Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto Etelä-Savon maakuntaliitto

Puusta hyvinvointi-innovaatioita

Hankkeessa tutkittiin puun hyvinvointiominaisuuksia sekä kehitettiin uusia puun hyvinvointiominaisuuksiin perustuvia tuote- ja palvelukonsepteja

Hanke on päättynyt.

Tausta

Puun hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista tiedetään paljon. Käyttäjien kokemusperäisen tiedon lisäksi myös tutkimustieto osoittaa puurakenteilla ja puupinnoilla olevan positiivista vaikutusta tilojen viihtyvyyteen. Puulla on sekä fysiologisia että psyykkisiä vaikutuksia, joita voidaan hyödyntää nykyistä laajemmin puutuotteiden ja sisätilojen kehittämisessä. Vietämme suuren osan ajastamme sisätiloissa ja tilojen viihtyvyydellä on suuri vaikutus hyvinvointiimme.

Tavoite

Puusta hyvinvointi-innovaatioita -hankkeen tavoitteena oli tehdä puun hyvinvointiominaisuuksia näkyviksi ja ymmärrettäviksi. Hankkeessa tehdyn tutkimus- ja kehittämistyön avulla lisättiin osaamista puun mahdollisuuksista hyvinvointia edistävänä ja terveyttä tukevana materiaalina. Puualan yrityksille ja potentiaalisille puuta hyödyntäville tahoille puun hyvinvointiominaisuudet tarjoavat markkinoilla vähän hyödynnetyn, uusien puutuotteiden kehittämismahdollisuuden.

Toimenpiteet

Puusta -hankkeessa tuotettiin olemassa olevan tutkimustiedon sekä kehitys-ja testaustoiminnan avulla uutta tietoa puumateriaalin antibakteerisuudesta ja puhdistettavuudesta sekä puun soveltuvuudesta korkeaa hygieniaa vaativissa ympäristöissä. Puun kosteuden sitomista ja luovutusta tutkittiin ja sovellettiin rakennusten viihtyvyyttä ja energiatehokkuutta parantavana ominaisuutena.

Hiilipaviljongeissa tutkittiin sisätilojen pintamateriaalien vaikutusta käyttäjiin

Hiilipaviljongit toimivat Active Live Lab:n toteuttamien hyvinvointimittausten tutkimusympäristönä. Kaksi identtistä Hiilipaviljonkia sisustettiin eri tavoin ja näin voitiin verrata eri materiaalien vaikuttavuutta koehenkilöiden mielialaan ja viihtyvyyteen.

Koehenkilöt

Tutkimukseen haettiin koehenkilöitä, joiden tehtävänä oli arvioida eri pintamateriaalien ominaisuuksia ja soveltuvuutta. Koehenkilöt oleskelivat tiloissa ja suorittivat yksinkertaisen tehtäväsarjan sekä antoivat palautetta vastaamalla heille esitettyihin kysymyksiin. Koehenkilöiltä myös mitattiin mm stressireaktioita ja pyrittiin näin löytämään eri materiaalien vaikuttavuutta ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

Ajankohtaista

Loimaalainen Timberwise Oy tekee parketteja, jotka on valmistettu kokonaan Suomessa – ja ovat puuta pohjasta pintaan.

”Tuotteissamme on kovapuupinta, havupuupohja ja välissä koivuvaneri”, kuvailee vastuullisuus- ja kehityspäällikkö Anu Varis.

Timberwise Oy on alusta asti – eli jo yli 20 vuoden ajan – kehittänyt parkettituotteitaan yhä turvallisimmiksi kodin elementeiksi. ”Nyt haluamme tietää mahdollisimman paljon lisää omien tuotteidemme uusista mahdollisuuksista ja kyvystä vaikuttaa – myös muuten kuin turvallisuuden kautta – ihmisten hyvinvointiin kodeissa ja julkisissa rakennuksissa”, Varis toteaa.

Timberwisen väki aloitti yhteistyön Xamkin kanssa pari vuotta sitten kuultuaan Puhtautta puusta -hankkeesta, jossa lisättiin antibakteerista pintakäsittelyainetta yritysten tuotantoprosessiin.

