilaiset ovat päässeet nyt vauhtiin CityDrivers-palvelumuotoilukoulutuksessaan. Koulutuksen intensiivisyys ei ole jäänyt keneltäkään kokematta – syksyynhän mahdutetaan hurja määrä tietoa palvelumuotoilun metodeista, ja teoria sovelletaan tosielämän toimeksiantoihin sekä tapauksiin prosessin edetessä. Koulutukseen osallistuvilla on takanaan vuosien työkokemusta eri kentiltä, ja oman luovan osaamisen esiintuomista on kannustettu. On ollut miellyttävää nähdä, kuinka monialainen osaaminen nousee esille päivittäin, ja saattaa ajoittain tarjota haastavaa pohdintaa jopa kouluttajille. Kouvolan koulutukseen osallistuva ryhmä on hyvin keskusteleva ja täynnä rautaista osaamista, joka on tehnyt tästä projektista hyvin opettavaisen kokemuksen jokaiselle projektissa mukana olevalle jo alkumetreillä.

Osallistujat on jaettu koulutuksen alussa 3 – 5 hengen ryhmiin, ja jokainen ryhmä sai tehtäväkseen työstää toimeksiannon yhteistyöyritykselle. Näitä toimeksiantoja on yhteensä yhdeksän, ja jokainen niistä on erilainen. Osa toimeksiannoista oli tarkemmin rajattu, ja toisissa suunta tarkentuu koulutuksen edetessä. Toimeksiantoja löytyy sekä julkiselta sektorilta, että mikro- ja pk-yrityksiltä. Toimeksiannoissa tiimit pääsevät luomaan muun maussa täysin uusia palvelukonsepteja, kehittämään olemassa olevaa toimintaa tai tekemään asiakaslähtöistä tilasuunnittelua. Toimeksiannoissa yhdistyy kuitenkin lähtökohtaisesti yksi palvelumuotoilun ydinkäsite: Asiakaslähtöinen suunnittelu. Tiimit tekivät tutkimusta jo olemassa olevista sekä potentiaalisista asiakkaista, analysoiden myös yritystoiminnan olemassa olevaa tilaa.

Kun koulutusta oli menty eteenpäin kuukauden päivät, oli aika toimeksiantajien päivälle. Toimeksiantajien päivä alkoi Salla Heinäsen (Ornamo) lyhyellä luennolla toimeksiantajille palvelumuotoilun ostosta. Yksi CityDrivers-hankkeen tavoitteista onkin helpottaa niin palvelumuotoilun ostoa kuin myymistä.

Salla aloittikin napakasti sanoen, että palvelumuotoilu on asiantuntijatyötä, jonka avulla yritys saa kallisarvoista käyttäjäymmärrystä. Palvelumuotoilun kysyntä on kasvanut, mutta sen ostaminen sekä myynti on jostain syystä vielä hankalaa. Palvelumuotoilun avulla yritykset kykenevät muun muassa selvittämään juurisyyn palveluiden kehittämiselle, eli mihin ratkaisua haetaan ja kuinka liiketoiminta-ajatusta voi kehittää. Palvelumuotoilun avulla pystytään myös havaitsemaan uusia vaihtoehtoja ja löytämään myös ne syyt, jotka saattavat vaikuttaa negatiivisesti yrityksen toimintaan. CityDrivers-koulutukseen kuuluvat toimeksiannot saavatkin tämän koulutuksen kautta hyvän ensipuraisun palvelumuotoilun tarjoamiin mahdollisuuksiin yritystoiminnan kehityksen suhteen. Sallan ohjauksella myös pohdittiin muun muassa tarjouspyyntöihin liittyviä käytännön asioita. Tämä tehokas tunnin tietopaketti selkeästi avasi silmiä toimeksiantajille. Tämän jälkeen käytiin hiukan avointa keskustelua toimeksiantajien kesken, pääasiallisesti palvelumuotoilun ostoon liittyen.

Tämän luennon jälkeen tiimit esittelivät tekemiänsä töitä toimeksiantajille. Tiimit olivat tehneet toimeksiantoon liittyen tutkimusta haastatellen, havainnoiden ja joissain tapauksissa vielä kyselytutkimuksen avulla. Palvelumuotoilun ydin lepää kuitenkin laadullisissa tutkimusmenetelmissä, joten haastatteluiden sekä havainnoinnin avulla saatu tieto tarjosi asiakaslähtöiselle suunnittelulle paremman pohjan. Tiimit olivat luoneet saamansa tiedon perusteella asiakasprofiileja (persoonia), ja toimeksiantajien päivänä he pääsivät esittelemään tutkimustuloksiaan.

Tiimien laatimat persoonat olivat itsessään kuin henkilökuvia; visualisoituja kuvauksia asiakkaan arvoista, toimintatavoista sekä motivaatioista. Moni toimeksiantaja tunnistikin persoonista tuttuja asiakastyyppejä, mutta osalle nämä persoonat tarjosivat uutta näkökulmaa. Persoonien avulla saatiin selkeästi esitettyä, kuka asiakas on. Näiden persoonien avulla ei määritetty pelkästään mahdollista ostokäyttäytymistä tai demografisia tietoja, vaan pyrittiin myös selvittämään ja ymmärtämään asiakkaan arvomaailmaa, motiiveja ja toimintaa.

Ryhmissä oli aistittavissa ennen esityksiä selkeästi jännitystä. Moni pelkäsi epäonnistuneensa tehtävässään, koska teki tällaista tutkimusta mahdollisesti ensi kertaa. Uuden asian äärellä jokainen meistä kokee epävarmuutta, mutta koulutuksen avulla tätä puolta kehitetään yhdessä. Tiimit olivat tehneet loistavaa työtä, ja toimeksiantajat olivat saamastaan tiedosta innoissaan. Tiimien tutkimustuloksia ja heidän luomiaan persoonia kuullessa oli sivustakatsojana vaikea käsittää, mistä se epävarmuus oli kummunnut.

Kun esittelyt oli pidetty, siirtyivät tiimit keskustelemaan toimeksiantajiensa kanssa keskenään. Esitellyt persoonat herättivät paljon ajatuksia toimeksiantajissa. Osa tunnisti selkeästi jo olemassa olevia asiakkaita, ja osalle jotkin persoonista herättivät innostusta potentiaalisista uusista asiakkaista. Osalle persoonien avulla saatu tieto vahvisti mahdollisesti aiempia ajatuksia toimeksiannon etenemisestä, ja osalle tämä vaihe prosessia avasi uusia ajatuksia ja kulkusuuntia. Yksi asia oli kuitenkin selvä niin koulutettaville kuin toimeksiantajille: Persoona-työkalun käyttäminen asiakaskunnan analysoinnissa tarjoaa uskomattoman arvokasta tietoa, jota ei pelkän kyselylomakkeen avulla olisi voitu saada.

Esityksiä kuunnellessa selvisi myös yksi hyvin olennainen seikka asiakaslähtöiseen suunnitteluun liittyen. Palvelumuotoilu itsessään ei ole toimialasidonnaista. Toimeksiantojen kirjo on laaja, mutta jokainen yritys toimialastaan riippumatta hyötyy palvelumuotoilun metodein saavutetusta asiakasymmärryksestä. Palvelumuotoilu on läsnä jokaisessa vuorovaikutustilanteessa, jossa ihminen kohtaa tai toimii joko toisen ihmisen tai yrityksen kanssa. Palvelun ja tuotteen liitto on myös vahva: jokainen tuote kaipaa kaverikseen palvelun, ja jokaista palvelua voidaan täydentää tuotteella. Toimeksiantajien päivä tarjosi siis paljon tietoa ja oivalluksia jokaiselle paikalla olijalle.

Kirjoittanut Laura Soininen

Hankkeessamme työharjoittelussa toimiva tuote- ja palvelumuotoilun opiskelija Joni avasi sanaisen arkkunsa ja kirjoitti blogitekstin Kouvolan koulutuksen ensimmäisistä päivistä sekä pohti luovan toimialan ammattilaisten osaamisen kehittämistä.

