Etelä-Savon datatalouden kiihdyttämö: Jaettu data yhteisenä menestystekijänä (DAME) -hankkeen kickoff tilaisuus ja ensimmäinen työpaja järjestettiin 2.10. Xamk:n Mikkelin kampuksella. Tilaisuuden aikana tutustuttiin datatalouteen liittyvään termistöön, sekä ideoitiin tulevia pilotteja.

Tilaisuuden avasi Digitalia-tutkimuskeskuksen TKI-yksikön johtaja Stina Westman puheenvuorollaan hankkeen taustaa avaavasta ajatuksesta, eli datatalouden tällä hetkellä osin käyttämättömästäkin potentiaalista.

Tämän jälkeen vuorossa oli hankehenkilöstön esitys, jossa käytiin tarkemmin läpi sekä hankkeessa toteutettavia toimenpiteitä, että niiden aikataulutusta ja teemaa. Esityksessä keskityttiin myös tarjolla olevaan infraan jota hankkeen osallistujien on mahdollista hyödyntää. Lopuksi avattiin myös datatalouden termistöä.

Seuraavaksi vuorossa ollut tilaisuuden pääpuhuja Tarmo Toikkanen, johtava asiantuntija Sitralta, puhui datan jakamisen mahdollisuuksista. Hän toi esiin, miten data voi tehostaa toimintaa kaikilla tasoilla, kuten antureissa, tiedonsiirrossa ja yritysten ICT-infrassa.

Hän esitteli konkreettisia esimerkkejä, kuten digitaaliset tuotepassit ja rahtikirjat, jotka parantavat tuotteiden jäljitettävyyttä. Lisäksi hän puhui älylaitteiden datan jakamisesta asiakkaiden käyttöön, mikä lisää esineiden internetin tuotteiden arvoa. Toikkanen käsitteli myös Euroopan datastrategiaa ja siihen liittyviä säädöksiä, jotka edistävät datan jakamisen reiluja sääntöjä ja turvallisia tekoälyratkaisuja.

Kickoffin työpaja-osiossa osallistujat jaettiin satunnaisvalintaisiin ryhmiin, ja pyydettiin heitä pohtimaan datalähteitä, datan jakamisen hyötyjä sekä yhteistyötahoja sekä ennalta valikoitujen idea—aihioiden pohjalta, että ryhmän oman idean mukaan.

Työpajan aikana pienryhmät keskustelivat erilaisista ideoista ja tekivät yleisiä havaintoja datan jakamisen mahdollisuuksista. Keskusteluissa nousi esiin muun muassa data-alustojen teknologioiden hyödyntäminen, viranomaisaineistojen ja yhteisten tietojärjestelmien käytön parantaminen, ennakoinnin merkitys raaka-aineiden saatavuudessa sekä prosessidatan analysoinnin tarjoamat mahdollisuudet. Näiden keskustelujen pohjalta syntyi monia ideoita, jotka tarjoavat hyvän lähtökohdan hankkeen jatkokehitykselle ja tuleville piloteille.

Tutustu myös näihin artikkeleihin