”Halusimme seurata sen toimintaa verrattuna normaaliin, käsittelemättömän puun antibakteeriseen ominaisuuteen”, Varis kertoo.

Jatkoa seuraa

Nyt Puusta hyvinvointi-innovaatioita -hankkeessa tuo sama, antibakteerisesti käsitelty parkettituote on mukana turvallisuusvinkkelistä – toimien mahdollisena vertailukohtana muiden käsittelemättömien puupintojen käyttäytymiselle eri hyvinvointinäkökulmista.

”Tähän mennessä on tehty puhdistustestejä, joita olen päässyt seuraamaan paikan päällä Xamkilla Mikkelissä”, kertoo Varis. Hankkeessa yritys on ollut mukana loppusyksystä 2021.

Timberwise on mukana hankkeessa, koska yritystä kiinnostaa puun hyvinvointivaikutusten tiedostaminen ja niiden tutkiminen – mukaan lukien psyykkiset vaikutukset, mielikuvat ja kosteuspuskurointi.

”Meitä kiinnostaa tietenkin myös se, että pystymmekö tämän hankkeen myötä itse – ison puupinnan tuottajana kodeissa ja julkisissa tiloissa – edistämään muiden materiaalien korvautumista puuparketilla”, Varis toteaa.

Tulevaisuus haltuun

Innovatiivisena yrityksenä Timberwise haluaa olla hankkeessa mukana nähdäkseen, onko mahdollista tehdä joitain avainmuutoksia tulevaisuuden tuotteisiin, kenties tuotantoprosessien tai suunnittelun kautta.

Variksen mukaan hankkeessa on mukana muita alan yrityksiä, joiden kanssa yritys haluaa kartoittaa mahdollisia yhteistyökuvioita.

”Haluamme tuoda kehitysintoa, -kokemusta ja tarjoamiamme mahdollisuuksia puualan muiden toimijoiden tietoisuuteen.”

Kuopion Woodi Oy suunnittelee ja valmistaa toimivan oppimisen ja käytännöllisen arjen edellytyksiä kouluihin, päiväkoteihin ja asumisen ympäristöihin. Yrityksen missiona on luoda laadukkaita ja näyttäviä julkitilojen kalustusratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja käyttöä.

Toimitusjohtaja Mika Rissanen kertoo, että yritys on ollut innolla mukana Xamkin Puusta hyvinvointi-innovaatioita -projektista sen alusta asti.

”Huonekaluvalmistajana haluamme tarjota asiakkaillemme ja kalusteitamme käyttäville ihmisille turvallisia kalusteratkaisuja arjen tilanteisiin päiväkodeissa, kouluissa ja seniorikohteissa”, Rissanen toteaa.

”Tavoitteena meillä on saada konkreettisia tutkimustuloksia puun hyvinvointivaikutuksista – sekä olla omalta osaltamme mukana lisäämässä puun hyvinvointivaikutusten näkyvyyttä.”

Koivu kunniaan

Woodin päämateriaali on luja ja kestävä koivu. Rissanen myöntää, että puun hyvinvointivaikutukset tuovat yritykselle kilpailuetua – mutta terveyden edistämisellä on myös aivan oma itseisarvonsa.

”Meille on tärkeää olla mukana edistämässä sisätilojen terveellisyyttä ja viihtyvyyttä huonekaluvalmistajan näkökulmasta.”

Entä sitten projektin seuraavat askeleet? – Rissanen kertoo, että yritys odottaa mielenkiinnolla tuloksia hankkeen tiimoilta:

”Toivomme, että pystymme hyödyntämään niitä tulevaisuudessa tuotesuunnittelussa ja viestinnässä.”

Pitkän linjan kalustevalmistaja

Vuonna 1994 perustetulla yhtiöllä on moderni, teollisuusautomaatiota täysimääräisesti hyödyntävä tehdas Kuopion Kelloniemessä. Yritys on vuosien saatossa vakiinnuttanut paikkansa mm. päiväkotien ja koulujen luotettavana kumppanina. Valttikorttina on toiminut pedagogiikan ammattilaisten kanssa tehty yhteistyö, joka on kartuttanut Woodin osaamista loppukäyttäjilleen turvallisten, toimivien ja kehittymistä tukevien kalustusratkaisujen valmistajana.