Kehitys tarvitsee ketjukaverikseen muutosta. Luovat alat ovat olleet jo pitkään haavoittuvaisia
markkinoinnin ja liikevaihdon jumaloinnin luvatussa maailmassamme. Luovuutta vaativien
työtehtävien avulla itsensä työllistävät ovat vallitsevan käsityksen mukaan eristäneet itsensä
tämän planeetan yleisistä kansalaisvelvollisuuksista. Omahyväisiä, itsensä intellektuellien
marginaaliseen eliittiin laskevia omien haaveidensa toteuttajia. Siinä missä luovuudeksi aikoinaan laskettiin maisemien valokuvan tarkka jäljittely, siveltimen vedot kanvaksella mahdollisimman kekseliäästi, tarinoiden synnyttäminen pelkkää mustekynää apuna käyttäen, ovat sen määritelmät nykypäivänä lähes rajattomat. Mutta yksi asia näyttää pitävän pintansa erittäin sitkeään: Liiketalous ja taide ovat kylmässä sodassa keskenään. Talouden vaatima tarkka laskennallisuus sekä rationaalisuus ovat yleisesti pidettyjä esteitä yhteiskunnan normeista vapaalle, luovalle ajatustoimelle. Ja tähän väliin on tarpeellista järjestää rauhanneuvottelut.

Miten sitten saataisiin ohjattua rahavirtoja kohti luovuudesta itselleen leipänsä hankkivien
talouksia? Ratkaisu saadaan aluilleen kouluttamalla heitä bisnesosaamisen tarjoamista
mahdollisuuksista. Minkä nimissä nämä ajatusmaailman muutokset saadaan sitten iskostettua luovaan sektoriin? Tässä kohtaa kuvaan astuu CityDrivers. Tämä Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman projektin päämääränä on kehittää koulutuksiin osallistujien valmiuksia tarjota palvelumuotoiluun ja yhteiskehittämiseen liittyviä palveluita, laajaa ammatillista verkostoitumista unohtamatta. Kouluttaminen tapahtuu järjestämällä maksutonta koulutusta, seminaareja sekä työpajoja pääkaupunkiseudulla, Tampereella sekä Kymenlaakson alueella. Tarina sai alkunsa vuonna 2017 syksyllä, ja viimeiset luvut on tarkoitus kirjoittaa elokuussa 2019. Tätä lukiessasi seuraavat tapahtumat sijoittuvat Kouvolaan.

Koulutukseen haettiin ensisijaisesti luovan alan ammattilaisiksi laskettavia henkilöitä, joille on
kertynyt laajaa työkokemusta omalta alaltaan, taikka tuoreeltaan ammattiinsa valmistuneita.
Aikaisemmista rupeamista poiketen vaatimuksia laajennettiin kattamaan myös liiketalouden sekä sosiaali- ja terveysalan osaajia, näin esimerkkinä mainiten. Onnistuimme kartuttamaan reilun kolmenkymmenen, opinnälkäisen henkilön ryhmän, joilla oli palava halu kehittää itseään sekä osaamistaan.

Ensimmäinen päivä oli täynnä jännittyneisyyttä, että innostuneisuutta. Koska tämän kaltaisen
projektin onnistumisen yhtenä kulmakivenä on osallistujiensa taidot ja kyvykkyydet, oli aika
suorittaa hieman taustakartoitusta. Erilaisten ammatillisten suuntauksien skaala oli pakahduttavan laaja: Toimittajan ja merkonomin kautta aina sisustusarkkitehtuurin saloihin. Osa kartutti elantoaan yrittäjänä, osa taas työskennellen jonkun toisen leivissä. Kierroksen pyörähtäessä loppuunsa oli aika suorittaa ensimmäinen harjoite, nimeltään tulevaisuuden muistelu. Tässä tarkoituksena oli hetkeksi aika-matkustaa koulutuksen jälkeiseen aikaan, ja verestellä muistoja sen antamista kokemuksista ja hyödyistä. Oli ilo huomata, että osallistujat olivat verkostoituneet tiiviisti, sekä toimeksiannot oli saatettu onnistuneina kunniakkaasti maaliin. Totuudenhan me koemme ajan edetessä. Päivän saimme kulumaan käymällä läpi aikataulua loppuvuodelle sekä kattavalla informoinnilla hankkeesta ja sen pyrkimyksistä. Lopussa loimme vielä ryhmällemme yhteiset pelisäännöt, joita noudattamalla saataisiin suurin mahdollinen hyöty irti jokaisen työpanoksesta.

Toisen koulutuspäivän saattoi käyntiin vieraileva luennoitsija, Jukka Laitinen Laurea ammattikorkeakoulusta, ja käsiteltävänä aiheena oli ydinpätevyyspuun hyödyntäminen itsetutkiskelun välineenä. Tätä ennen kuitenkin murrettiin taas hieman jäätä pienimuotoisella ryhmäytymisharjoituksella. Agendana oli rakentaa itsenäisesti pystyssä huojuva torni, rakennusaineina toimien kasa spagettia, narua, teippiä sekä jälkiruokana vaahtokarkki, jolla tämä komeus täytyi lopulta kruunata. Ydinosaamispuu toimii loistavana työkaluna omien vahvuusalueiden jäsentämisessä selkeäksi kokonaisuudeksi, sillä se saa käyttäjänsä todella uppoutumaan siihen, mitkä asiat tekevät hänestä ammattilaisen omalla alallaan. Esittämällä omat kyvykkyytensä muiden kuullen, osallistujat vain vahvistivat omaa verkostoaan.

Jokaiseen CityDrivers-koulutuskokonaisuuteen kuuluu paikallisten toimijoiden/yrityksien
kehittämät toimeksiannot, joita osallistujat lähtevät kehittämään hyödyntäen samalla uusia
oppeja, joita kerätään läpi tulevien kuukausien. Nämä missiot pitävät esimerkiksi sisällään
psykiatrisen sairaalan sisäpihan uudistamista sekä hillo-valmistajan brändin kasvattamista ja
saattamista kohti ylellisyyttä.

Toimeksiantajat ja heidän näkemyksensä taltiointiin haastattelujen avulla, jotka myös videoitiin samalla. Mielenkiintoa eri tehtäviä kohtaan kartoitettiin hyödyntäen eri väreissä olevia postit-lappuja, joilla osallistujat saivat merkata itselleen mieluisimman suuntautumisvaihtoehdon. Ensimmäisen viikon viimeisenä päivänä oli aika tutustua palvelumuotoilun perusteisiin Laureasta saapuneen Kati Tawastin johdolla. Esitelmän tarkoituksena oli kirkastaa käsitystä tämän vielä kohtuullisen vaikeaselkoisen alan saloista koulutettavien keskuudessa. Luennon aikana käsiteltiin myös jo toimeenpantuja, palvelumuotoilua hyödyntäneitä projekteja, joilla saatiin luotua konkreettisia mielikuvia oppilaiden ajatusmaailmaan. Paljon uutta informaatiota sisältävät diat saattoivat herättää joissain pienimuotoista epätietoisuutta omasta kyvystä sisäistää palvelumuotoilu osaksi omaa osaamistaan, mutta henki ryhmän sisällä pysyi rautaisena. Päätapahtumana suoritettiin osallistujien jako eri toimeksiantojen kesken, ja ilmapiiri oli sekä sähköinen että jännittynyt.

Uskomme kuitenkin vakaasti, että jokaiseen kohteeseen saatiin valjastettua osaava, määrätietoinen sekä motivoitunut joukko, jonka panoksella päästään voitokkaasti maaliin asti.
Kulunut viikko oli tietomäärältään varmasti raskas mutta kehittävä ja oppijaansa eteenpäin vievä. Muutama päivä hauduttelua ja palautumista, ja kohti viikkoa numero 2.

Seuraavan koulutusviikko järjestettiin Kouvolan ydinkeskustassa sijaitsevassa yhteisöllisessä
työtilassa, HUB Kouvola Viiraamossa. Premissit olivat suotuisat tämän kaltaiselle aktiviteetille, sillä paikan yksi päämääristä on erilaisista työtaustoista olevien ammattilaisten, että yrittäjien
verkostoituminen. Paikka herättikin paljon mielenkiintoa, ja palaute oli pelkästään ruusuilta
tuoksuvaa. Mutta asiaan. Päivän oppeja jakamaan oli kutsuttu Mika Jokinen sekä Päivi Harmoinen. Mika on liiketalouden lehtori sekä Tampereen puolen projektipäällikkö, Päivi taasen oli saapunut eteemme Laurea ammattikorkeakoulun puolelta. Käsiteltävinä olivat seuraavat aihealueet: Sidosryhmäkartoitus, asiakassegmenttien määritelmät sekä asiakasymmärryksen keräämiseen tarvittavat työkalut. Sidosryhmien välisten siteiden visualisointi kartalle auttaa ymmärtämään millä keinoilla on tehokkainta vaikuttaa projektiin vahvasti kuuluviin sidosryhmiin.

