Eilisen aarteet -restaurointiseminaari – Sukella vanhojen rakennusten maailmaan!
Restauroinnin opiskelijoiden ideoima ja järjestämä tapahtuma järjestetään Kouvolatalolla torstaina 6.2. kello 9-17.
Se on suunniteltu herättämään ajatuksia ja tarjoamaan näkökulmia, jotka auttavat säilyttämään ja elvyttämään meidän kaikkien yhteistä rakennusperintöä.
Tapahtuma tarjoaa hienon tilaisuuden kerääntyä asiantuntijapuheenvuorojen äärelle, ei ainoastaan restauroinnin opiskelijoille vaan myös tulevaisuuden sisustussuunnittelijoille ja rakentajille. Tule siis sinäkin mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan – olet tervetullut!
Miksi tapahtuma järjestetään?
Suomessa oli vuoden 2020 lopussa 1 536 650 rakennusta. Vanhoja, ennen vuotta 1921, valmistuneita rakennuksia oli n. 6 prosenttia rakennuskannasta. Kun koko rakennuskannasta kolme neljäsosaa oli omakoti- ja paritaloja, voitaneen tästä päätellä, että sama suhde koskee myös ennen vuotta 1921 valmistuneita rakennuksia. (Suomen virallinen tilasto (SVT) 2020).
Tästä taas voinee päätellä, että suurin osa vanhimmasta rakennuskannastamme on yksityisomistuksessa.
Entä mistä yksityishenkilö sitten saa opastusta rakennustensa peruskorjaukseen ja restaurointiin?
Lukuun ottamatta “valveutuneempia” vanhojen rakennusten omistajia, jotka etsivät oman rakennuksensa suhteen relevanttia tietoa asiantuntijoilta, internetistä ja kirjallisuudesta, tulee tieto todennäköisesti urakoitsijoilta ja rautakaupoista, joskus ehkä suunnittelijoiltakin.
Vanhojen rakennusten restaurointiyrityksiä on vähän ja nämä vähäisetkin yritykset ovat keskittyneet etelä- ja länsirannikolle sekä Pirkanmaalle. On siis todennäköistä, että urakoitsija ei ole restauroija, eikä sitä hyvin todennäköisesti ole rautakaupan myyjäkään. Myöskään nuorempi suunnittelija ei todennäköisesti ole opiskellut vanhempia rakenteita, jos ei ole suuntautunut korjausrakentamiseen.
Rautakauppojen valikoimat koostuvat suurimmilta osin nykyrakentamisessa yleisesti käytettävistä tuotteista. Materiaaliksi voikin helposti valikoitua vanhaan rakennukseen sopimaton tuote, joka pahimmassa tapauksessa asennetaan väärään sijaintiin rakenteessa.
Tarve asiantuntijaopastukselle on myös meillä restaurointiopiskelijoilla, koska opetussuunnitelmaan ei ole sisällytetty vanhojen rakennusten rakenneoppia, rakenteiden rakennusfysikaalista toimintaa tai rakennusmateriaalien vaikutusta rakenteiden toimintaan. Tällainen oppi olisi tarpeen, jotta rakenteet säilyvät toimivina myös restaurointitöiden jälkeen tai jotta rakenteet voidaan tarvittaessa palauttaa toimiviksi.
Edellisten lisäksi meillä on riesanamme myös ilmastonmuutos, jonka vaikutukset lisäävät rakennusten ulkovaippaan kohdistuvaa kuormitusta. Kosteusolosuhteiden muutos, sulamis-jäätymissyklien tihentyminen ja energiatehokkuuden vaade pakottavat miettimään entistä tarkemmin julkisivu- ja rakennusmateriaalivalintoja. (Aalto-yliopisto – YTK s.a.).
Millaiset materiaalit siis kestävät lisääntyvät sateet ja pitkäaikaiset korkeat kosteusolosuhteet niin, että rakenteet säilyvät toimintakuntoisina ja sisäilma terveellisenä?
Järjestettävän seminaarin tarkoituksena on lisätä opiskelijoiden ja opettajien tietoisuutta vanhojen rakennusten kunnostamisesta restauroinnin menetelmin sekä verkostoida opiskelijat viranomaisten, alan yrittäjien sekä mahdollisen asiakaskunnan kanssa valmistumisen jälkeisen työllistymisen tai yrittäjyyden helpottamiseksi.
Miksi osallistua?
Seminaari tarjoaa ajantasaista tietoa uudistuvan lainsäädännön vaikutuksista rakennusten restaurointiin. Mahdollisuuden syventyä restauroinnin parhaisiin käytäntöihin sekä tutustua mielenkiintoisiin restaurointiprojekteihin, kuten Verlan tehdasmuseoon.
Ja ennen kaikkea seminaari tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden jakaa asiantuntemusta ja luoda arvokkaita verkostoja.
Seminaarissa asiantuntijapuheenvuoroissa ääneen pääsevät:
- Arkkitehti Lars-Erik Mattila: Kestävät ja yksinkertaiset rakenteet
- ELY-keskuksen edustaja Tuija Mustonen, Kymenlaakson museon edustaja Viivi Alajuuma ja Lappeenrannan museoiden edustaja Anne Helander: Suojeltujen rakennusten kunnostusten avustukset ja ohjeistus
- Kouvolan kaupungin rakennusvalvonta: Uudistuvan lainsäädännön vaikutukset rakennusten restaurointiin
- Perinnemestari Hannu Rinne: Hengittävien rakenteiden pintamateriaalit
- Verlan tehdasmuseon johtaja Ville Majuri: Verlan Patruunan pytingin restaurointi
- Aie Arkkitehdit: Strömforsin ruukin Alapajan restaurointi
Seminaarin ohessa järjestetään myös yleisölle avoin messutapahtuma, jossa alan yritykset ja yhdistykset esittelevät toimintaansa, tuotteitaan ja palveluitaan.
Messuyhteistyökumppaneina meillä on mm. maalivalmistaja Uula Color Oy, Restaurointiosuuskunta Kymen Karmiini, Perinnemestari Hannu Rinne, perinteisiin materiaaleihin keskittynyt rakennusmateriaali ja -tarvikemyymälä Roseborg ja monia muita.