Maaseuturahasto

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa

Yhdessä kaakkoissuomalaisten luomutoimijoiden kanssa teimme Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelman, joka sisältää vision, tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Vahvistimme myös alueen luomuviljaosaamista kansallisesti ja toimme esiin luomusiementuotannon mahdollisuuksia.

Yhteistyöllä luomu lentoon!

Hanke on päättynyt.

Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelma

Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelma sisältää vision, tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tältä sivulta löydät kaikki hankkeessa tuotetut materiaalit: Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelman, Luomusiementuotannon fokusryhmän raportin, katsauksia alueen luomutuotantoon ja -kulutukseen sekä artikkelit, työpajojen materiaalit ja blogikirjoitukset.

Ollaan ylpeitä kaakkoissuomalaisesta luomusta!

Luomusiementuotannon fokusryhmän raportti

Luomusiementuotannon fokusryhmän raportti tuo esiin luomusiementuotannon mahdollisuuksia Kaakkois-Suomessa ja kansallisesti.

Luomu Kaakkois-Suomessa -kooste

Työn pohjaksi selvitimme kaakkoissuomalaisen luomun käytön nykytilaa, keskeisimpiä kehittämistarpeita ja tarvittavia toimenpiteitä luomun nostamiseksi lentoon.

Video esittelee kaakkoissuomalaista luomua vuonna 2020.
Videon kuvat: Juuso Joona, Hanna Koikkalainen, Liisa Mattila, Tommi Mattila, Ari Piiroinen, Marko Suutari ja Anne Hytönen.

Julkaisut ja artikkelit

Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelma (pdf)

  • Suuntaviivat Kaakkois-Suomen luomun kehittämiselle

Kaakkois-Suomen luomu (pdf)

  • Tulostettava esite, jossa perustiedot (8/2020)

Lisää luomusiementuotantoa (pdf)

  • Raportti luomusiementuotannon fokusryhmän työstä.

Luomun toimintasuunnitelman linjat (pdf)

  • Kehittäjäryhmien työn ja Delphi-tutkimuksen pohjalta luonnostellut luomun toimintasuunnitelman linjaukset.

eDelphi-kyselyn tulokset (pdf)

  • Delphi-tutkimuksessa kartoitettiin Kaakkois-Suomen luomun vision, tavoitteiden ja toimenpiteiden tärkeyttä ja toteutettavuutta.

Luomu Kaakkois-Suomessa -kooste (pdf, päivitetty 1.9.2020)

Mikä tekee ruoasta luomua / Kaakkois-Suomen luomu -esite (pdf)

  • kaksipuoleinen esite, jossa toisella puolella Pro Luomun infograafi, toisella puolella tietoa Kaakkois-Suomen luomusta

Luomun käyttö maakunnittain (pdf)

  • Luomubarometri 2019 -tutkimusta täydentävä Kantarin Mind -kuluttajatietopankin analyysi.

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen loppuraportti (pdf)

Lähteekö luomu lentoon Kaakkois-Suomessa?

  • Xamkin READ-verkkojulkaisu 4/2020

Luomusta Kaakkois-Suomen menestystekijä

  • Luomulehti 5/2020 (sivut 34-35)

Makumarjan brändi rakentuu luomulle

  • Luomulehti 4/2020 (sivut 36-37)

Hiiliviljelystä näkökulmaa luomuviljelyyn

  • Luomulehti 3/2020 (sivut 22-24)

Luomun ja juuren maukas liitto

  • Elintarvike ja Terveys -lehti 2:2020

Vaikutuksista vaikuttavuuteen

  • Xamkin READ-verkkojulkaisu 1/2020

Usko omaan tekemiseen vie Kuorttisen luomukanalaa eteenpäin

  • Luomulehti 6/2019 (sivut 26-28)

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa!

  • Luomulehti 5/2019 (sivut 50-51)

Luomu on loistava mahdollisuus

  • Xamkin READ-verkkojulkaisu 8.10.2019

Seminaariesitykset

Lähteekö luomu lentoon? Hankkeen loppuseminaari 16.9.2020

Linkit johtavat tallenteisiin Pro Luomun YouTube-kanavalla.

Monimuotoinen luomutuotanto -seminaari 25.3.2020

Linkit johtavat tallenteisiin Pro Luomun YouTube-kanavalla, joistakin esityksistä löytyy myös esitysdiat.

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -miniseminaari, Kouvola 19.9.2019

Esitysdiat

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa miniseminaari, Lappeenranta 18.9.2019

Esitysdiat

Lappeenrannan miniseminaarin 18.9.2019 osallistujia.

