Etelä-Savossa testataan uudenlaisia ruokamatkailutuotteita
Erilainen iltapäiväkahvihetki kutsuu viettämään Maailman runouden päivää
Sodan ja rauhan keskus Muistin kahvila Rauhassa kokoonnutaan Kiellettyjen runoilijoiden klubille eli erilaiseen iltapäiväkahvihetkeen perjantaina 21.3. klo 15–16. Tapahtumassa nostetaan esille eri aikoina kiellettyjen runoilijoiden tuotantoa sekä musiikkia, jota kenenkään ei olisi pitänyt kuulla. Sananvapauden, ihmisoikeuksien ja sensuurin teemojen äärellä osallistujat viedään samalla erilaiselle makumatkalle, kun tarjolla on kahvinkorvikkeita ja pettusämpylöitä. Tarjoilu muistuttaa ajasta, jolloin monia elintarvikkeita pistettiin ”kortille”, ensimmäisten joukossa kahvi, sokeri ja vilja.
Kiellettyjen runoilijoiden klubi juhlistaa 21.3. vietettävää Unescon Maailman runouden päivää, joka muistuttaa runojen merkityksestä luovan ilmaisun lähteenä ja ihmisyyden puolestapuhujana. Samana päivänä vietetään myös YK:n Rasisminvastaista päivää. Tapahtuma on osa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja ProAgria Itä-Suomen Tuohta tarinoista -hanketta. Kiellettyjen runoilijoiden klubista vastaavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogiopiskelijat ja Mikkelin kirjoittajat.
Tähän tapahtumaan etsitään 20–30 hengen testiyleisöä. Mukaan voi ilmoittautua sähköpostitse osoitteeseen laura.hokkanen@xamk.fi . Tapahtuma ja tarjoilu on osallistujille maksuton.
Kansainvälinen raati arvioi savolaista ruokaperinnetyöpajaa
Mustikkakukko, tunnetaan myös nimellä mustikkarättänä, on perinteinen itäsuomalainen jälkiruoka, jonka tarkkaa alkuperää ei tiedetä. Herkku on syntynyt suomalaisessa maaseutuyhteisössä, jossa käytettiin paikallisia raaka-aineita, kuten mustikoita ja ruisjauhoja, luomaan yksinkertaisia, mutta maukkaita ruokia.
Mustikkakukon saloihin ja tarinoihin on nyt mahdollista tutustua Puumalassa Paula Okkolan johdolla hänen kotitalonsa, 1700-luvun hirsitalon tuvassa. Mustikkakukkopaja on elämyksellinen, maailmalla suosittu ”baking workshop”, jossa osallistuja pääsee kokemaan paikallista kulttuuria sen keskelle. Erilaiset työpajat kiinnostavat erityisesti ruokamatkailijoita ja ovat hyviä mahdollisuuksia viedä suomalaisen ja savolaisen ruokakulttuurin nimeä maailmalle. Tuotteen tarinallisuutta ja elämyksellisyyttä on vahvistettu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja ProAgria Itä-Suomen Tuohta tarinoista -hankkeessa.
Nyt mustikkakukkopajan soveltuvuutta kansainvälisille markkinoille arvioi aasialaisista matkailu- ja palveluliiketoiminnan osaajista koottu testiryhmä. Tässä englanninkielisessä tilaisuudessa kuullaan tarinointia mustikkakukosta ja sen pääraaka-aineista mustikoista ja rukiista, savolaisesta ruokaperinteestä ja saimaalaisesta elämäntavasta. Osallistujat opettelevat valmistamaan itse rättänää emännän ohjeilla.
Tarinat ja pelit ruoka-alan tukena
Tuohta tarinoista -hankkeessa autetaan ruokapalvelu- ja matkailuyrityksiä tarinallistamaan tuotteitaan tai luomaan uusia, alueen rikkaasta ruokaperinteestä nousevia, tarinallisia matkailupalvelutuotteita. Lapsia ja nuoria innostetaan ruokakulttuurin ja kestävän ruokajärjestelmän pariin pelillistämisen avulla.
Tuohta tarinoista -hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus EU:n maaseuturahastosta. Hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu yhdessä ProAgria Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten kanssa 1.5.2024-31.3.2026.
Lisätietoja: www.xamk.fi/hanke/tuohta-tarinoista/
Lisätietoja:
Minna Komppa, projektipäällikkö, Vastuulliset ruokapalvelut -tutkimusryhmä, Xamk, minna.komppa ( at ) xamk.fi, 0503507451
Laura Hokkanen, lehtori, matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö, Xamk, laura.hokkanen ( at ) xamk.fi, 0408298452
Marjut Kasper, lehtori, matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö, Xamk, marjut.kasper ( at ) xamk.fi, 0405720474