Bimeyes
Ympäristöselosteet rakentamisen tuotteille
Hankkeen tavoitteena on alentaa rakentamisen tuotteita valmistavien yritysten toiminnan ja tuotteiden hiilijalanjälkeä, edistäen kilpailukykyä.
EPD-ympäristöselosteet.
Hankkeen taustaa
Rakennuksen hiilijalanjälkilaskennan sekä tietomallimuotoisen rakentamisluvan voimaantulo astuvat voimaan 1.1.2026. Uuden rakentamislain myötä, ilmastoselvitys säädetään toimitettavaksi lopputarkastuksen yhteydessä. Tällä on vaikutuksensa tuotetoimittajiin ja tuotteiden käyttäjiin, jolloin rakentamisen tuotteille tulee laatia ympäristöselosteet (EPD). Ympäristöselosteet laaditaan SFS-EN 15804:2012 + A2:2019 mukaan, jossa on otettu huomioon tuotevaiheen moduulit A1-A3, rakentamisvaiheen moduulit A4-A5, rakennuksen purkuvaiheen moduulit C1-C4 ja elinakaaren ulkopuoliset vaikutukset moduuli D.
Hankkeen tavoitteet
• Tuottaa yrityksille valmius tuotekohtaisiin ympäristöselosteisiin, joissa konsultteina käytetään Granlund Oy:tä ja A-Insinöörit Oy:tä.
• Kehittää lähtötietojen laadintaprosessia toimivampaan suuntaan.
• Parantaa yrityksen kilpailukykyä voimassa olevalla ympäristö (EPD)- selosteella.
• Lisätä yritysten kykyä hallita ja ylläpitää ympäristöselostetta.
• Auttaa yrityksiä vähentämään ympäristövaikutuksiaan.
• Tuoda tuotteet suunnittelijoille BIM-objekteina, joissa hiilidioksidipäästöt ovat sisällytetty tuotteisiin > helpottaa ja automatisoi rakennuksen hiilijalanjäljen laskentaa.
Ajankohtaista
Hirsitaito Ry:n päätöstyöpaja pidettiin perjantaina 4.10.2024 teollisen puurakentamisen laboratoriossa. Työpajassa oli mukana Hirsitaito Ry:n jäsenyrityksiä, jotka eivät ole hankkeessa mukana, mutta olivat kiinnostuneet kuulemaan tuotteen vähähiilisyydestä ja vähähiilisestä rakentamisesta.
Työpajan päätteeksi tutustuttiin puulaboratorion testauslaitteisiin.
Suomen Sahayrittäjät Ry:n Lähipuu®-tuotemerkille luovutettiin uusi ympäristöseloste. Uuden selosteen luovutti Xamkin Inka Muukkonen Suomen Sahayrittäjät Ry:n puheenjohtaja Timo Ripatille.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Työpaketit:
TP 1. Osallistuvien yritysten kehityssuunnitelmat
TP 2. Työpajat – Hiilijalanjäljen kehittämisprosessit
TP 3. Ympäristöselosteen luontiprosessi
TP 4. Toiminnan hiilijalanjäljen hallintajärjestelmä yrityksissä
TP 5. Tuotetiedon ja ympäristöselosteen tuottaminen tietoalustoille
TP 6. Viestintä, hankinnat ja raportointi
Hankkeen toteutus
Kohderyhmänä on rakentamisen tuotteita valmistavat yritykset, joita on hankkeeseen osallistunut yhteensä 20 yritystä. Näistä on muodostettu 4 yritysryhmää, jotka on pyritty jaottelemaan toimialoittain. Hankkeen projektitiimi on vieraillut jokaisessa yrityksessä ja tutustunut toimitiloihin ja tuotantoprosessiin. Tällä tavalla on saatu hyvä näkemys yrityksen toiminnasta ja ympäristöselosteiden laatiminen on saatu räätälöityä tarkemmin aina kyseiselle yritykselle. Jokaiselle yritysryhmälle on järjestetty työpajat, jossa on yrityksiä perehdytetty mm. LCA-laskentaan, lähtötietojen keruuseen ja lainsäädäntöön.
Hankkeen myötä on kartoitettu osallistuville yrityksille valtuutettuja verifioijia ympäristöselosteille. Lisäksi kartoitetaan valmiita julkaisualustoja, joissa yritykset voivat halutessaan julkaista omia ympäristöselosteita.
Ensimmäinen yritysryhmän osalta hanke aloitettiin syksyllä 2023 ja ryhmä koostuu Suomen Sahayrittäjät Ry:n jäsenyrityksistä. Tavoitteena on laatia Suomen Sahayrittäjät Ry:lle yhteinen keskiarvoon perustuva ympäristöseloste (EPD), joka koostuu hankkeeseen osallistuvien yritysten omista ympäristöselosteista.
Toinen yritysryhmä koostuu betonielementtejä valmistavista yrityksistä. Yrityksille laaditaan yrityskohtaiset EPD:t ja yhtenä tavoitteena on saada yrityksille tietoa, kuinka lähtötietoja kartoitetaan tuotteen ympäristöselosteen laadintaa varten.
Kolmas yritysryhmä muodostuu Suomen Hirsitaito Ry:n jäsen yrityksistä. Tavoitteena on laatia yhteinen keskiarvoon perustuva ympäristöseloste. Keskiarvo-EPD tullaan laatimaan seitsemän jäsenyrityksen selosteista.
Neljännessä yritysryhmässä on puuelementin valmistavia yrityksiä, kiintokalusteen valmistaja ja erikoislistoja valmistava yritys. Jokaiselle yritykselle laaditaan yrityskohtaiset EPD:t.
Tehdyt toimenpiteet
Hankkeen myötä haettiin Green Building Council Finland Ry:n jäsenyyttä. Xamk hyväksyttiin jäseneksi 12.2.2024
Ensimmäisen yritysryhmä:
- työpaja pidettiin 13.10.2023 Tampereella Metsäkeskuksen tiloissa.
- hankkeen projektitiimi vieraili jokaisessa yrityksessa marraskuun 2023 aikana.
- jokaiselle yritykselle laadittu EPD ja taustaraportti kevään 2024 aikana.
- Suomen Sahayrittäjät Ry:n yhteis-EPD laitettu verifiointiin huhtikuussa 2024.
Toinen yritysryhmä:
- työpaja pidettiin 27.2.2024 Xamkilla teollisen puurakentamisen laboratoriossa Savonlinnassa.
- yritysvierailut tehtiin marraskuun 2023 aikana
- huhti-toukokuun aikana on kartoitettu lähtötietoja.
- kesäkuussa aloitetaan LCA-laskenta.
Kolmas yritysryhmä:
- työpaja pidetiin 26.4.2024 Xamkilla teollisen puurakentamisen laboratoriossa Savonlinnassa.
- yritysvierailut aloitetaan viikolla 23.
- heinäkuussa aloitetaan LCA-laskenta.
Neljäs yritysryhmä:
- työpaja pidettiin 16.2.2024 Xamkilla teollisen puurakentamisen laboratoriossa Savonlinnassa.
- yritysvierailut tehtiin maaliskuun 2024 aikana
- osalla yrityksistä on ympäristöselosteen laadinta käynnissä.