Työpajojen aineistot


Kaakkois-Suomen Luomubuumi – lisää luomutuotteita -työpaja
Kannuskoski 12.8.2020

  • Luomutuotteiden mahdollisuudet ja markkina-aukot (pdf, 2 Mt)
    Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu
  • Myymälätarkastelu (pdf, 15 Mt)
    Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu
  • Työpajan kysymyspatteristo (pdf)

Kymenlaaksolainen ruokamatkailu nousuun
Kouvola 30.1.2020

Kymenlaaksolainen ruokamatkailu nousuun!
Johanna Heinonen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

  • Luomu- ja lähituotannon vahvuudet yhteistyön ja vastuullisen ruokamatkailun kulmakivenä
  • Laura Pulkkinen, Smaku Events Oy
Johanna Heinonen ja Laura Pulkkinen Kymenlaaksolainen ruokamatkailu nousuun -työpajassa Kouvolassa 30.1.2020.
Kuva: Maaseutuverkosto. Kuvaaja: Contum-O.

Luomualaan liittyvää aineistoa muualla

Ammattikeittiöt 2020 -tutkimus

  • Ammattikeittiöille tammi-helmikuussa 2020 suunnattu kysely kotimaisten, lähellä tuotettujen ja luomuraaka-aineiden käytön määristä tuotteittain (pdf, Maa- ja metsätalousministeriö).

Luomu Suomessa 2019

  • Kooste luomun tuotannon ja kulutuksen kehityksen keskeisistä tilastoista (pdf, Pro Luomu ry).

Luomun kuluttajabarometri 2019

  •  Luomun kuluttajabarometri (pdf, Pro Luomu ry).

Infograafeja luomutuotannosta

  • Pro Luomun sivulla kokoelma infograafeja (pdf ja jpg), jotka kertovat, mikä tekee ruoasta luomua myös tuotantoaloittain.

Luomu Suomessa 2018

 Kooste luomun tuotannon ja kulutuksen kehityksen keskeisistä tilastoista (pdf, Pro Luomu ry).

Olimme mukana myös näissä tapahtumissa

Luomubuumi-työpaja valloittaa Kaakkois-Suomen elokuussa!

Työpaja järjestetään inspiroivissa maisemissa Tuhannen Tarinan Talon matkailutilalla Kannuskosken kylällä, kätevästi Kouvolan ja Lappeenrannan välissä.

Kasvava luomukysyntä tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia kaikille elintarvikealan toimijoille. Luomubuumi-työpajassa on oiva mahdollisuus keskustella yritysten tuotekehitystarpeista ja ideoida uusia luomutuotteita.

Millaisia markkina-aukkoja luomutuotteille löytyy päivittäistavarakaupasta? Entä millaista luomutuotetarjontaa näkyi tämän vuoden Biofach-messuilla? Miten luomun tuotekehitystarpeisiin voidaan vastata Kaakkois-Suomessa?

Tule kuuntelemaan, keskustelemaan ja ideoimaan!

Aloitamme luomu- ja lähiruokalounaalla kello 13.00, minkä jälkeen aloitamme työpajan klo 14.00. Työpajan tarjoilut (lounas, kahvit) ovat maksuttomia.

Luomubuumi-työpaja järjestetään osallistujien turvallisuus huomioiden ja seuraamme tiiviisti viranomaisten suosituksia Covid19-tilanteessa.

Luomubuumi-työpajan järjestää Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Luonnonvarakeskus Luken Luomubuumi-hankkeen kanssa.

Nyt on oiva mahdollisuus esitellä omia luomutuotteita tai omaa yritystä maaseudun ruokapalveluyrityksille!

Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomessa -hankkeen kick off -tilaisuudet järjestetään Kouvolassa 4.8.2020 ja Lappeenrannassa 5.8.2020.

Ohjelmassa on Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen puheenvuoro luomun näkymistä Kaakkois-Suomessa, ja kahvitauolla on mahdollisuus verkostoitua ruokapalveluyritysten kanssa. Samalla tarjoutuu mahdollisuus kuunnella mielenkiintoisia asiantuntijaluentoja aiheesta.

Tule mukaan esittelemään tuotteitasi ja yritystäsi! Jos et itse pääse paikalle, Ruokahävikki kuriin -hankkeen väki tarjoaa apua ja järjestää esimerkiksi maistatuksia. Ilmoittauduthan siksi ajoissa :)!

