ÄlyRobotti
Tavoitteena on syventää ymmärrystä humanoidirobotiikasta ja sen vaikutuksista työelämään, jotta yritykset voivat varautua tuleviin muutoksiin, tunnistaa teknologian tarjoamat mahdollisuudet ja arvioida sen soveltuvuutta omaan toimintaansa.
Humanoidirobotit työelämässä – tutkimusta ja yritysyhteistyötä!
Humanoidirobotit yhdistävät robotiikan, tekoälyn ja ihmisenkaltaisen liikkumisen, minkä ansiosta ne voivat toimia joustavasti erilaisissa ympäristöissä. Viime vuosina teknologian kehitys on tehnyt niiden laajamittaisesta soveltamisesta yhä realistisempaa, ja niiden vaikutus työelämään voi olla merkittävä. Yrityksillä ei kuitenkaan vielä ole selkeää käsitystä siitä, missä ja milloin humanoidirobotit voivat tuoda lisäarvoa.
ÄlyRobotti-hankkeessa selvitetään:
- Missä työelämän tehtävissä humanoidirobotit olisivat parhaimmillaan?
- Milloin humanoidirobottiteknologia tulee olemaan hyödyntämiskelpoinen työelämän eri haasteisiin?
- Mitkä ovat humanoidirobottien pitkäaikaiset vaikutukset työmarkkinoihin ja yhteiskuntaan?
Toimenpiteet
- Yrityshaastattelut ja selvitykset, joilla kartoitetaan yritysten tarpeita ja näkemyksiä humanoidirobottien hyödyntämisestä eri toimialoilla.
- Analyysi saatavilla olevasta robottiteknologiasta, sen kyvykkyydestä ja kehitystarpeista suhteessa työelämän vaatimuksiin.
- Työpajat ja keskustelutilaisuudet, joissa yritykset, asiantuntijat ja tutkijat jakavat tietoa ja arvioivat robotiikan mahdollisuuksia.
- Koulutuksen ja TKI-ympäristöjen kehitystarpeiden tunnistaminen, jotta yrityksiä voidaan paremmin tukea robotiikan käyttöönotossa.
- Jatkotoimien suunnittelu, kuten yrityskohtaisten kehitysprojektien valmistelu ja yhteistyöverkoston rakentaminen humanoidirobotiikan kehittämiseksi.
Hankkeen nimi:
ÄlyRobotti
Hankkeen kesto:
1.1.–30.6.2025
Tiedot
Hallinnoija:
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Vahvuusala:
Digitaalinen talous
Osaamiskärki:
Digitaalinen liiketoiminta
Vaikuttavuustavoite:
Ihminen ja käyttäjälähtöisyys, Yrittäjyys ja korkea lisäarvo
Budjetti
Rahoittaja ja päärahoituslähde:
Business Finland, Co-Creation
Kokonaisbudjetti:
74 036 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista:
29 616 euroa
Asiasanat
digitaalisuus
yritysyhteistyö