Woodi soveltaa toimintaansa ISO 14001 -ympäristöjärjestelmästandardia. Tuotteet ovat ympäristöystävällisiä ja turvallisia käyttäjilleen, linjaa Rissanen.

”Elinkaaren päätyttyä tuotteemme voidaan turvallisesti hävittää tai hyödyntää uusiokäyttöön. Lisäksi tuotantoprosessissamme pyrimme vähentämään jätteiden määrää, edistämään kierrätystä ja jätteiden hyödyntämistä”, hän linjaa.

OiOi Collective Oy tekee vuorovaikutteisia ja elämyksellisiä hyvinvointia edistäviä installaatioita rakennettuun ympäristöön – uusinta digitaalista teknologiaa hyödyntäen.

Vuonna 2013 perustetun yrityksen kädenjälki on viime vuosina näkynyt useiden museoiden, elämyspuistojen ja kauppakeskusten seinillä – ja esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä yrityksen ratkaisuja on laajasti käytössä.

OiOi:n perustaja, toimitusjohtaja Sami Kämppi kertoo, että yritys on mukana Xamkin Puusta hyvinvointi-innovaatioita -hankkeessa, koska puu on yrityksen näkökulmasta äärimmäisen kiinnostava pinta, johon heijastaa visuaalista sisältöä.

”Haluamme tutkia perusteellisemmin puun hyödyntämistä älyseinämateriaalina”, Kämppi vahvistaa.

Puussa on oma taikansa

Hänen mukaansa puulla on lukuisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä vetovoimaisen yrityksen silmissä. Puun tuoksu, sen kosketus, akustiikka…kaikki nämä luovat omanlaistaan tunnelmaa, Kämppi listaa. Puupinnoissa on myös mahdollista säilyttää puun syyt ja sen luonne.

”Puun antibakteeriset ominaisuudet ovat kiinnostavia ja samoin puun läpikuultavuus”, toteaa Kämppi ja lisää, että hänellekin on tullut yllätyksenä se, miten ohuita ja keveitä rakenteita puusta voi tehdä.

”Jos ajatellaan vaikkapa koivuviilua, niin sen lujuusominaisuudet ovat erinomaiset, vaikka se olisi kuinka ohut.”

Testit hyvässä vauhdissa

Mikkelissä ja Helsingissä toimivan yhtiön yhteistyö Xamkin kanssa alkoi pari vuotta sitten. Kämpin kuultua uudesta hankkeesta päätös mukaantulosta kypsyi nopeasti:

”Puussa ja sen hyödyntämisestä on paljon kehitysmahdollisuuksia ja halusimme mukaan.”

Helmikuussa 2022 haastateltu Kämppi kertoo, että yritys on jo suorittanut useita onnistuneita kokeiluja puulla. ”Olemme saavuttaneet pieniä läpimurtoja testeissä ja lähdemme luottavaisin mielin jatkamaan kehittelyä.”

Suoritetuissa kokeissa Kämppi on voinut luottaa Xamkin henkilökunnan apuun joka tilanteessa:
”Xamkin porukan ammattitaito on ollut erinomaista alusta loppuun, mikä on auttanut testien läpiviemisessä huomattavasti.”

Hankkeen nimi:

Puusta hyvinvointi-innovaatioita

Hankkeen kesto: 1.9.2020–31.12.2022

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Muut kumppanit: Mikkelin kaupunki, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän sairaanhoitopiiri ESSOTE, Luomoa Oy, Kuopion Woodi Oy, Uni Development Oy, Timberwise Oy, OiOi collective Oy
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi, Metsä, ympäristö ja energia
Tutkimusyksikkö: Active Life Lab, Luova talous, Mikpolis

Yhteystiedot

Matti Kilpiäinen
Projektipäällikkö
050 3417679
etunimi.sukunimi@xamk.fi