Asiakassegmenttien tutkiminen on tärkeä osa palvelun tai tuotteen suunnittelua. Mikä on mahdollisen palvelun käyttäjien ikäjakauma? Onko se suunnattu työssäkäyville ihmisille, Onko
palvelusta saadut hyödyt hedelmällisempiä vain lapsiperheille? Hyvin suunniteltu segmentti luo kestävän perustan muulle kehitystyölle, ja tekee muotoilusta tehokkaampaa. Päivän viimeiset tunnit kulutettiin pohtimalla haastattelumenetelmiä sekä kysymyksiä, jotka antavat eniten hedelmiä poimittavaksi ja hyödynnettäväksi matkalla kohti käyttäjäryhmän täydellistä
ymmärtämistä.

Keskiviikon valjetessa kauneuteensa, oli vuorossa viikon viimeinen puristus, jonka aikana
käsiteltäisiin asiakastiedon keräämistä, tutkimuslupiin liittyviä byrokraattisia koukeroita, sekä
sanan ’’asiakas’’ syvempää merkitystä: onko sana itsessään merkityksensä kanssa kokenut
inflaation? Ketä pystyy kutsumaan asiakkaaksi, ja mitä oikeuksia asiakkaaksi kutsutulla ihmiseltä täytyy löytyä, että kyseisen nimikkeen käyttö on suotavaa? Ja kuinka asiakaskuntaansa voi tehokkaasti hyödyntää palvelun tai prosessin kehittämisessä sekä viemisessä eteenpäin! Empatiakyvyn merkittävyyttä asiakasymmärryksessä aloimme lähestymään hienovaraisesti katsomalla katkelma Aki Kaurismäen elokuvasta ’’Mies vailla menneisyyttä’’ (2002) jossa eräässä kohtauksessa muistinsa menettäneen päähenkilön täytyy henkensä pitimeksi käydä asioimassa paikallisessa sosiaaliturvakeskuksessa, jotta voisi selviytyä jo lähtökohtaisesti varsin hankalassa elämäntilanteessaan. Tiskillä odottaa kuitenkin varsinainen muuri: Koska miehellä ei ole edes nimeään antaa valtion virallisiin lomakkeisiin, ei markkaakaan putoaisi hänen eloaan helpottamaan. Tylyn asiakaskontaktin jälkeen ainut lämpö löytyy läheisen kahvilan pinttyneestä mukista, sekä sydämellisen kassaneidin tarjoamasta, ylijääneestä lounaasta. Videon tarkoitus oli ilmentää, kuinka ongelmallisia virallisten konttoreidemme asiakaspalveluiden asenteet ovat kaltoin kohdeltuja sekä valtaväestöstä poikkeavia eläjiä kohtaan. Tästä saatiin synnytettyä kattavaa pohdiskelua sympatian sekä empatian eroista, ja miten näitä molempia hyödyntämällä palveluita saa kehitettyä tuotteliaimmiksi, että kestävimmäksi palvelumuotoilun kentällä. Tämän edellisen asiakokonaisuuden virkistäminä ryhdyimme paikalla olijoita osallistavaan aktiviteettiin, jossa toiminnallisen harjoituksen keinoin jokainen pääsi pohtimaan elämänsä rangan muodostavia arvoja, ja miten niitä oikeastaan arvottaa keskenään?

Kouvolan CityDrivers-koulutuksen 2. viikon päättäisi luento pelillisyydestä sekä sen tarjoamista
mahdollisuuksista palvelumuotoilussa. Iltapäivän ohjaajana toimi Tamkista Sohvi Sirkesalo, jonka ohjastamana osallistujat keskustelivat aihealueista kuten: Millä tavalla pelillisyys esittäytyy meille jokapäiväisessä elämässämme, sekä arjessa käyttämissä palveluissamme? Mitä ovat pelielementit, ja miten niitä voi hyödyntää omassa työssään? Minkälaiset tekijät määrittävät pelikonseptin? Minkälaisten sääntöjen alla on toimittava? Kuinka palautejärjestelmän olisi suotavaa toimia ja millä sopimuksella asiakkaan saisi sitoutettua pelimekaniikkaa hyödyntävään järjestelmään? Loppupohdintana suoritettiin pienimuotoinen aivoriihi ryhmien keskuudessa siitä, että miten pelillisyyttä voisi hyödyntää omassa toimeksiannossa: Suunnittelu- sekä piirustuskilpailuja, lautapelien hyödyntämistä, projektin tavoitteiden selkeää visualisointia sekä digitaalisuuden hyödyntämistä. Keinoja on monia, ja onkin mielenkiintoista nähdä, antavatko ryhmät mahdollisuuden tälle itselleen vielä tilaa raivaavalle menetelmälle!

Ja näin päättyy kuvaus koulutuksemme ensiaskeleista. Paljon ehdittiin oppia, mutta valtavasti on vielä tietoa sisäistettävänä. Pääasia on, että ryhmämme ovat valmiita ottamaan kaiken tulevan vastaan, itsensä kehittämisen halun ollessa valtaisa!

Kirjoittanut Joni Hakasalo

Luovan ja matkailualan toimijoista koostuva Luova Kouvola -verkosto tapasi keväällä kahteen otteeseen Luova Kouvola Jatkoilla. Ensimmäiset Jatkot pidettiin Myllykoskella Reuna Kustantamon tiloissa kulttuurikeskus Wanhalla Rautakaupalla. Keskustelua käytiin tuolloin uudenlaisen kirjamessukonseptin luomisen ympärillä. Toisten Jatkojen tapaamispaikkana oli Ankkapurhan Kulttuuripuistossa sijaitseva Anjalan kartano. Kartanon yläkerrassa pohdittiin Kouvola-tuotteita ja niiden myyntikanavia. Jatkojen järjestelyistä vastasivat Xamkin CityDrivers ja Miljöömatkailu -hankkeet.

Kaakon kirjamessut suunnitteilla kesäksi 2019

Asuntomessukesänä ja Kouvolan 10-vuotisjuhlavuonna Kouvolaan odotetaan tuhansia matkailijoita. Yritysten kannattaa hyödyntää tätä tilaisuutta ja näin tekee myös paikallinen, myllykoskelainen Reuna Kustantamo & kirjakauppa. Reunan Tarja Tornaeus on osallistunut Luova Kouvola -tilaisuuksiin mielessään eri taiteen alojen välinen yhteistyö uuden kirjamessukonseptin kehittämiseksi.

https://kouvolansanomat.fi/uutiset/kulttuuri-ja-viihde/385db582-024d-4f22-a115-ccb7507b1b6a

Toukokuun alussa tapasimme Wanhan Rautakaupan tiloissa Myllykoskella, missä Reuna kustantamo ja kirjakauppa toimivat. Tilaisuudessa ideoitiin Kaakon kirjamessuja eteenpäin matkailu-, kuvataide-, sanataide- ja resurssiryhmissä. Syntyi muun muassa seuraavia aihioita jatkotyöstettäväksi; kuljetukset Korian Pioneeripuistosta Myllykoskelle, Taide-joki, lasten huomioiminen kirjamessuilla, kirjoituskilpailun taidepalkinnot, Kirjamessujen oma typografia ja sloganit, livekuvittaja kuvittamaan kirjailijavieraiden luentoja, pioneeritapahtuman talkoot jne. Osallistujista onkin jo löytynyt aktiivinen pienryhmä edistämään toimintaa.

Mikä on kouvola-tuote ja missä sitä myydään?

