Betoni hiilinieluna – enemmän, kuin yhden tekijän projekti

Hankkeen viestinnän osalta on ollut pitkään hiljaista. Alkukesästä sain tutkimuksen kannalta oleellisen testauslaitteen ja samoihin aikoihin myös uuden työkaverin. Nyt, kun tutkimuksen puitteet alkavat olemaan kunnossa, ajattelin esitellä hankkeen avaintekijät.

Tutkimuksen tässä vaiheessa minulla on aisaparinani Jukka. Jukan vastuulla on selvittää kanssani hiilidioksidiin liittyviä käyttövaatimuksia ja -rajoitteita. Näin hän esittelee itsensä:

Olen Jukka Louko, kolmannen vuoden rakennusinsinööriopiskelija. Toimin BEHI-hankkeessa tutkimusapulaisena ja tutkin hiilidioksidin käyttöä betonin lisäaineena. Tutkin sen vaikutusta betonin lujittumiseen sekä prosessia kokonaisuutena. Aihe on mielenkiintoinen ja ajankohtainen sekä haastava. Aihe kiinnostaa, koska olen työskennellyt betonin parissa 8 vuotta ja näkisin paljon vielä kehitettävää varsinkin ekologisuuden kannalta.

Olen ennen opiskelua keitetty monessa sopassa. Olen ollut baarimikkona, rakennusmiehenä, elementtityöntekijänä, koskiveneenkuljettajana, koiranruokatehtaalla kaikissa hommissa ja team leaderina suihkuseinätehtaalla. Eli kokemusta löytyy monelta alalta ja vielä harrastustoiminta päälle, mutta niitä en lähde luettelemaan, koska lista on liian pitkä.




Parissa täytyy tietysti olla toinenkin osapuoli, joten minun on syytä esitellä myös itseni lyhyesti.

Nimeni on siis Elli Tykkä ja toimin projektipäällikkönä Betoni hiilinieluna -hankkeessa. Tällä hetkellä olen AMK-tason rakennusinsinööri. Aloitan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisen ihan näillä näppäimillä työn ohella.

Behi on kolmas hanke, jossa työskentelen. Urakehitykseni on siis ollut suoranaisessa nousukiidossa! Ensimmäinen hankekokemukseni ei liittynyt betoniin. Olin mukana Reuse-kiertotaloushankkeessa, jossa tein purkukartoitusraportteja kerrostalokohteista. Juuri ennen oman projektin aloittamista toimin laboratorioinsinöörinä Behiä edeltävässä BECO-hankkeessa. Siitä sain loistavan organisaatiomme tuen avulla vahvan pohjan lähteä vetämään projektia itsenäisesti.

Tietenkään emme kannattele projektia kahdestaan. Taustalla on monta alan rautaista vaikuttajaa ja tietysti myös raha tutkimukseen tulee muualta, kuin minun taskustani. Myöskään oma tietopohjani ei riitä kaikkeen hankkeen aikana eteen tulevaan, ja olenkin onnistunut saamaan konsultiksini parhaan mahdollisen ammattilaisen, Risto Mannosen (TkT).  Hankkeen ohjausryhmässä on Xamkin edustuksen lisäksi edustajia merkittävistä betonialan yrityksistä sekä Kymenlaakson liitosta rahoittajan edustaja.  Haluan antaa kiitokseni lisäksi myös hieman palstatilaa osalle taustavaikuttajista.



Ohjausryhmässä on mukana rahoittajan edustajana kehittämispäällikkö Anna-Riikka Karhunen Kymenlaakson liitosta.






Betonialan edustajia on useammasta eri organisaatiosta.

Markus Haatainen Lujabetonilta kertoo itsestään ja edustamastaan organisaatiosta seuraavaa:

  • valmisbetoniliiketoiminnan johtaja
  • vastuulla Suomen ja Ruotsin valmisbetonitoiminta
  • peruskoulutus diplomi-insinööri
  • Lujabetonilla vuodesta 2004 useammassa eri tehtävässä
  • nykyhommissa jo reilun 10 vuotta


Lähes 70-vuotias Lujabetoni suunnittelee, valmistaa ja asentaa rakennuselementtejä, valmisbetonia ja infratuotteita Suomessa ja Ruotsissa. Olemme puhtaasti kotimainen perheyritys jo kolmannessa polvessa.