Molempien päivien ohjelmarunko on sama:

12.30 Ruokahävikki kuriin -hankkeen esittely

12.40 Verkostoitumisen mahdollisuudet

13.00 Luomu Kaakkois-Suomessa (Luomu lentoon -hanke)

13.30 Päiväkahvit – luomu- ja lähituottajat esittäytyvät ja maistattavat tuotteitaan

14.00 Ruokahävikki ravitsemuspalveluissa

15.00 Hyödynnä ylijäämäruoka

15.30 Työpaja – ideat ja kommentit hankkeen sisällöstä

15.50 Yhteenveto ja lopetus

Ilmoittaudu tuote- ja yritysesittelyihin viimeistään 30.6.2020 sähköpostitse Anne Hytöselle (anne.hytonen@xamk.fi). Kerro samalla, tuletko tapahtumaan itse vai kaipaatko esittelyapua.

Jos tulet kuuntelemaan asiantuntijaluentoja, ilmoittaudu osallistujaksi myös täällä:

• ti 4.8.2020 Aikuiskoulutus Taitaja, Taitajantie 2, 45100 Kouvola

• ke 5.8.2020 Antell Saimaa, Kirkkokatu 9, 53100 Lappeenranta

Kysy lisätietoja joko Annelta (anne.hytonen@xamk.fi) tai Merjalta (merja.ylonen@xamk.fi).

Tervetuloa mukaan!

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke oli mukana järjestämässä pellonpiennarpäivää Tyynelän tilalla.

Tyynelän tilalla Joutsenossa, Etelä-Karjalassa, viljellään vilja-, palko- ja öljykasveja siemeniksi sekä ruuaksi ekologisin viljelymenetelmin.

Niin Tyynelän tilalla kuin useissa viimeaikaisissa koulutus- ja tutkimushankkeissa maan fysikaalinen rakenne on todettu maan kasvukuntoa ja siten sadontuottoa sekä hiilensidontaa rajoittavaksi tekijäksi.

Siispä tänä vuonna pellonpiennarpäivän teemana on maan rakenne. Opettelemme maan rakenteen arviointia MARA-kortin mukaisella kuoppatestillä eri maalajeilla pienryhmissä ja pohdimme ratkaisuja maan rakenteen parantamiseksi. Tietenkin maan parhaiden asiantuntijoiden opastamana.

Lisäksi teemme kävellen kasvustokierroksen, jolla näemme syysvehnä, -ruis ja -rypsikasvustot sekä kaura- ja herne-vehnäkasvustot erilaisin aluskasvustoin. Käymme läpi onnistumisia sekä etenkin kokeiluja ja virheitä oppiaksemme yhdessä. Maata tongimme joka välissä, joten ota oma lapio kyytiin.

Aloitamme kahveilla ja karjalanpiirakoilla iltapäivä-kahden aikoihin. Tilan esittelyn sekä yhteistyökumppaneiden puheenvuorojen jälkeen noin puoli kolmelta menemme pellolle.

Kasvustokierroksen jälkeen n. klo 17 tarjoamme pientä iltapalaa ja voimme jatkaa vapaata keskustelua lähtöpaikalla.

Huomioittehan koronavirus-suositukset sekä säänmukaisen varustuksen. Vietämme iltapäivän ulkoilmassa asianmukaisilla turvaväleillä ja hygienialla säästä riippumatta.

Tervetuloa pellonpiennarpäivään Tyynelän tilalle Joutsenoon torstaina 23.7.2020 klo 14 osoitteeseen Jokimäentie, Imatra.

Parhain terveisin

Juuso Joona
Maan viljelijä
Tyynelän tila

Mukana pellonpientareella:

  • Soil Diver Agro -hanke
  • Carbon Action
  • Luomu Lentoon Kaakkois Suomessa -hanke / XAMK – Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu & Pro Luomu
  • Pro Agria Etelä-Suomi – ELINA 2-hanke
  • Joutsenon Maamiesseura
  • Kymen Luomu
  • Soilfood
  • Peltosiemen
  • Naturcom

Tervetuloa mukaan!

Blogiarkisto

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa

Hankkeen kesto: 1.2.2019–30.9.2020

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Pro Luomu ry
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut
Vaikuttavuustavoite: Ympäristö ja kestävyys, Yrittäjyys ja korkea lisäarvo

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto
Kokonaisbudjetti: 202 185
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 121 486

Asiasanat

luomu yhteistyöverkosto yrittäjyys yritysyhteistyö

Yhteistyökumppanina

Lisätietoja

Puhelin
+358400872759
Sähköposti
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
+358400872759
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Puhelin
+358405278307
Sähköposti
Anne.Hytonen@xamk.fi
Sosiaalinen media
Yksikkö
Kehittämispalvelut
Lue lisää työstäni Xamkilla

Työni Xamkilla

  • Tiedeviestinnän vahvistaminen
  • Tutkimus- ja kehittämistoiminnan viestinnän tuki

ORCiD 0000-0002-1253-3491

Anne Hytönen
Tki-asiantuntija
+358405278307
Anne.Hytonen@xamk.fi
Sosiaalinen media