50+ KoKo
Kokeneista konkareista kestävää yrittäjyyttä
Rohkaisemme 50+ ikäisiä pohtimaan yrittäjyyden mahdollisuuksia sekä suuntaamaan omannäköiselle ja kestävälle yrittäjyyspolulle.
Oletko sinä etsimämme kokenut konkari?
Yrittäjyyskoulutus 50+ ikäisille
Onko sinulla yrittäjyyteen liittyvä idea tai unelma, jota et ole vielä ehtinyt toteuttaa? Haluaisitko pohtia yrittäjyyden mahdollisuuksia 50+ ikäisenä?
Sinulla on kokemusta, asiantuntijuutta ja vapaus hypätä uusille poluille.
Kehitämme ja pilotoimme 50+ ikäisille suunnatun yrittäjyyskoulutuksen Kymenlaakson alueella (3-5 op). Ensimmäinen pilottikoulutus järjestetään syksyllä 2025.
Etsimme myös yrittäjyyden kokeneita konkareita hankkeen osallistujien mentoreiksi. Heille järjestetään oma koulutus ennen yrittäjyyskoulutusta.
Pysy kuulolla – inspiroidu yrittäjyydestä.
Kokeneilla konkareilla on tietoa ja taitoja toteuttaa omia visioitaan työelämässä.
50+ kokeneista konkareista kestävää yrittäjyyttä (50+ KoKo) -hankkeessa kokeillaan ja kehitetään 50+ ikäisille suunnattua yrittäjyyskoulutusta. Hankkeen alkuvaiheessa kootaan alueellisia verkostoja, kartoitetaan alueellisia tarpeita ja kehitetään koulutusta tarpeiden perusteella.
Kehittäminen kytkeytyy erityisesti kaupunkien ja taajama-alueiden ympärillä olevien maaseutualueiden kehittämiseen. 50+ ikäisten kokemus ja osaaminen nähdään yrittäjyyspotentiaalina näiden alueiden elinvoimaisuuden vahvistamisessa.
Kaupunkien ja maaseutujen vuorovaikutusta lisätään kannustamalla kuntia, yrityksiä, yhdistyksiä ja asukkaita yhteiseen paikalliseen sekä alueelliseen kehittämiseen.
Hanketta toteutetaan Kymenlaakson (Xamk), Uudenmaan (Haaga-Helia) ja Päijät-Hämeen (LAB) alueilla.
Hankkeen tavoitteet
1) Monialainen yhteistyö ja alueellisen ekosysteemin kehittäminen sekä verkostoituminen eri toimijoiden kesken.
Elinvoimainen kaupunki ja taajamia ympäröivä maaseutu ei ainoastaan edellytä laajaa palveluvalikoimaa, vaan myös avointa ja kannustavaa suhtautumista uusien yrittäjien ja asukkaiden tuloon. Tämä tarkoittaa sellaisen ympäristön luomista, jossa uudet ideat ja liiketoimintamahdollisuudet voivat kukoistaa. Ympäristössä on olemassa selkeät elinikäisen ohjauksen ja koulutuksen polut yrittäjyyteen niille, jotka ovat kiinnostuneita omien yritysideoidensa toteuttamisesta.
Hankkeessa tuetaan alueiden monialaista yhteistyötä sekä alueellisen ekosysteemin yhteiskehittämistä ja verkostoitumista eri toimijoiden kesken. Näihin kuuluvat esimerkiksi maakunta, kunnat ja paikallinen väestö, yrittäjät sekä matkailun edistämiseen ja hyvinvointiin keskittyvät organisaatiot.
2) 50+ ikäisille potentiaalisille yrittäjille ja jo yrittäjinä toimiville suunnattu koulutusohjelma (3-5 op).
Tällä hankkeella halutaan taklata ikääntyneiden syrjintää työelämässä. Hankkeessa tuetaan 50+ ikäisten jatkuvaa oppimista ja työurien pidentämistä tarjoamalla heille mahdollisuuden hyödyntää ja päivittää osaamistaan sekä kouluttautua uudelle alalle ja yrittäjäksi. Hankkeessa sovelletaan ja kehitetään Erasmus+ -hankkeessa (ENTRUST) suunniteltua yli 50-vuotialle potentiaalisille yrittäjille suunnattua yrittäjyyden koulutus- ja valmennusohjelmaa käytännössä suomalaisessa kontekstissa.
50+ KoKo-hankkeessa kehitettävän koulutuksen tavoitteena on:
- vastata kaupunkeja ympäröivien taajamien ja maaseutualueiden haasteisiin
- tarjota palveluita alueiden tarpeisiin
- tukea taajama- ja maaseutualueiden sosiaalista, kulttuurista, taloudellista sekä ympäristöllistä hyvinvointia.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
50+ KoKo -hankkeen toimipiteet toteutetaan Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu toimii hankkeen päätoteuttajana, LAB ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu toimivat osatoteuttajina.
Näillä alueilla toteutetaan seuraavat toimenpiteet:
- Monialaisen verkoston kokoaminen ja yhteistyön edistäminen (teemoina mm. 50+ ikäisten yrittäjyys, aluekehittäminen)
- Alueellisten tarpeiden kerääminen sekä tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen
- Yrittäjyyden koulutusohjelman päivittäminen. Hankkeessa hyödynnetään aiemmin Entrust-hankkeessa kehitettyä kansainvälistä koulutuspakettia (Erasmus+).
- Koulutukseen osallistujien ja heidän mentoreiden rekrytoiminen
- Yrittäjyyskoulutuksen pilotoiminen (2 pilottia / maakunta)
- Best practice -yrittäjävideoiden suunnittelu ja toteutus
- Toimenpiteiden vaikutusten arviointi
- Hankekumppaneiden yhteinen raportti alueiden haasteista