Kesäkuun alussa pohdittiin noin 30 luovan toimijan voimin mikä on Kouvola-tuote ja mitkä ovat tuotteen myyntikanavat. Ideoita tuli jälleen kerran runsaasti. Seuraava steppi olisi kuitenkin siirtyä ideoista konkretiaan. Kouvolan asuntomessutoimisto ja Kinnon Messukohteena koko Kouvola -hanke suunnittelevat Kouvola-shopia messualueelle. Shopissa voitaisiin myydä ja tuoda esiin paikallisia tuotteita. Kouvola-shop -ajatus esiteltiin jo ensimmäisessä Luova Kouvola -keskustelutilaisuudessa maaliskuussa 2018 Kouvolan asuntomessujen projektipäällikön toimesta.

Lue lisää ensimmäisestä keskustelutilaisuudesta: 

https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/70952976-949c-4e8c-8e31-f3be93009256

Kouvola-shop ei ole kuitenkaan ainoa myyntikanava luovan alan toimijoiden tuotteille. CityDrivers- ja Miljöömatkailu -hankkeet kannustavat Luova Kouvola -verkostossa olevia pohtimaan erilaisia ansaintamalleja ja tuotteistamista matkailijoille. Kouvola-tuotteen ei tarvitse myöskään olla konkreettinen esine tai tavara. Tuote voi olla myös elämys tai palvelu. Tärkeää on myös tuntea kohderyhmä, jotta tiedetään mistä kanavista heidät tavoittaa ja saa oman tuotteen esille oikealle yleisölle.

Tuotetta suunniteltaessa on hyvä pohtia vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä olet tekemässä?
  • Kenelle teet sen?
  • Miksi teet sen?
  • Miten teet sen?
  • Missä kerrot tekemisestäsi?
  • Kenen kanssa toimit?

Vastausten kanssa pääsee askeleen kohti konkretiaa!

Täältä löydät jutun viimeisimmästä Luova Kouvola -tilaisuudesta:
https://kouvolansanomat.fi/aiheet/luova-kouvola/sivu/1

Viestintää facebookissa

Luova Kouvola -verkostolle päätettiin luoda Facebook-ryhmä ”Luova Kouvola”, jotta yhteydenpito ja verkostoituminen olisi vaivattomampaa. Facebook-ryhmä on suunnattu toimijoille, jotka haluavat olla mukana kehittämässä alueen näkyvyyttä, matkailua ja palveluita luovan toiminnan ja tekemisen kautta.

Facebook-ryhmässä on jo käyty pienimuotoisesti keskustelua, mutta mukaan voi vielä liittyä. Kanava toimii erityisesti oman tekemisen esittelyyn, yhteistyökumppaneiden etsintään sekä toisten sparraamiseen ja kannustamiseen vaikkapa tuotteiden ansaintaan liittyen.

Kesän ajan Luova Kouvola toimii omalla painollaan Facebook-ryhmässä. Muutoin vedetään henkeä ja palataan syksyllä asiaan. Syksyllä ja ensi keväänä tarkoituksena on jatkaa yhteistyötä ja etsiä resursseja ja mahdollisuuksia luovan alan toimijoiden työn esille tuomiseksi.
 
Terveisin
Tiina I. CityDrivers -hankkeesta

Haluatko kehittää yrityksesi tai palvelusi asiakaskokemusta? Haluatko löytää keinoja yrityksesi toimintamallien kirkastamiseen? Etsitkö tilaisuutta kouluttaa henkilökuntaasi? Haluatko päivittää omaa osaamistasi?

Tartu tilaisuuteen ja hae mukaan maksuttomaan CityDrivers -palvelumuotoilukoulutukseen!

Haemme nyt osallistujia Kouvolassa elokuu 2018 – joulukuu 2018 välisenä aikana pidettävään koulutukseen.

Koulutus on suunnattu kasvu- ja rakennemuutostoimialojen toimijoille, jotka ovat kiinnostuneet kehittämään omaa liiketoimintaansa monialaisesti ja palvelumuotoilua hyödyntäen yhdessä luovan alan ammattilaisten kanssa.

Koulutus alkaa keskiviikkona 22.8.2018. Lähiopetusta on noin kaksi päivää viikossa (arkisin klo 9-17) neljän kuukauden ajan. Koulutukseen sisältyy pienryhmässä tehtävä kurssityö, joka on todellinen, ennalta määritetty yritykseltä, yhdistykseltä tai kaupungilta tuleva toimeksianto, jota voidaan kehittää palvelumuotoilun avulla. Lähipäivissä käydään läpi muun muassa palvelumuotoilun perusteita, asiakasymmärryksen keräämisen menetelmiä, ideointi- ja fasilitointityökaluja sekä ennakointia ja trendejä ja digiprototyyppien rakentamista. Kouluttajina toimivat opettajat ja asiantuntijat Laureasta, Tamkista, Ornamosta ja Xamkista.

Lisätietoja aikataulusta ja Kouvolan koulutuspaikoista löydät nettisivuiltamme: https://www.citydrivers-project.fi/ajankohtaista

Toimeksiannon avulla opit palvelumuotoilua ja käyttäjäkeskeistä kehittämistä. Saat ymmärrystä siitä, miten voit hyödyntää palvelumuotoilua ja yhteiskehittämistä omassa toiminnassasi sekä mahdollisuuden hyödyntää moniammatillisen verkoston osaamista. Koulutuksen jälkeen voit hyödyntää oppimaasi omassa toiminnassasi.

Haku on auki 22.7.2018 saakka. Valinnat tehdään heinäkuun loppuun mennessä.

Hakulomakkeelle: https://fi.surveymonkey.com/r/kouvola_muut_toimialat

Lisätietoja koulutuksesta ja CityDrivers-projektista löydät osoitteesta http://www.citydrivers-project.fi

tai projektipäällikkö Tiina Ikkoselta: tiina.ikkonen@xamk.fi.

Haemme nyt osallistujia Kouvolassa elokuu 2018 – joulukuu 2018 välisenä aikana pidettävään koulutukseen. Valintoihin liittyen olemme hakijoihin yhteydessä 30.6.2018 mennessä. Huomioi, että aloitamme hakijoiden valinnat heti kun hakemuksia alkaa saapua, joten ethän jätä hakemuksen lähettämistä viime hetkeen. Hakulomake sulkeutuu 22.6.2018.

Hakulomakkeelle pääsee tätä linkkiä klikkaamalla: https://fi.surveymonkey.com/r/citydriverskouvola

Koulutus alkaa keskiviikkona 22.8.2018. Lisätietoja koulutuksen sisällöstä saat nettisivuiltamme www.citydrivers-project.fi Koulutukset ja Aikataulu osioista. Päivitämme toukokuun aikana nettisivuillemme tarkentuneet koulutuspäivät.

Kuka voi hakea?

Koulutukseen voivat hakea luovan alan ammattilaiset. Tarvitset siis tutkinnon tai vähintään kolmen vuoden työkokemuksen luovalta toimialalta:

  • Media-ala sisältäen julkaisutoiminta, musiikki, radio, televisio, kirjat, lehdet, audiovisuaalinen ala, peli- ja ohjelmistoteollisuus.
  • Palvelut sisältäen muotoilu, arkkitehtuuri, muoti, vaatesuunnittelu, mainonta, markkinointiviestintä, luovat metodit työelämässä, kulttuurin hyvinvointituotteet ja sekä liikunta- ja elämyspalvelut​
  • Taide- ja kulttuuriala sisältäen esittävä taide, kuvataide ja muu visuaalinen taide, festivaalit, tapahtumat, galleriat, museot sekä käsi- ja taideteollisuus.

Lähde: Sami Peltola, Matias Ollila, Timo Metsä-Tokila (2014) Luovien alojen toimialaraportti, TEM:N JA ELY-KESKUSTEN JULKAISU 7/2014. Linkki julkaisuun.http://www.temtoimialapalvelu.fi/files/2287/Luovat_alat_joulukuu_2014.pdf

Mitä koulutuksessa tehdään?

Koulutuksessa käydään läpi muun muassa palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen perusteita, käyttäjäymmärryksen keräämisen menetelmiä, tulevaisuuden ennakointia, myyntiä ja markkinointia sekä esiintymisvalmennusta. Koulutukseen kuuluu kurssitehtävä, jota osallistujat ratkovat pienissä ryhmissä. Kurssitehtävät ovat yritysten, organisaatioiden, kaupunkien tai järjestöjen todellisia toimeksiantoja. Kouvolassa toimeksiantoina ovat muun muassa Kuusankosken psykiatrisen sairaalan sisäpihan käyttäjälähtöinen kehittäminen, taitoluistelun SM-kisojen markkinointityökalujen kehittäminen, autokoulun palveluiden uudelleenkonseptointi sekä tilitoimiston digimuutoksen asiakaslähtöinen kehittäminen.

