Elintarviketekniikan uusiin kehitys- ja opetustiloihin Kouvolassa pääsee pian tutustumaan
Paikan avajaisia vietetään kutsuvierastilaisuutena maanantaina 3. helmikuuta. Tuolloin julkaistaan myös kehitysympäristön uusi nimi.
Kehitysympäristö tarjoaa erilaisia tutkimus-, testaus- ja tuotekehitystiloja sekä kehittyvä elintarviketekniikka -insinöörikoulutuksen käyttöön että elintarvikesektorin toimijoille hyödynnettäväksi. Tuotekehityskeittiö tarjoaa tilan, jossa voidaan kehittää ja suunnitella uusia tuotteita ja testata niiden valmistusta pienessä mittakaavassa. Prosessihallista löytyy monipuolinen valikoima ammattikeittiölaitteita, jotka mahdollistavat elintarvikkeiden testauksen, kehityksen ja optimoinnin alusta loppuun elintarviketehtaan omaisissa olosuhteissa. Elintarvikekemian ja mikrobiologian laboratoriossa on mahdollista määrittää elintarvikkeiden ravintoainekoostumusta, rakenteita ja mikrobiologista laatua ja säilyvyyttä. Aistinvaraisella testauksella pystytään arvioimaan kehitettyjen tuotteiden ominaisuuksia, kuten ulkonäköä, rakennetta, hajua ja makua.
Xamkin elintarviketekniikan koulutus Kouvolassa alkoi syksyllä 2023. Sen tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta lisäämällä kasviperäisten elintarvikkeiden tarjontaa kouluttamalla elintarvikealalle insinöörejä, joilla on vahva osaaminen kasvipohjaisten tuotteiden ja raaka-aineiden prosessoinnista, tuotekehityksestä, pakkaamisesta sekä tuotteistamisesta.
Uusi elintarvikealan kehitysympäristö on toteutettu osana käynnissä olevaa KEKE – Kymen-laakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka-hanketta. KEKE-hankkeen tavoitteena on tukea Kymenlaakson elintarvikesektorin yritysten uudistumista, muutoskyvykkyyttä ja kasvu-hakuista arvonkehittämistä, nostaa tuotteiden jalostusarvoa sekä edistää alueen elintarvikeyritysten kansainvälistymispotentiaalia. Hanke on EU:n osarahoittama Kymenlaakson liiton JTF-rahoituksesta ja se on käynnissä 30.6.2026 asti.
Lisätietoja:
Koulutusjohtaja Kati Kontinen, p. 0504399498, kati.kontinen@xamk.fi
Projektipäällikkö Anu Koverola, p. 0505708918, anu.koverola@xamk.fi
https://www.xamk.fi/keke
Kuvateksti: Avointen ovien päivässä pääsee tutustumaan siihen, mitä kaikkea elintarviketekniikan uudessa kehitysympäristössä voi tehdä ja millaista on siellä järjestettävä insinöörikoulutus. Kuva: Timo Tuviala / Tavaton Media.