MARISEC

Uudet teknologiat Itämeren rannikon ympäristövahinkojen torjunnan tukena

MARISEC tähtää Itämeren rannikkoalueiden öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntakyvyn kehittämiseen muuttuneessa turvallisuustilanteessa. 

Hankkeessa kerätään Itämeren alueen parhaat käytänteet öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntaan liittyen, testataan torjuntakaluston tehokkuutta ja luodaan toimintasuunnitelma suorituskyvyn ja harjoitustoiminnan vahvistamiseksi. Torjunta- ja keräyslaitetestauksella pyritään validoimaan nykyinen suorituskyky ja arvioimaan tulevat kehitystarpeet.

Itämeren alueen yhteistyötä öljy- ja kemikaalivahinkoihin varautumiseksi

Ajankohtaiset julkaisut

TIEDOTE: MARISEC tiivistää öljyntorjuntayhteistyötä Itämerellä

Itämeren rannikkoalueet kohtaavat yhä suurempia haasteita öljy- ja kemikaalivahinkojen ehkäisyssä ja torjunnassa. Muuttuva turvallisuustilanne ja vihreän siirtymän tuomat uudet vahinkoainetyypit vaativat tehokkaita ja joustavia ratkaisuja. MARISEC (Uudet teknologiat Itämeren rannikon ympäristövahinkojen torjunnan tukena)-hanke vastaa näihin tarpeisiin vahvistamalla alueen torjuntakykyä, kehittämällä uusia teknologioita ja edistämällä kansainvälistä yhteistyötä.

Öljyntorjunta-aluksia laiturissa

MARISEC tiivistää öljyntorjuntayhteistyötä Itämerellä

Halonen, J. & Kuusela, M. 2024. MARISEC tiivistää öljyntorjuntayhteistyötä Itämerellä. In: Xamk READ 3/2024. Xamk READ – Research, Education and Regional Development, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti.

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Itämeren alueen resilienssiä merellisiä ympäristöonnettomuuksia vastaan edistämällä riskitietoisuutta, valmiutta ja reagointikykyä, sekä lisätä alan poikkisektoraalista yhteistyötä ja keskinäistä vuorovaikutusta Itämeren rannikkovaltioiden välillä.

Hankkeessa toteutetaan seuraavat toimenpiteet, jotka liittyvät jo toteutettujen hankkeiden tulosten koostamiseen, öljyntorjuntakaluston testaamiseen, parhaiden käytänteiden keräämiseen sekä arvioidaan nykyisiä suorituskykyjä ympäristövahinkojen torjunnassa. Samalla näistä kaikista muodostetaan yhteiset synteesit, jotka rikastetaan erillisissä työpajoissa sekä julkistetaan yhteisessä seminaarissa.

a) Kootaan ja hyödynnetään aiempien hankkeiden tuloksia ja tuotoksia sekä jo tehtyjä malleja liittyen öljy- ja kemikaalivahinkoriskeihin ja niiden torjuntaan Suomenlahden ja Itämeren rannikkoalueilla sekä kuvataan merkittävimmät riskimaisemassa tapahtuneet ja tapahtumassa olevat muutokset huomioiden myös vihreän siirtymän myötä muuttuvat vahinkoainetyypit, kuten fossiilisia öljyjä korvaavat tuotteet.

b) Testataan nykyisen öljyntorjuntakaluston keräyskykyä sekä uusinta öljyntorjuntateknologiaa nykyisten suorituskykyjen tueksi todennäköisimmille sekä tulevaisuudessa potentiaalisimmille vahinkoainetyypeille.

c) Kootaan Itämeren alueen parhaat ympäristövahinkojen torjunnan käytänteet ja varautumisen toimintamallit sekä selvitetään uusien teknologioiden hyödyntämismahdollisuuksia. Koonnissa hyödynnetään sekä kansallisia että kansainvälisiä verkostoja.

d) Arvioidaan nykyisiä ympäristövahinkojen torjuntavalmiuksia ja varautumistasoa hankkeessa saavutetun tilannekuvan valossa.

e) Hankkeen vaikuttavuuden varmistamiseksi järjestetään hanketyöpajoja sekä hankeseminaari, jossa esitellään hankkeen tulokset ja tuotokset sekä hankkeen aikana tehdyt havainnot.

Hanketoteuttajat

Kymenlaakson pelastuslaitos

Kymenlaakson pelastuslaitos

Yhteyshenkilöt

Lauri Hanski
Merisade Kuusela

etunimi.sukunimi@kymenhva.fi

Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus

Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus

Yhteyshenkilö

Annukka Lehikoinen

etunimi.sukunimi@merikotka.fi

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Yhteyshenkilö

Justiina Halonen

etunimi.sukunimi@xamk.fi

Hankkeen rahoittajana toimii ulkoministeriö ja vastuuministeriönä sisäministeriö.

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

MARISEC

Hankkeen kesto: 7.11.2024–31.3.2026

Tiedot

Hallinnoija: Kymenlaakson pelastuslaitos
Osatoteuttajat: Xamk ja Merikotka ry
Vahvuusala: Logistiikka ja merenkulku
Osaamiskärki: Öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunta
Vaikuttavuustavoite: Ympäristö ja kestävyys

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Ulkoministeriö, Itämeren, Barentsin ja arktisen yhteistyön rahoitus (IBA)
Kokonaisbudjetti: 260 000 euroa

Asiasanat

öljyntorjunta öljyvahinko testaus turvallisuus