Käytännössä koulutusta järjestetään kahtena päivänä viikossa noin neljän kuukauden ajan. Tämä tarkoittaa noin 22 lähipäivää. Koulutuspaikkoja on kaksi; Xamk Kouvolan kampus Kasarminmäellä sekä Kouvolan ydinkeskustasta löytyvä yhteisöllinen työtila Hub Kouvola Viiraamo. Koulutuksiin on helppo saapua vaikkapa junalla Lappeenrannasta, Lahdesta tai Kotkasta.

Jos haluat kehittää omaa osaamistasi ja kokeilla sen soveltamista muille toimialoille, hae mukaan! Jos haluat palvelumuotoiluosaamista omaan työkalupakkiisi, hae mukaan! Jos kaipaat verkostoja ja uusia yhteistyökumppaneita, hae mukaan. Täältä niitä löytyy.

Lisätietoja: tiina.ikkonen@xamk.fi

Vuosi 2019 on Kouvolan supervuosi. Kaupunki täyttää 10 vuotta ja samana kesänä järjestetään Asuntomessut Korian Pioneeripuistossa. CityDrivers kutsui yhdessä Miljöömatkailu –hankkeen kanssa seudun luovan ja matkailualan toimijoita yhteen keskustelemaan yhteistyön mahdollisuuksista ja työtilaisuuksista 2019 supervuotta silmällä pitäen.

Luova Kouvola -keskustelutilaisuus järjestettiin 20.3.2018 Kouvolan ydinkeskustassa sijaitsevassa yhteisöllisessä työtilassa. Työtila – Hub Kouvola Viiraamo toimii yritysten, oppilaitosten, ideoijien ja luovan työn tekijöiden kohtaamispaikkana ja tarjosi nyt keskusteluun sopivan tilan, kun lähes 60 hengen monipuolinen joukko saapui keskustelemaan asian äärelle. Luova Kouvola aiheena herätti selvästi kiinnostusta seudun toimijoissa. Keskustelun tavoitteena oli yleisesti saada paikallisia pohtimaan muun muassa mitä Luova Kouvola tarkoittaa, millaisen kulttuurillisen muistijäljen haluamme jättää asuntomessuilla vierailevalle ja minkälaisia uusia palveluita messuvieraille voisi tarjota. Keskustelutapahtuma oli osallistujille myös oiva tilaisuus verkostoitumiseen ja tutustumiseen.

Projektimahdollisuuksia ja yhteistyötä

Kouvolan asuntomessujen projektipäällikkö Sanna Kauppi esitteli tilaisuudessa luovan alan toimijoille avautuvia työtilaisuuksia ja projekteja asuntomessuilta. Näitä ovat Kaupin listauksen mukaan Kouvola-tuotteet, taide- ja sisustuspalveluiden myynti messukohteisiin, yrittäjien yhteiset Kouvola-shopit sekä messualueella että muualla kaupungissa, julkinen taide ja väliaikaiset teokset, taiteen myyntinäyttelyt, etäkohteet sekä miten keskusta ja muut alueet voitaisiin hyödyntää. Mahdollisuuksia omien palveluiden tuotteistamiseen ja myymiseen siis on. Asuntomessujen omaa alustaa, projektitoria kannattaa myös hyödyntää esimerkiksi sisustussuunnittelupalveluiden tarjoamiseen.

Elina Koivisto Kouvolan kaupungilta kertoi lyhyesti Poikilo-museoiden Elina Boneliuksen puolesta Poikilon suunnitelmista messuilla näyttäytymiseen historiallisten näyttelyiden muodossa. Poikilolla olisi kenties mahdollisuus tarjota tuotteille myyntikanava ja tehdä yhteistyötä heille brändättyjen myyntituotteiden kehittämiseksi.

Kouvola Innovationin Reijo Saksa avasi mahdollisuuksia keskustan palveluiden kehittämisen näkökulmasta. Tyhjät tilat ovat haaste keskustakuvassa, löytyisikö luovia ratkaisuja niiden täyttämiseen tai jollakin tavalla käyttöönottamiseen messujen ajaksi ja digitaalisuutta hyödyntäen, haasteli Saksa. Hybridikaupoista ja eri toimijoiden yhteisistä popup ja showroom –kokeiluista on jo kokemuksia. Haasteena on löytää sopiva taho, joka ottaisi niistä vetovastuun.

VisitKouvolan ”Messukohteena koko Kouvola” -puheenvuorosta vastasi Raija Sierman. Paikallisten yritysten tulisi miettiä miten messuvieraat saadaan käyttämään palveluita ja laajasti koko Kouvolan alueella sekä miten taataan onnistunut asiakaskokemus. Myös näytteilleasettajille olisi tärkeää kohdentaa palveluita. He ovat suuri ryhmä, joka asettuu Kouvolaan koko messujen ajaksi. VisitKouvolan messuprojektin puitteissa on tarkoitus luoda koko Kouvolalle yhtenäinen messuilme, joka viestii turisteille muun muassa hyvästä yhteishengestä ja palveluhalusta. VisitKouvola on osallistumassa ensi vuonna Matkamessuille, jotka myös tarjoavat näyttäytymisen mahdollisuuksia paikallisille. Raija Sierman kannusti olemaan yhteydessä mistä tahansa projektiin liittyvissä asioissa.

Xamkin MiljööMatkailu –hankkeen Anu Vainio alusti kulttuurimatkailun tuotteistamisesta. Hän innosti osallistujat pohtimaan myös palveluiden ja elämysten tuotteistamista fyysisten tuotteiden rinnalle. Luovat toimijat ja matkailuyritykset voisivat yhdessä miettiä erilaisia elämystoteuksia. Kymenlaakson kulttuurihistoriallisesti merkittäviä Alvar Aalto –kohteita olisi Vainion mukaan myös hyvä nostaa esille.

Kysymyksiä ja ajatuksia ilmassa

Alustusten jälkeen osallistujat jakaantuivat pienempiin ryhmiin keskustelemaan Kaupin, Siermanin, Saksan ja Vainion johdolla. Ryhmäkeskusteluista nousi esiin seuraavia kysymyksiä ja aiheita, joihin osallistujilla olisi kiinnostusta tai jotain annettavaa:

Miljöömatkailu:

  • Kaakon ”Kätketyt aarteet” esille
  • Kirjakauppa
  • Museokortteli
  • Kymijoki
  • Raiteita pitkin
  • Dekkarikilpailu / mobiilialusta
  • Katuruokaa/ Murha-Aalto
  • Kirjallisuudesta taidetta
  • Paikkojen kaupunki
  • → Seuraava ”Luova Kouvola” tapaaminen Reuna-kustantamon tiloissa?

Asuntomessut / Messukohteena koko Kouvola:

  • Huoli: Näkyvyys? Ilmeen näkyminen koko keskustassa.
  • Kaupungilla liikkuminen, muutakin kuin messualue
  • Elämää asuntomessujen jälkeen
  • Etäkohteet
  • Tuotteet kunnossa
  • Kaikki ei ole yritysten varassa
  • Kuinka monta Kouvola Shopia?
  • Paikka taiteilijoiden, käsityöläisten ja muotoilijoiden työnäytöksille messualueella? Paja-toiminta myös keskusta-alueelle?
  • Kokeilut jo tälle kesälle.

Keskustan kehittäminen/digitaaliset palvelut:

  • Rautatieasemalle taidetta
  • Kouvolan Kameraseura kuvaa kirkot
  • Kouvolan historia
  • Näyteikkunoihin suurennettuja kuvia
  • Kouvolan kuvaajat esille
  • Roskiksiin anturit → tyhjennys
  • Palvelun tärkeys → Ymmärrys, yritysten sparraus, testit
  • Parkkitilat
  • Näytöt
  • Screenejä
  • Toiminnoista pysyviä?