Meidän tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme kilpailukykyisesti toimialan parhaita ratkaisuja vähähiiliseen betonirakentamiseen ja ratkaista betonituotteiden CO2-päästöhaasteet. Haluamme toimia koko kestävän kehityksen kentässä rakennusalan kärkiyritysten joukossa siten, että minimoimme toimintamme haitalliset ympäristövaikutukset kattaen tuotteiden ja palveluiden koko arvoketjun ja elinkaaren. 

Tehostamme materiaalien käyttöä, vähennämme tuotannossa syntyvien jätteiden määrää ja lisäämme uusiokäyttöä. Estämme ympäristön pilaantumisen toiminnassamme välttämällä ympäristövahingot kokonaan. Toimimme aktiivisesti betonin kierrätysratkaisujen lisäämiseksi.





Joutsenon Elementti Oy:n edustaja Simo Vilkki kertoo itsestään näin:

”Olen rakennusinsinööri (YAMK) Simo Vilkki. Minulla on yli 10 vuoden kokemus betonituoteteollisuudesta, ja Joutsenon Elementti Oy:llä työskentelen nyt vastuullisuusteemaan keskittyen. Haluan mitata toimintojamme ympäristön, turvallisuuden ja laadun näkökulmasta, sekä johtaa kehittämisprojekteja kerätyn tiedon perusteella. Nykytilan mittaamisen lisäksi minua kiinnostaa toimintaympäristömme muutosten tarkastelu. Muutos lineaarisesta toimintamallista kohti kiertotaloutta on käynnissä, ja minulla on vahva polte rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöön ja niiden jalostamiseen uuteen käyttötarkoitukseen. Avoimella, monialaisella keskustelulla saadaan yhteispeliä, joka johtaa tehokkaampiin, innovatiivisempiin ja helposti lähestyttäviin ratkaisuihin!”




Joutsenon Elementti Oy on valmistanut betonielementtejä vuodesta 1953, ja nykyään tehtaat ovat Lappeenrannan lisäksi myös Kouvolassa ja Kotkassa. Toimintamme keskittyy tehtailla valmistettaviin korkealaatuisiin betonielementteihin. Meillä korkea laatu tarkoittaa myös luotettavaa palvelua, siksi parhaan lopputuloksen varmistamiseksi kiinnitämme erityistä huomiota vuorovaikutteiseen palveluun. Meillä työntekijöiden hyvinvointi ja vastuullisuus on etusijalla.

Vaalimme turvallista ja terveellistä elinympäristöä, minkä lisäksi arvoihimme kuuluu toimia kestävästi, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Rakennamme entistä kestävämpää tulevaisuutta tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme ja muiden kumppaneidemme, kuten Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa. Olemme aina kulkeneet alan edelläkävijöiden joukossa, ja kehitämme tuotteitamme sekä menetelmiämme aktiivisesti. Haemme jatkuvasti muun muassa yhä ympäristöystävällisempiä, vähähiilisiä ratkaisuja.


Näin Rudus Oy:n laatu- ja kehitysjohtaja Mika Tulimaa esittelee edustamansa yhtiön:

Rudus on kivipohjaisten rakennustuotteiden ja -materiaalien valmistaja. Ruduksen laadukkaat ja kestävät tuotteet ovat mukana siellä, missä rakennetaan vastuullisesti pitkäikäistä ja viihtyisää ympäristöä, taloja ja infraa. Toimintamme ytimen muodostavat betoni, betonituotteet, kiviainekset ja kierrätys. Panostamme rakentamisen laatuun ja kannamme vastuun myös ympäristöstä. Palvelemme Suomen ja Baltian asiakkaitamme noin 900 ammattilaisen voimin. Kuulumme kansainväliseen CRH-rakennusmateriaalikonserniin, joka työllistää 75 800 henkilöä yhteensä 29 maassa.

Näillä eväillä on loistavaa tutkia ja kehittää betonia! Tutkimus onkin edennyt taustalla hyvin ja ensi kerralla pääset lukemaan jo ihan oikeista tuloksista!


Lukemisiin!

Puhelin
+358447028379
Sähköposti
Elli.Tykka@xamk.fi
Sosiaalinen media
Yksikkö
Kymilabs
Osoite
Salakuljettajantie 4, 48100 Kotka
Elli Tykkä
Elli Tykkä
Projektipäällikkö
+358447028379
Elli.Tykka@xamk.fi
Sosiaalinen media
Kymenlaakson liitto

Tutustu myös näihin artikkeleihin