Kettu, norppa ja kattila istuvat nuotiolla joen rannalla kuun valossa. Kettu lukee kirjaa.

Tuohta tarinoista

Tuohta tarinoista -hanke tuo ruokakulttuurin liittyvät tarinat lisäarvoa ja kannattavuutta edistäväksi toiminnaksi ruokapalvelu- ja matkailuyrityksiin. Hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin ja tuottaa uusia elämyksellisiä palveluja ruokamatkailuun. Nuorten kiinnostusta ruokakulttuuriin ja -alan tuntemusta vahvistetaan tapahtumien, pelien ja pelillisyyden avulla, joissa tarinoilla on myös rooli.

Saimaan alueen ruokakulttuuri tutuksi lapsille ja nuorille sekä hyötykäyttöön liiketoiminnassa!

Saimaan ruokakulttuuri esille

Hankkeen tavoitteena on Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen, osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamisen ja markkinointiin, uusien elämyksellisten palvelujen syntyminen ruokamatkailuun sekä nuorten kiinnostuksen lisääminen ruokakulttuuriin ja alan tuntemuksen vahvistaminen.

Yhdessä kohti yhteistä hyvää

Hanke on yhteishanke, joka liittyy Saimaan seudun ruokaa ja ruokamatkailua näyttävästi esille tuovaan European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoteen.

Koordinaattorina hankkeessa on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana ProAgria Itä-Suomi/ Maa- ja kotitalousnaiset.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Toimenpiteet:

  • Alueen ruokakulttuuriin liittyviä tarinoita kerätään ja käsikirjoitetaan niiden tuotteistamiseksi
  • Yrittäjiä valmennetaan tarinallistamisen menetelmän ja tarinoiden käyttöön
  • Tuotetaan opastus ruokakulttuuritarinoiden käytöstä liiketoiminnassa, joka jää käyttöön myös hankkeen jälkeen
  • Nuorille järjestetään Challenge 2024 –kilpailu ruokakulttuuriin ja ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvien ideoiden esiin tuomiseksi
  • Paikallista ruokajärjestelmää ja -kulttuuria tuodaan näkyväksi nuorille pelillistämisen keinoin (peli/ pelillinen tapahtuma)
  • Ruokakansalaisuusviikon järjestäminen peruskouluissa

Tulokset:

  • Uutta osaamista alueellisesta ruokakulttuurista
  • Käyttökelpoisia malleja ruokakulttuurin hyödyntämiseen liiketoiminnassa
  • Tuotteistettuja uusia ruokamatkailutuotteita/ -tapahtumia
  • Yrittäjien yhteistyö on lisääntynyt
  • Uusien ruokamatkailutuotteiden ja toteutettujen ruokatapahtumien myötä lisätään Saimaan seudun ruokakulttuurin ja ruokamatkailun näkyvyyttä
  • Nuorten tietämys Saimaan ruoka-alasta ja alan vetovoima on lisääntynyt

.

.

Tuohta tarinoista -tapahtumat

Ehdota koulua mukaan! Nuorten kenkiä

Avoin kutsu kouluille!

Etsimme Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilta peruskouluja mukaan yhteistyöhön innostamaan lapsia ja nuoria alueen ruoasta, ruokakulttuurista ja ruokajärjestelmästä.

Kuva: Maaseutuverkosto, Jyrki Vesa

Ota yhteyttä

Puhelin
+358503507451
Sähköposti
Minna.Komppa@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Minna Komppa
Projektipäällikkö
+358503507451
Minna.Komppa@xamk.fi
Puhelin
+358509111364
Sähköposti
Jenni.Palosaari@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Jenni Palosaari
Tki-asiantuntija
+358509111364
Jenni.Palosaari@xamk.fi
Puhelin
+358447028583
Sähköposti
Miikka-Petteri.Lesonen@xamk.fi
Sosiaalinen media
Yksikkö
Luovan talouden tutkimusyksikkö

Työskentelee Kymenlaaksossa Kouvolassa Kasarminmäen kampuksella Meduusa Studiolla. Pelillisyyden ja digitaalisuuden asiantuntija Luovan talouden tutkimusyksikössä.

Miikka-Petteri Lesonen
Tki-asiantuntija
+358447028583
Miikka-Petteri.Lesonen@xamk.fi
Sosiaalinen media
Puhelin
+358405720474
Sähköposti
Marjut.Kasper@xamk.fi
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksi
Marjut Kasper
Lehtori
+358405720474
Marjut.Kasper@xamk.fi
Puhelin
+358408298452
Sähköposti
Laura.Hokkanen@xamk.fi
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksi
Laura Hokkanen
Lehtori
+358408298452
Laura.Hokkanen@xamk.fi

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Tuohta tarinoista

Hankkeen kesto: 1.5.2024–31.3.2026

Tiedot

Hallinnoija: Xamk
Osatoteuttajat: ProAgria Itä-Suomi/ Maa- ja kotitalousnaiset

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus & Euroopan unionin osarahoittama
Kokonaisbudjetti: 329 477 €
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 226 000 €
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 51 555 €

ProAgrian osuus kokonaisbudjetista: 46 704 € Yritys-/yksityisrahoitus: 5 000 €

Asiasanat

yhteiskehittäminen

Yhteistyökumppanit