Seuraavat askeleet – kokeilujen kautta kohti supervuotta

Tulevana kesänä omia tuotteita ja palveluita pääsisi kehittämään sekä yhteistyökuvioita miettimään Karjalaiset kesäjuhlat –tapahtumassa 15.-17.6. Samaan aikaan Kouvolassa on myös EM-ravitapahtuma Kymi Grand Prix. Tämä superviikonloppu tarjoisi mahdollisuuden kokeiluihin, joiden pohjalta omaa toimintaa voisi kehittää seuraavaa kesää varten.

Lisäksi keskustelua voisi jatkaa myös seuraavista aiheista:

  • Kouvola-tuotteista ja Kouvola Shopeista saisi oman työpajan tai jatkokeskustelun aikaiseksi. Mitä Kouvola-tuote todellisuudessa tarkoittaa ja miten yhteisiä Kouvola Shoppeja voidaan perustaa? Ja onko Kouvola-tuote esine, ruokaa vai elämyksiä ja kokemuksia?
  • Millaisista luovista somekampanjoista koko Kouvola voisi hyötyä? Miten esimerkiksi taiteen eri muotojen avulla tuotaisiin esiin matkailukohteita ja paikallisia helmiä? Miten taiteen avulla voitaisiin herättää kiinnostusta koko Kouvolasta tietyille kohderyhmille, esimerkiksi venäläiset messuvieraat?
  • Työnäytökset ja tapahtumat messualueella eli minkälaista kulttuuriohjelmaa messuvieraille voitaisiin tarjota? Mitä kaikkea messualueella on mahdollista järjestää esim. tekniikka ja fyysinen tapahtumalava huomioiden?
  • Yritysten palvelut pitää olla huippuluokkaa messukesänä. Asiakaskokemukseen ja elämysten tarjoamiseen on syytä panostaa. CityDrivers –hanke järjestää syksyllä luovan alan toimijoille palvelumuotoilukoulutusta, jossa käsitellään muun muassa asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden kartoitusta. Luovan alan ammattilaisten oma osaaminen yhdistettynä palvelumuotoiluosaamiseen olisi aikataulullisesti hyödynnettävissä oleva resurssi ja loistava mahdollisuus elämyspalveluiden kehittämisessä. Selvitellään myös mahdollisuuksia järjestää palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen työpajoja muille kuin luovan alan toimijoille.
  • Seuraavaa tapaamista kaavailtiin Reuna Kustantamon tiloihin Myllykoskelle. Tuolloin aiheena voisi olla Kaakon Kirjamessut 2019, joita Reuna Kustantamo ja kirjakauppa Oy on järjestämässä sekä siitä poikineet ajatukset: Kymijoki-kirjoituskilpailu, ”Murha Kouvolassa” –> tekstistä taidetta ja tuotteita, dekkarikävelyt.

Tule mukaan luova kouvola -keskusteluun

CityDrivers ja Miljöömatkailu –hankkeet kutsuvat keskusteluun mukaan myös muita toimijoita sekä heitä, jotka eivät 20.3. keskustelutilaisuuteen päässet mukaan. Ota rohkeasti yhteyttä! Seuraa myös Xamkin some-kanavia, jotta pysyt ajan tasalla seuraavista Luova Kouvola –tapahtumista.

Luova Kouvola keskustelun dokumentoinnista vastasivat CityDrivers –hankkeen harjoittelijat Laura Soininen (muistiinpanot) ja Joni Hakasalo (kuvat).

Keskustelutilaisuudesta löytyy pari juttua Kouvolan Sanomista:
https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/70952976-949c-4e8c-8e31-f3be93009256
https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/81a43757-d8ba-47a4-8e6e-a638b6194de5
 
Kirjoitti
CityDrivers –hankkeen projektipäällikkö Tiina Ikkonen.
tiina.ikkonen@xamk.fi

Hankkeen toteuttajien (Laurea, Tamk, Xamk ja Ornamo) yhdessä luoma palvelumuotoilun koulutus muokkaantui Tampereen toteutukseen. Ensimmäisestä Laurealla pidetystä koulutussetistä saadun palautteen perusteella päädyimme pyöräyttämään koulutuksen rungon lähestulkoon ympäri. Isoin muutos liittyi keissien sijoittumiseen koulutusaikataulussa. Nyt osallistujat saavat tietoonsa yrityksiltä, yhdistyksiltä ja kaupungeilta tulevat keissit ja kehittämishaasteet heti ensimmäisinä päivinä. Näin osallistujat voivat soveltaa oppimaansa tuoreeltaan käynnissä oleviin keisseihin. Lisäksi koulutukseen tuli lisää lähipäiviä myyntiin, markkinointiin ja liiketoimintaosaamiseen liittyen.

Video tutustumisen välineenä

Tampereen koulutus alkoi 7.2. TAMK:n tiloissa. Tamkilaiset vastasivat aamupäivän osiosta ja me Kouvolasta kurvasimme paikalle pitämään iltapäivän koulutusosion, jonka aiheena oli tutustuminen ja ryhmäytyminen. Tämän toteutumiseksi otimme käyttöön ”ryhmän rytmi” ja ”yhtenäiset tekijät” –harjoitteet. Lisäksi pohdimme jokaisen omia vahvuuksia ja intohimoja, jotka kiteytettiin Laurean koulutuksesta tuttuun tapaan henkilökohtaisiksi haikuiksi. Uutena esittäytymisen ja tutustumisen muotona hyödynsimme videoita. Jokainen osallistuja nauhoitti noin minuutin mittaisen videon itsestään ja osaamisestaan ja latasi sen yhteiselle Slack-alustalle osallistujien ja kouluttajien nähtäväksi. Videoista tuli huikean persoonallisia ja kiinnostavia. Niiden avulla on helppo saada käsitys jokaisen taustasta ja kiinnostuksen kohteista. Suosittelen tätä tapaa mihin tahansa uuden ryhmän esittäytymiseen.

Harjoittelijat täydentämään projektitiimiä

Xamkin projektitiimi täydentyi kolmella harjoittelijalla, jotka pääsivät heti perehtymään hankkeeseen Tampereen ensimmäisessä koulutuspäivässä. Harjoittelijat Peppi, Joni ja Laura pääsevät kevään kuluessa muun muassa työstämään CityDriversin Kouvolan toteutuksen keissi- ja osallistujarekrytointia, fasilitoimaan työpajoja, kehittämään palautteenkeräämiskäytäntöjä sekä osallistumaan tapaamisiin sidosryhmien kanssa. Kokoonnuimme tällä huikealla porukalla koulutuspäivän päätteeksi tähän yhteispotrettiin, jonka nappasi TAMK:n projektipäällikkö ja rautainen bisnesosaaja Mika Jokinen.

Terveisin

Tiina, CityDrivers projektipäällikkö

Opiskelija! Kiinnostaako palvelumuotoilu? Haluatko kokemusta käytännön projekti- ja kehittämistyöstä luovilla aloilla? Haluatko näyttää kyntesi mieleenpainuvien ja kohderyhmät tavoittavien markkinointisuunnitelmien ideoinnissa ja toteutuksessa? Etsimme City Drivers -hankkeelle Kouvolaan projektiassistenttia työharjoitteluun hoitamaan ja avustamaan muun muassa viestintään, osallistujarekrytointiin/-markkinointiin ja tapahtumakokemuksen suunnitteluun liittyvissä tehtävissä. Harjoittelu sopii erityisesti tradenomi- ja palvelumuotoiluopiskelijoille, mutta tehtävään voi hakea muiltakin aloilta. Kannustamme myös työpareja hakemaan tehtävään!

Mikä City Drivers?

City Drivers on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke. Sen päätavoitteina on helpottaa luovan alan palveluiden ostamista ja myymistä, kohtauttaa luovaa alaa muiden alojen kanssa, löytää uusia työmahdollisuuksia ja osaamisen soveltamisen malleja luoville tekijöille ja uusia palveluita ja toimintamalleja yrityksille ja kaupungeille. Järjestämme muiden hanketoteuttajien kanssa palvelumuotoiluun perustuvaa lisäkoulutusta luovan alan ammattilaisille Espoossa, Tampereella ja Kouvolassa. Mukana on myös luovan alan mahdollisuuksista kiinnostuneita yrityksiä ja kaupunkeja, jotka tarjoavat keissejä luovien tyyppien ratkaistaviksi. Kouvolan City Drivers –koulutus järjestetään syksyllä 2018, jonka jälkeen järjestetään koulutukseen liittyvä seminaari.

