Euroopan unionin osarahoittama logo
Kettu, norppa ja kattila istuvat nuotiolla joen rannalla kuun valossa. Kettu lukee kirjaa.

Tuohta tarinoista

Tuohta tarinoista -hanke nostaa ruokakulttuurin liittyvät tarinat esille. Autamme tuomaan ne lisäarvoa ja kannattavuutta edistäväksi toiminnaksi ruokapalvelu- ja matkailuyrityksiin. Hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin ja tuottaa uusia elämyksellisiä palveluja ruokamatkailuun. Nuorten kiinnostusta ruokakulttuuriin ja -alan tuntemusta vahvistetaan tapahtumien, pelien ja pelillisyyden avulla, joissa tarinoilla on myös rooli.

Saimaan alueen ruokakulttuuri tutuksi lapsille ja nuorille sekä hyötykäyttöön liiketoiminnassa!

Saimaan ruokakulttuuri esille

Hankkeen tavoitteet ovat

  • Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen matkailussa
  • osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamisen ja markkinointiin
  • uusien elämyksellisten palvelujen syntyminen ruokamatkailuun sekä
  • nuorten kiinnostuksen lisääminen ruokakulttuuriin ja alan tuntemuksen vahvistaminen.

Yhdessä kohti yhteistä hyvää

Hanke on yhteishanke, joka liittyy Saimaan seudun ruokaa ja ruokamatkailua näyttävästi esille tuovaan European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoteen.

Koordinaattorina hankkeessa on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana ProAgria Itä-Suomi/ Maa- ja kotitalousnaiset.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Toimenpiteet:

  • Alueen ruokakulttuuriin liittyviä tarinoita kerätään ja käsikirjoitetaan niiden tuotteistamiseksi
  • Yrittäjiä valmennetaan tarinallistamisen menetelmän ja tarinoiden käyttöön
  • Tuotetaan opastus ruokakulttuuritarinoiden käytöstä liiketoiminnassa, joka jää vapaaseen käyttöön myös hankkeen päätyttyä
  • Nuorille järjestetään Challenge 2024 –kilpailu ruokakulttuuriin ja ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvien ideoiden esiin tuomiseksi
  • Paikallista ruokajärjestelmää ja -kulttuuria tuodaan näkyväksi nuorille pelillistämisen keinoin (peli/ pelillinen tapahtuma)
  • Ruokakansalaisuusviikon järjestäminen peruskouluissa

Tulokset:

  • Uutta osaamista alueellisesta ruokakulttuurista
  • Käyttökelpoisia malleja ruokakulttuurin hyödyntämiseen liiketoiminnassa
  • Tuotteistettuja uusia ruokamatkailutuotteita/ -tapahtumia
  • Yrittäjien yhteistyö on lisääntynyt
  • Uusien ruokamatkailutuotteiden ja toteutettujen ruokatapahtumien myötä lisätään Saimaan seudun ruokakulttuurin ja ruokamatkailun näkyvyyttä
  • Nuorten tietämys Saimaan ruoka-alasta ja alan vetovoima on lisääntynyt

Puuttuuko yritykseltäsi ydintarina?

Ydintarina kirkastaa brändinne tarinan muotoon. Ilmoittaudu toimeksiantajaksi 3. vuoden restonomiopiskelijoiden Tarinallistaminen ja brändäys- opintojaksolle. Saat tuotetun ydintarinan, jota voit hyödyntää tuotteistuksessa ja markkinoinnissa! Toimeksiantoja pyydetään vuoden 2024 loppuun mennessä. Lisätietoja antaa lehtori Marjut Kasper marjut.kasper@xamk.fi

Tulevat Tuohta tarinoista -tapahtumat

Materiaalit

Tuohta tarinoista- webinaari 17.9.2024

Tuohta tarinoista- webinaari 17.9.2024

Minna Komulaisen esitysmateriaali, tietoa tarinallistamismenetelmästä ruoka- ja matkailutuotteen tuotteistamiseen ja markkinointiin.

Tuotekortti

Tuotekortti

Webinaarin esitysmateriaali, tuotekorttipohja
(c) Minna Komulainen

Asiakkaan tarina -työkalu

Asiakkaan tarina -työkalu

Webinaarin esitysmateriaali, asiakkaan tarina -työkalu
(c) Minna Komulainen

Matkakertomus

Matkakertomus

Next -verkkolehden artikkeli Tuohta tarinoista -tourneesta

Ota yhteyttä

Puhelin
+358503507451
Sähköposti
Minna.Komppa@xamk.fi
Sosiaalinen media
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Osoite
Patteristonkatu 3 C, 50100 Mikkeli

Vastuulliset ruokapalvelut -tutkimusryhmä

Tuohta tarinoista -hanke 

Minna Komppa
Projektipäällikkö
+358503507451
Minna.Komppa@xamk.fi
Sosiaalinen media
Puhelin
+358509111364
Sähköposti
Jenni.Palosaari@xamk.fi
Sosiaalinen media
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Osoite
Patteristonkatu 3, 50100 Mikkeli

Työskentelen Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmässä.

Jenni Palosaari
Tki-asiantuntija
+358509111364
Jenni.Palosaari@xamk.fi
Sosiaalinen media
Puhelin
+358447028583
Sähköposti
Miikka-Petteri.Lesonen@xamk.fi
Sosiaalinen media
Yksikkö
Luovan talouden tutkimusyksikkö

Työskentelee Kymenlaaksossa Kouvolassa Kasarminmäen kampuksella Meduusa Studiolla. Pelillisyyden ja digitaalisuuden asiantuntija Luovan talouden tutkimusyksikössä.

Miikka-Petteri Lesonen
Tki-asiantuntija
+358447028583
Miikka-Petteri.Lesonen@xamk.fi
Sosiaalinen media
Puhelin
+358405720474
Sähköposti
Marjut.Kasper@xamk.fi
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksi
Marjut Kasper
Lehtori
+358405720474
Marjut.Kasper@xamk.fi
Puhelin
+358408298452
Sähköposti
Laura.Hokkanen@xamk.fi
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksi
Laura Hokkanen
Lehtori
+358408298452
Laura.Hokkanen@xamk.fi

johanna.rinnekari@maajakotitalousnaiset.fi

040 301 2441

Tehtaantie 6 B
80400 Ylämylly, Liperi

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Tuohta tarinoista

Hankkeen kesto: 1.5.2024–31.3.2026

Tiedot

Hallinnoija: Xamk
Osatoteuttajat: ProAgria Itä-Suomi/ Maa- ja kotitalousnaiset
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus & Euroopan unionin osarahoittama
Kokonaisbudjetti: 329 477 €
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 226 000 €
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 51 555 €

ProAgrian osuus kokonaisbudjetista: 46 704 € Yritys-/yksityisrahoitus: 5 000 €

Asiasanat

yhteiskehittäminen

Menneet Tuohta tarinoista -tapahtumat

Hankkeen osatoteuttajana