Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto

BioCir & BioLuuppi

BioCir – Kiertotalouden sivuainevirrat uusiksi tuotteiksi –hankkeen tavoitteena oli lisätä uusien syötteiden käyttöönottoa, optimoida alueen orgaanisten materiaalivirtojen biokaasuntuottoa ja tehostaa prosessien energiatehokkuutta.

Hanke on päättynyt.

BioLuuppi – Demonstraatioympäristö kiertotalouden sivuainevirroille –rinnakkaishankkeen tavoitteena oli perustaa uudenlainen demonstraatiomittakaavan tutkimusympäristö Etelä-Savoon. 

Hanke on päättynyt.

Uudessa BioLuuppi-demonstraatioympäristössä kehitetään ja pilotoidaan käytäntöjä ja menetelmiä myös tulevaisuudessa.

Biokaasulaitokset ovat yleistyneet Suomessa, mutta alalla on edelleen merkittävästi kasvupotentiaalia. Esimerkiksi maatalouden sivuvirtojen ja yhdyskuntien erilliskerättyjen biojätteiden biokaasupotentiaalia on vielä pitkälti hyödyntämättä. Etelä-Savossa on tällä hetkellä neljä biokaasulaitosta: Juvan Bioson Oy, BioSairila Oy:n biojalostamot BioSairila ja BioHauki ja Pieksämäen biokaasulaitos.

Tulevaisuudessa biokaasun tuotantoprosessien on oltava aiempaa energia- ja kustannustehokkaampia. Tuotantoprosessiin vaikuttavat tekijät on tunnistettava ja niitä on pystyttävä hallitsemaan paremmin.

Energiatehokkuutta edistämässä

BioCir – Kiertotalouden sivuainevirrat uusiksi tuotteiksi –hankkeen tavoitteena oli lisätä uusien syötteiden käyttöönottoa, optimoida alueen orgaanisten materiaalivirtojen biokaasuntuottoa ja tehostaa prosessien energiatehokkuutta. Tavoitteena oli selvittää ja vähentää raaka-aineiden sisältämien haitta-aineiden, esimerkiksi mikromuovien ja kemikaalien, aiheuttamia riskejä prosessille ja lopputuotteille. Lisäksi tavoitteena oli kehittää uudenlaisia toimintakonsepteja ja tuoteaihioita nykyisille ja tuleville eteläsavolaisille biokaasulaitoksille.

BioLuuppi – Demonstraatioympäristö kiertotalouden sivuainevirroille –rinnakkaishankkeen tavoitteena oli perustaa uudenlainen demonstraatiomittakaavan tutkimusympäristö Etelä-Savoon. Mikkelin EcoSairilaan perustettu tutkimusympäristö tuo esiin maakunnan kansallisena kiertotalouden kärkiosaajana ja mahdollistaa kansainvälisen yritys- ja tutkimusverkoston muodostumisen alueelle.

Hankkeiden toimenpiteet

TP 1. BioLuuppi – Demonstraatioympäristö kiertotalouden sivuainevirroille
TP 2. Raaka-ainevirtojen alkuaine- ja haitta-ainepitoisuuksien vaikutus kaasuntuotantoon ja mädätteen laatuun
TP 3. Biokaasulaitoksen prosessien tehostaminen energiatehokkaammaksi
TP 4. Biojalosteiden ja kierrätyslannoitteiden uudet tuotekonseptit
TP 5. Biokaasulaitoksen prosessien riskien ennakoinnin ja omavalvonnan kehittäminen
TP 6. Viestintä ja tiedottaminen

Uusia avauksia bio- ja kiertotalouteen

Hankkeiden toteutuksen aikana BioLuuppi-kokeiluympäristö  otettiin käyttöön ja luotiin hyvät toimintatavat ja -käytännöt yritysten ja tutkimuslaitosten tuleviin demonstraatioihin. BioLuuppi-kokeiluympäristö avaa uusia mahdollisuuksia alueen biokaasulaitosten toiminnan kehittämiseen. Laboratorio- ja demonstraatiomittakaavan kokeiden tuloksena syntyi runsaasti uutta tietoa muun muassa biokaasulaitosten optimoinnista, haitta-aineiden vaikutuksesta biokaasuprosessiin sekä lopputuotteiden jalostamisesta turvallisiksi, toimiviksi ja kannattaviksi kierrätyslannoitteiksi. Tämä edistää osaltaan kiertotalouden toteutumista ja päästöjen vähentämistä.

Kokeiluympäristön rakentaminen mahdollistui kahden rinnakkaishankkeen yhteistyönä. BioCir- ja BioLuuppi -hankkeet olivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Metsäsairila Oy:n yhteishankkeita.

Loppuwebinaari 22.11.2023

BioCir- ja BioLuuppi-hankkeiden loppuwebinaarissa kuultiin muun muassa uudesta BioLuuppi-demonstraatioympäristöstä, BioCir-hankkeessa toteutetuista laboratorio- ja pilot-mittakaavan kokeista, sekä biojalosteiden ja kierrätyslannoitteiden uusista tuotekonsepteista. Webinaarissa esitetyt materiaalit ovat saatavilla tästä.

Tutustu hankkeiden tuloksiin

BioCir- ja BioLuuppi-hankkeissa toteutettujen toimenpiteiden  tulokset on koottu yhteen loppujulkaisuun Demonstraatioympäristö kiertotalouden sivuvirroille. Lue koko julkaisu tästä.

Muita saman aihepiirin hankkeita

  • Cityloops – Kiertotaloutta edistämässä kansainvälisesti
  • GasOpti – Kaasujen hallinnan älykkäät sovellukset biojalostus- ja vesiprosesseissa
  • Uuden sukupolven jätevedenkäsittelyn ratkaisut vastaamaan vuoden 2050 vaatimuksia (Smart Effluents)
Hankkeen nimi:

BioCir – Kiertotalouden sivuainevirrat uusiksi tuotteiksi & BioLuuppi – Demonstraatioympäristö kiertotalouden sivuainevirroille

Hankkeen kesto: 1.12.2020–30.11.2023

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Metsäsairila Oy
Muut kumppanit: Etelä-Savon Energia Oy, BioHauki Oy, Juvan Bioson Oy ja Suur-Savon Energiasäätiö sr.
Vahvuusala: Metsä, ympäristö ja energia

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan aluekehitysrahastosta
Kokonaisbudjetti: 1 100 000 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 600 000 euroa

Yhteystiedot

Hanne Soininen
Tutkimusryhmäpäällikkö
0400 869952
etunimi.sukunimi@xamk.fi