Miksi tulisit työharjoitteluun hankkeeseen?

TKI eli tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta on ammattikorkeakoulujen perustoimintaa koulutuksen ohella. TKI-toiminnan tarkoitus on kehittää tuotteita ja palveluita alueellisesti sekä tuottaa uutta tietoa tutkimustyöhön pohjautuen. Usein opetus ja TKI-toiminta kytkeytyvät toisiinsa ja tämä näkyy opiskelijalle kurssityön muodossa. Kurssitöiden ohella opiskelija voi osallistua TKI-hankkeisiin tekemällä opinnäytetyön tai työharjoittelujakson kiinnostavaan hankkeseen. Hankkeet tarjoavat opiskelijoille todellisia työelämän ympäristöjä, joissa tehdään todellisia projekteja.

City Drivers tarjoaa työharjoittelijalle:

  • Pääset työtehtäviesi ohella osallistumaan CityDrivers –palvelumuotoilukoulutukseen; kouluttajia Laureasta, Tamkista, Xamkista ja Ornamosta. –> Ymmärryksesi palvelumuotoilusta kasvaa ja saat lisää ”lähiopetuspäiviä” lukujärjestykseesi sekä uusia verkostoja muista kouluista.
  • Saat kokemusta Xamkin TKI-toiminnasta eli näet käytännössä mitä hankkeessa tapahtuu ja ymmärrät miksi niitä tehdään.
  • Todellisen projektin, johon kuuluviin tehtäviin pääset itse vaikuttamaan; ideoitasi ja ehdotuksiasi kuunnellaan ja saat tehtäviisi ohjausta.
  • Viestintä-, vuorovaikutus- ja esiintymistaitojen kehittymistä käytännön tekemisen kautta.
  • Luovan alan tekijöiden verkoston.
  • Joustavat / sovittavat työajat.
  • Harjoittelusta saat opintopisteitä.

Ennen kaikkea saat rennon ympäristön kokeilla ja kehittää, kaikkea ei tarvitse valmiiksi osata.

Mihin kaikkeen sinun tulisi sitoutua?

Projektiassitenttiharjoittelijan tehtävässä sinulla tulee olla kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja kiinnostusta kehittämistyöhön. Hankkeen aikana tulet olemaan tekemisissä luovan alan toimijoiden kanssa, joten pääset hiomaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojasi sekä verkostoitumaan.

Työtehtävät ja työaikataulu sovitaan tarkemmin erikseen. Alla listaus tehtävistä ja aikataulusta pääpiirteissään:

Kevät 2018

  • Perehdytys hankkeeseen ja työtehtäviin.
  • Osallistuminen Tampereen CityDrivers –koulutuksiin muutamana päivänä maalis-huhtikuussa –> käytännön tutustuminen hankkeeseen.
  • Kouvolan koulutuksen rekry alkaa huhti-toukokuussa –> rekrytointikampanjan suunnittelu ja markkinointitoimenpiteet maalis-huhtikuussa.
  • Rekry päättyy ja valinnat tehdään Juhannukseen mennessä –> viestintä osallistujille.
  • Kesälomailua Juhannuksesta elokuun alkuun…

Syksy 2018

  • Kouvolan koulutukset elo-marraskuussa
  • viestintä osallistujille pitkin syksyä ajankohtaisista asioista.
  • koulutuspäivinä osallistujien vastaanottaminen ja ”hostaaminen” HUB Kouvola Viiraamossa.
  • Seminaari marras-/joulukuussa –> seminaariohjelman suunnittelu, seminaarin markkinointisuunnitelma ja toteutus

Kesän aikana työtehtäviä ei siis ole ellei niin erikseen sovita. Keväällä ja syksyllä työharjoittelutunnit pyritään sopimaan niin, että sinun on mahdollista tehdä harjoittelua opintojen ohessa.

Halutessasi voit jatkaa projektissa olemalla mukana seminaarin tapahtumakokemuksen suunnittelussa.

Tarjolla on siis vastuullisia tehtäviä ja pääset vaikuttamaan myös itse työn sisältöön.

You’ll be working with me!

Tässä tehtävässä tulet työskentelemään pääasiassa minun eli Tiinan eli hankkeen projektipäällikön kanssa. Olen pari vuotta sitten valmistunut Xamkista (Kyamk) muotoilijaksi. Opiskeluaikana minulle kertyi arvokasta työ- ja projektikokemusta muun muassa Vetovoimainen Kymenlaakso -hankkeelle tehdyn seminaarityön kautta sekä Wood Academy -hankkeesta, jonka puitteissa pääsimme esittelemään hyllyprototyyppiä Kölnin huonekalumessuille. Jo ennen valmistumistani aloitin työt Xamkilla Business-Akatemiassa, jossa toimin yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten sparraajana. Olen luonteeltani kehittäjätyyppi, jolta ei lopu ideat kesken.  Varaudu siis spontaaniin, idearikkaaseen ja luovasti hulluttelevaan työkaveriin! Hanketiimiin kuuluu myös sote-alan yliopettaja Tuija ja kulttuurin lehtori Kata, joiden kanssa pääset käymään inspiroivaa keskustelua 😉

Jos kiinnostuit paikasta, ota yhteyttä tammikuun 2018 aikana. Meilaa, soita tai tule käymään!

tiina.ikkonen@xamk.fi / 044 702 8960 / Kouvolan kampus, Päärakennus 246.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysten mukaan arvioidaan, että kaikille luovan alan ammattilaisille ei löydy suoraan koulutusta vastaavaa työtä. Luovan alan osaamista on osattava soveltaa muille aloille. CityDrivers auttaakin luovan alan tekijöitä löytämään uusia työmahdollisuuksia maksuttoman palvelumuotoilukoulutuksen kautta. Mutta miten kaupunki ja muut alat voivat hyötyä luovasta osaamisesta?

INNOSTU LUOVAN ALAN MAHDOLLISUUKSISTA

Luovan alan kenttä tarjoaa uusia tapoja oman toiminnan kehittä­miseen ja liiketoiminnan kasvattamiseen. Esimerkiksi sote-alalta ja nuorisotyöstä löytyy lukuisia esimerkkejä siitä kuinka taiteen avulla voidaan lisätä osallisuutta, työhyvinvointia tai lähteä ratkaisemaan erilaisia ongelmatilanteita tai organisoitumisen haasteita. Esimerkiksi Joensuussa kehitettiin nuorisotilaa yhteisötaiteen avulla; nuoret saivat itse osallistua tilan suunnitteluun ja pääsivät valmistamaan kalusteita taiteilija-muotoilija-työparin johdolla. Lue lisää Coolitila-hankkeesta: https://nuorisoverstas.fi/hankkeet

Erilaisissa tuote- ja palvelukehitysprojekteissa muotoilun avulla voidaan minimoida virheiden mahdollisuuksia ja säästää kun saadaan tietoa asiakkai­den tarpeista ja löydetään uusia keinoja erottautua kilpailijoista. Muotoilun tutkimuksessa käyttäjä on keskiössä. Eri tutkimusmenetelmät antavat sellaista tietoa käyttäjistä, jota ei pelkillä kyselyillä ja gallupeilla saada. Muotoilua hyödynnettiin esimerkiksi Helsingin kaupunkipyörien hankinnassa. https://www.linkdesign.fi/hkl/

Yhteiskehittäminen ja monialainen toiminta ovat tätä päivää, erilaisia näkökulmia ja eritaustaisia ihmisiä tarvitaan toimivien palveluiden ja kaupunkien suunnittelussa. Luovan alan toimija voi toimia tiimissä esimer­kiksi luomassa yhteistä kieltä eri taho­jen välille ja visualisoida tietoa helposti ymmärrettävään muotoon.

Kurkkaa myös lisätietoja Pro Soveltavan Taiteen Tila ry:n ja Metanoia Instituutin taiteilija-konsultti-työpari pilotoinnista, jossa neljä työparia ratkoivat erilaisia organisaatioiden ja yritysten kehittämishaasteita: http://www.prostt.fi/taiteilija-konsultti-tyoparien-mentorointiohjelma/

MISSÄ OLEMME NYT MUKANA?

