BASCIL logo
Tapahtuma maatilalla

BASCIL

Lähiruoan tuottajille lisätuloa ruokamatkailusta

BASCIL-hanke auttaa Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan lähiruoan tuottajia monipuolistamaan liiketoimintaansa ja tavoittamaan uusia asiakkaita. Lisäksi tavoitteena on lisätä Itämeren alueen maiden tunnettuutta ruokamatkailukohteina sekä tuoda paikallisia ruoantuottajia ja aluetta esille.

Kohderyhmänä Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan lähiruoan tuottajat

Tausta

Hankkeen taustalla on maaseudulla toimivien ruoantuottajien haastava tilanne pandemian jälkeisessä toimintaympäristössä. Lisänsä haastavaan tilanteeseen ovat tuoneet kohonneet tuotantokustannukset ja energian hinnan nousu. Tämä vaikuttaa voimakkaasti maaseutualueiden ruoantuottajien kestävyyskykyyn. Yksi ratkaisu on liiketoiminnan kehittäminen kohti kestävää ruokamatkailua. Monipuolistamalla liiketoimintaa ruokamatkailun saralle, on mahdollista tavoittaa suoraan kuluttajat ja lisätä tuottavuutta lyhentyneen arvoketjun myötä.

Kansainvälinen hanke

BASCIL – Innovative Solutions Enhancing Sustainable Culinary Tourism Services Through Diversification In Rural Food Production Sector on kansainvälinen hanke, jossa on mukana 15 partneria kahdeksasta Itämeren alueen maasta. Suomesta mukana ovat Xamk ja Lomalaidun ry ja pilottialueina Etelä-Savo ja Etelä-Karjala.

Keskeiset toimenpiteet

Hankkeessa suunnitellaan ja pilotoidaan ruoantuotannon ja ruokamatkailun yhdistäviä tuotteita ja palvelukokonaisuuksia. Esimerkkejä tuotteista ja palvelukokonaisuuksista, joita hankkeessa voidaan kehittää ja testata: tilavierailut ja muut tapahtumat, tilapuoti, kokkauskurssit, maistelutilaisuudet, pop-up-kahvilat, tuotepaketit jne. Lisäksi tunnistetaan ja testataan uusia tapoja markkinoida kehitettyjä tuotteita ja Saimaan aluetta ruokamatkailukohteena.

.

.

Hankkeeseen liittyviä artikkeleja

Hankkeen materiaaleja

Englanniksi:

BASCIL Manual Part 1 final (pdf) Practical solutions for designing culinary tourism services provided by local food producers in Baltic Sea region

Manual Presentation and examples (pdf)

Suomeksi:

Itsearviointityökalu (pdf) lähiruoan tuottajille: mitä tulee ottaa huomioon, kun alkaa tarjoamaan matkailupalveluita?

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

BASCIL – Kestäviä ruokamatkailun palveluratkaisuja lähiruoantuottajille

Hankkeen kesto: 1.1.2023–31.12.2025

Tiedot

Hallinnoija: Krinova Incubator and Science Park
Osatoteuttajat: Estonian Chamber of Agriculture and Commerce, Association of Rural Tourism Mecklenburg-West Pomerania e.V., Association of Klaipeda Region, Pomorskie Tourist Board, Lithuanian Centre for Social Sciences, Lithuanian Countryside Tourism Association, Foundation ”Polish Nature”, HANEN – Norwegian Tourism and Local food association, Latvian country tourism association, NGO ”Farmers Parliament”, Estonian Rural Tourism Organization, Pomerania Development Agency, Lomalaidun ry
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Interreg Baltic Sea Region
Kokonaisbudjetti: 3 348 779,95 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 238 394,52 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 201 956 euroa

The support of the European Regional Development Fund (ERDF) is EUR 2 38 394,52 and Norwegian funding EUR 181 018,40.

Yhteystiedot

Puhelin
+358504738180
Sähköposti
Tiia-Mari.Eilola@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Tiia-Mari Eilola
Projektipäällikkö
+358504738180
Tiia-Mari.Eilola@xamk.fi