KEKE – Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka
KEKE Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka-hanke on kunnianhimoinen kehittämis- ja investointihanke, jolla toteutetaan elintarvikesektorin kasvuloikka ja kehitystyössä tarvittavat laboratorioinvestoinnit.
Kehitysloikalla kohti tulevaisuutta.
Yhteistyöllä elinvoimaa ja innovaatioita elintarvikesektorille
Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka eli KEKE-hankkeen päätoteuttaja on Kouvola Innovation Oy (Kinno). Muita hankkeen osatoteuttajia Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin lisäksi ovat LUT-yliopisto, Kouvolan ammattiopisto Oy Eduko ja Pro Agria Etelä-Suomi ry. Hanke on jaettu toteuttajien kesken toisiaan tukeviin työpaketteihin. Hankkeen kohdealueena ovat Kymenlaakson kunnat Kouvola, Kotka, Hamina, Miehikkälä, Virolahti ja Pyhtää.
KEKE-hankkeen tavoitteena on tukea Kymenlaakson elintarvikesektorin yritysten uudistumista, muutoskyvykkyyttä ja kasvuhakuista arvonkehittämistä, nostaa tuotteiden jalostusarvoa sekä edistää alueen elintarvikeyritysten kansainvälistymispotentiaalia. Osana hanketta halutaan lisätä elintarvikealan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyötä ja osaamista, edistää kestävää ruokatuotantoa ja hyödyntää monipuolisemmin luonnosta saatavia raaka-aineita.
Arvoverkoston kokonaisvaltaisuudella parannetaan tuottavuutta.
Erityistä buustia hankkeelle tuovat elintarvikesektorin uudet koulutukset Kymenlaakson alueella sekä Xamkin, Edukon ja LUTin rinnakkaisessa investointihankkeessa toteuttamat laboratorioinvestoinnit.
KEKE-hankkeessa toteutettavat investoinnit, osaamisen kasvattaminen ja yhteistyömallin rakentaminen verkostolle mahdollistavat Kymenlaaksoon elintarvike- ja luonnontuotealan teknologiapohjaisen TKI-yhteistyön ja siihen perustuvan kasvuhakuisen arvonkehittämisen sekä alan tunnettuuden ja vetovoimaisuuden lisäämisen. Tarkastelussa on tuotekehitys ja koko arvoketju alkutuotannosta kauppaan ja kuluttajille. Arvoverkoston kokonaisvaltaisuudella – ei myydä raaka-aineita vaan parannetaan jalostusarvoa – parannetaan sektorin tuottavuutta.
Erityisen huomionarvoista on luonnontuotteiden arvoverkoston systemaattinen rakentaminen, joka tuo mahdollisuuksia kilpailussa erottumiseen ja myös omaa myös merkittävää kansainvälistymispotentiaalia. Samalla elintarvikesektorin muutoskyvykkyys vahvistuu ja ansaintamahdollisuudet monipuolistuvat.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet – Xamk
Analyysi- ja testauskeskus Kouvolaan
Tutkimus-, testaus- ja tuotekehitys-yhteistyön vahvistaminen yritysten kanssa
Uusien
innovaatioiden kehittäminen elintarvike-sektorille
Opiskelijoiden sitouttaminen yritysyhteistyöhön Kymenlaakson alueelle
Työpaketti 3 – Tuotekehitys ja innovaatiot
KEKE-hanke on jaettu hankkeen toteuttajien kesken toisiaan tukeviin seitsemään erilaiseen työpakettiin. Xamk vastaa hankkeessa työpaketista 3 keskittyen elintarvikealan tuotekehitykseen ja innovaatioihin elintarviketuotannon kaikissa vaiheissa. Tarkoituksena on luoda uusia innovaatioympäristöjä Kouvolaan rakentuvaan Analyysi- ja testauskeskukseen, jossa voidaan vahvistaa tutkimus-, testaus- ja tuotekehitysyhteistyötä yritysrajapinnassa sekä kehittää uusia elintarvikealan innovaatioita.
Toimintaa tukee Xamkin Kehittyvä elintarviketekniikka -insinöörikoulutus, joka painottuu työelämän tarpeita huomioiden kasviperäisten elintarvikkeiden ja raaka-aineiden prosessointiin, tuotekehitykseen, turvalliseen käsittelyyn, pakkaamiseen ja tuotteistamiseen.
Tutustu Kehittyvä elintarviketekniikka-insinöörikoulutukseen alla olevasta linkistä
Lue Ylen artikkeli ”Kaikille maistuvan kasvisnakin salaisuutta etsitään Kouvolassa” alla olevasta linkistä
Jos olette kiinnostustuneita kuulemaan lisää KEKE- hankkeesta ja sen luomista mahdollisuuksista, voitte jättää yhteydenottopyynnön alla – olemme teihin yhteydessä.
Analyysi- ja testauskeskus
Osana KEKE-hanketta toteutetaan investointihanke. Xamk rakentaa Kouvolaan uuden Analyysi- ja testauskeskuksen, jonne rakentuu erilaisia tutkimus-, testaus- ja tuotekehitysympäristöjä. Analyysi- ja testauskeskuksen rakennustyöt ovat käynnissä ja tilojen odotetaan valmistuvan loppuvuodesta 2024. Uudet innovaatioympäristöt koneineen ja laitteineen ovat tarkoitettu Kymenlaakson elintarvikesektorin toimijoille hyödynnettäväksi. Tarjolla on myös asiantuntija-apua sekä mahdollisuus tehdä yhteistyötä Kehittyvän elintarviketekniikan insinööriopiskelijoiden kanssa.
Uudet innovaatioympäristöt muodostavat monipuolisen kokonaisuuden.
Analyysi- ja testauskeskuksen erilaisissa tiloissa on mahdollista kehittää jo olemassa olevia raaka-aineita ja tuotteita tai innovoida kokonaan uutta. Tilan tuotekehityskeittiö tarjoaa tilan, jossa voidaan kehittää ja suunnitella uusia tuotteita ja testata niiden valmistusta pienessä mittakaavassa. Prosessihallista löytyy monipuolinen valikoima ammattikeittiölaitteita, jotka mahdollistavat elintarvikkeiden testauksen, kehityksen ja optimoinnin alusta loppuun elintarviketehtaan omaisissa olosuhteissa. Kemian- ja mikrobiologian laboratoriossa on mahdollista määrittää elintarvikkeiden ravintoainekoostumusta, rakenteita ja mikrobiologista laatua ja säilyvyyttä. Aistinvaraisella testauksella pystytään arvioimaan kehitettyjen tuotteiden ominaisuuksia, kuten ulkonäköä, rakennetta, hajua ja makua.