CityDrivers auttaa yrityksiä ja kau­punkeja löytämään oikeita tekijöitä luovilta aloilta ja kertoo luovien alojen mahdollisuuksista; millaisia palveluita luovat alat tarjoavat ja miten yrityksenne voisi hyödyntää luovan alan osaamista.

Olen hypännyt mukaan työryhmään, joka suunnittelee Kouvolan uuden nuorisoasiainkeskuksen muuttoa ja toimintojen yhdistämistä saman katon alle. Roolini on ollut konsulttimainen; olen tuonut työryhmään uutta näkökulmaa ja avannut millaisesta luovan alan osaamisesta projekti voisi hyötyä sekä järjestänyt tapaamisen työryhmän edustajille ja paikallisille muotoilijoille. Keississä ratkaistavia haasteita ovat muun muassa miten kaikki nuorten parissa toimivat tahot sijoittuvat tilaan niin, että se palvelee parhaiten asiakkaita, nuoria. Työryhmässä on myös mietitty työtilojen viihtyisyyteen ja toimivuuteen liittyviä kysymyksiä ja miten osallistaa nuoret ja henkilökunta suunnittelemaan uutta tilaa yhdessä. Tähän kaikkeen apua löytyisi muun muassa palvelumuotoilusta, tilasuunnittelusta sekä yhteisötaiteesta.

Toiseksi olen mukana Valkealan palvelualuemallin kehittämisessä, joka projektina onkin jo varsin pitkällä. Hahmottelimme kaupungin hyvinvointipalveluiden asiakkuuspäällikön ja hoivatyön esimiehen kanssa kehitysprojektin kokonaiskuvaa ja –tavoitetta ja sitä kautta kirkastaa, mikä heidän todellinen haasteensa on. Heidän toiveissaan on kehittää Mäntylän palvelukeskuksesta uudentyyppinen vanhustenkoti. Palvelumuotoilun menetelmin sekä henkilökuntaa, asukkaita ja muita sidosryhmiä osallistamalla tämäkin tavoite on saavutettavissa. Lopputulos on vielä auki – niin kuin usein kehittämiskohteen kuuluukin olla. On helpompi määritellä haaste tai tavoite, jota lähdetään ratkaisemaan, jolloin prosessi itsessään ohjaa kehittämiskohdetta kohti parasta lopputulosta.

Ensi keväälle on myös suunnitteilla tapahtumaa ja toimintaa liittyen Kouvolan Asuntomessuihin 😉

Otathan yhteyttä jos mielessäsi on sopiva kehittämiskeissi tai kaipaat apua luovan alan hankintoihin liittyen. Jutellaan lisää ja mietitään yhdessä mitä voisimme tehdä!

terveisin

projektipäällikkö ja muotoilija Tiina Ikkonen

tiina.ikkonen@xamk.fi

044 702 8960

City Driversin ensimmäinen koulutuspäivä pidettiin 19.10.2017 Laurealla Espoon Leppävaarassa inspiroivassa ryhmätyötilassa. Ensimmäisen päivän aiheena oli tutustuminen sekä omaan itseensä että muihin osallistujiin. Koulutuspäivästä vastasi Xamkin tiimi. Aamun tunnelma oli rauhallinen ja odotuksia täynnä. Paikalle oli saapunut lähes kaikki eli vajaat 30 koulutukseen valituksi tullutta luovan alan ammattilaista.

Hanke- ja tiimiesittelyn jälkeen lähdimme tutustumaan toisiimme ja liikkeelle ”läsnäolevaksi lämmittelemällä”. Sosiaali- ja terveysalan yliopettaja Tuija Suikkanen-Malin veti harjoitteet, joissa esittäydyimme, kerroimme ensivaikutelmia kanssa-osallistujista ja selvitimme yhteisiä tekijöitä, kuten mistä kukakin pitää, mitä on viime aikoina tehnyt, mistä inspiroituu tai missä on asunut.

Tuijan johdolla lähdettiin työstämään myös seuraavaa osiota, joka käsitteli jokaisen omia unelmia, vahvuuksia, intohimoja ja kiinnostuksen kohteita. Halusimme selvittää osallistujien ”sielunmaisemaa” pureutumalla ennemmin kykyihin ja taitoihin. Koimme, että oli tärkeää saada ensin tätä tietoutta kuin kuulla minkä tutkinnon kukin omaa tai mitä tekee työkseen. Nämä asiat tulisivat ilmi myöhemmin. Tähän tehtävään liittyi myös Haiku-runon tekeminen omasta itsestään.

Henkilökohtaisen työskentelyn jälkeen jakaannuttiin viiden hengen ryhmiin, joissa jokainen esitteli itsensä edellisen tehtävän avulla. Haikut toimivat hyvin keskustelunavauksina sekä oman esittelyn loppukiteytyksenä. Ryhmissä työ jatkui kulttuurialan lehtorin Katariina Silvolan johdolla ”pelihahmon” suunnitteluun. Ryhmät loivat sen jäsenten kiinnostuksista, kyvyistä, vahvuuksista sekä heikkouksista yhden yhtenäisen hahmon nimineen ja supervoimineen.

Päivä päättyi tulevaisuuden muisteluun. Asetuimme neljän kuukauden päähän, aikaan kun City Drivers –koulutus on päättynyt. Käsittelimme tehtävän kautta osallistujien odotuksia ja toiveita koulutuksen, ryhmän ja kouluttajien suhteen sekä sitä, miten osallistujat voivat omalla toiminnallaan saavuttaa asettamansa tavoitteet.

Annoimme viestikapulan Laurean tiimille, joka vastasi seuraavan päivän sisällöistä; johdanto palvelumuotoiluun ja asiakasymmärrys. Avasimme Laurean Kati Tawastille ja Päivi Harmoiselle mitä teimme ja mitä päivä antoi meille hanketoimijoille ja kouluttajille; saimme tietoa osallistujistamme, keitä ja millaisia he ovat. Toisin sanoen, saimme käyttäjäymmärrystä meidän asiakkaitamme havainnoiden ja osallistaen, jotta voimme kehittää koulutusta juuri osallistujiemme tarpeisiin.

T: Tiina, projektipäällikkö

CityDrivers-projekti hakee osallistujia palvelumuotoilu- ja yhteiskehittämiskoulutukseen.

CityDrivers on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama projekti, jonka tavoitteena on parantaa luovan alan osaajien valmiuksia tarjota palvelumuotoiluun ja yhteiskehittämiseen perustuvia palveluja. Projekti järjestää maksutonta koulutusta, seminaareja sekä palvelumuotoilun menetelmiä soveltavia työpajoja pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Kaakkois-Suomessa syyskuun 2017 ja huhtikuun 2019 välisenä aikana.

Haemme nyt osallistujia pääkaupunkiseudulla lokakuu 2017 – helmikuu 2018 välisenä aikana pidettävään koulutukseen. Valintoihin liittyen olemme hakijoihin yhteydessä 13.10.2017 mennessä. Huomioi että aloitamme hakijoiden valinnat heti kun hakemuksia alkaa saapumaan,  joten älä jätä hakemuksen lähettämistä viime hetkeen.

Koulutus alkaa torstaina 19.10.2017. Lisätietoja koulutuksesta ja CityDrivers-projektista löydät osoitteesta http://www.citydrivers-project.fi

Koulutuksemme on suunnattu luovan alan osaajille ja yrityksille, jotka haluavat löytää uusia työ- ja ansaintamahdollisuuksia päivittämällä omaan osaamistaan. Haemme mukaan myös muiden alojen yrityksiä ja julkisen sektorin toimijoita, jotka ovat kiinnostuneet kehittämään omaa liiketoimintansa yhdessä luovan alan toimijoiden kanssa.

Lisätietoja

Tiina Ikkonen, projektipäällikkö

CityDrivers -hanke

Puh. 044 702 8960

tiina.ikkonen@xamk.fi

Hankkeen nimi:

City Drivers

Hankkeen kesto: 22.5.2017–31.8.2019

Tiedot

Hallinnoija: Laurea-ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry
Vahvuusala: Digitaalinen talous
Tutkimusyksikkö: Luova talous

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Hämeen ELY-Keskus, Euroopan sosiaalirahasto
Kokonaisbudjetti: 725 813 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 190 820 euroa
Tampereen ammattikorkeakoulun logo vaaka

Yhteystiedot

Tiina Ikkonen
Projektipäällikkö
044 702 8960