Datatalouden ja tekoälyn DatAI-tapahtuma järjestettiin maaliskuun alussa Mikkelissä Saimaa Stadiumilla

Tilaisuuden avasivat ETKOT- ja DAME-hankkeiden projektipäälliköt Tanja Hokkanen ja Joni Hokkanen.

Ensimmäinen puheenvuoro ”Data ja Tekoäly muutoksen moottorina” kuultiin Pekka Sivoselta. Hänet tunnetaan erityisesti IT-sektorilla, jossa hän on ollut keskeinen hahmo pörssiyhtiö Digian ja QT Technologyn perustajana. Pekka onnistui kuvailemaan tekoälyn kehitystä huikealla tavalla, joka sai osallistujat pohtimaan ja jopa arvelemaan, mitä lähitulevaisuus voi tuoda tullessaan tekoälyn kehittämisessä.

Toisen puheenvuoron tarjosi Lappeenrannan kaupungin tietosuojavastaava Ilona Sidoroff ja hän kertoi tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä yksityisyyden ja tietosuojan näkökulmasta. Ilonan puheenvuoro tarjosi hyviä oppeja ja vinkkejä siitä, mitä meidän kaikkien tulisi huomioida omassa työssämme, kun hyödynnämme tekoälyä.

Vastuullisen datanhallinnan hyödyistä yrityksille kertoi Mikko Eloholma tapahtuman kolmannessa puheenvuorossa. Mikko työskentelee TIEKE:llä ja hän kertoi, miten TIEKE voi tukea yrityksiä ja organisaatioita datatalouden osaamisen kasvattamisessa. Mikon mukaan kaikenkokoisten yritysten kannattaa hyödyntää dataa, koska se mahdollistaa toiminnan tehostamista, tiedolla johtamista ja uudenlaisia digitaalisia palveluita. Pk-yritysten on myös tärkeää päästä osaksi laajempia toimitusketjuja, mikä vaatii datan hallintaa ja jakamista.

TIEKE datavalmius­kartoitus

TIEKEn juuri julkaistun datavalmiuskartoituksen avulla voit arvioida yrityksesi valmiudet datan hyödyntämiseen. Kartoituksen tuloksena syntyvä raportti antaa yleisnäkymän yrityksen valmiuksista ja auttaa suunnittelemaan seuraavia toimenpiteitä. Kartoituksen täyttämiseen kannattaa varata aikaa noin 20-30 minuuttia. Se on suunnattu erityisesti pk-yrityksille, mutta myös muut organisaatiot voivat käyttää sitä toimintansa arvioinnin ja kehittämisen tukena.


Tapahtuman aikana järjestettiin osallistujille myös työpajatyöskentelyä Mentimeter-kysymysten avulla. Tässä muutamia nostoja vastauksista:

Olemme vahvempia, jos suunnitellusti teemme yhdessä.

Generatiivinen tekoäly tuo lisäetua, jos sen saa käyttämään fiksusti yrityksen omaakin dataa.

Ajankohtainen asia ja liiketoiminta­mahdollisuudet muuttuvat valtavasti tulevaisuudessa.

Tarvitaan tukea datan hallintaan, että voi hyödyntää uusia teknologioita datansa käytössä.

Vaaditaan suunnitelmallisuutta tekoälyn hyödyntämisestä ja sen kehittämisen tavoitteista ja niihin liittyvistä arvoista. Aktiivisena toimijana voimme itse vaikuttaa.

Pitää itse alkaa ottaa ottamaan aktiivisemmin selville, miten tekoälyä voi hyödyntää työssään. Samalla täytyy osata olla kriittinen ja toimia vastuullisesti.



DatAI -tapahtuman esitykset ja materiaalit on julkaistu Xamkin tapahtumasivulla.


DAME – Etelä-Savon datatalouden kiihdyttämö: Jaettu data yhteisenä menestystekijänä -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Tuen on myöntänyt Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, EAKR. Hankkeen toteutusaika 1.6.2024–31.12.2025. Lisätietoja DAME-hankkeesta: DAME-hanke

ETKOT – Etelä-Savon koulutettu tekoäly Memory Labissa -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Tuen on myöntänyt Etelä-Savon maakuntaliitto. Hanke toteutetaan Xamkin, Kansalliskirjaston ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (ELKA) yhteishankkeena 1.9.2024-31.12.2025. Lisätietoja ETKOT-hankkeesta: ETKOT-hanke



Tutustu myös näihin artikkeleihin