DroneData
Keskeisenä toimenpiteenä sovelletaan miehittämättömistä lennokeista, erityisesti droneista käsin suoritettavaa digitaalista kuvantamista ja siihen liittyvää data-analytiikkaa.
Hankkeessa rakennetaan droonia ja konenäkömallia.
Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet.
Sähkönjakelu on keskeisessä asemassa erilaisista ilmastonmuutokseen liittyvistä luonnonilmiöistä toivuttaessa ja niihin liittyvien riskien hallinnassa. Hankkeen tavoitteena on kehittää energiayhtiöiden kykyä toimia erilaisissa sähköverkkojen häiriötilanteissa ja varautua luonnonilmiöihin liittyviin riskeihin ennalta paremmalla kunnossapidolla.
Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen.
Keskeisenä toimenpiteenä sovelletaan miehittämättömistä lennokeista, erityisesti droneista käsin suoritettavaa digitaalista kuvantamista ja siihen liittyvää data-analytiikkaa. Hankkeessa kokeillaan erilaisia drone-, kuvantamis- ja data-analytiikkaratkaisuja ja niiden sovellettavuutta sähköverkkojen vianhallinnassa ja kunnossapidossa erilaisissa olosuhteissa. Näihin teemoihin liittyen kehitetään ja otetaan käyttöön uudenlaisia menetelmiä, ratkaisuja ja prosesseja energiayhtiöiden nykyisiin prosesseihin ja tunnistettuihin tarpeisiin pohjautuen.
Toimenpiteet ja työpaketit
Keskeisenä toimenpiteenä sovelletaan miehittämättömistä lennokeista, erityisesti droneista käsin suoritettavaa digitaalista kuvantamista ja siihen liittyvää data-analytiikkaa. Hankkeessa kokeillaan erilaisia drone-, kuvantamis- ja data-analytiikkaratkaisuja ja niiden sovellettavuutta sähköverkkojen vianhallinnassa ja kunnossapidossa erilaisissa olosuhteissa. Näihin teemoihin liittyen kehitetään ja otetaan käyttöön uudenlaisia menetelmiä, ratkaisuja ja prosesseja energiayhtiöiden nykyisiin prosesseihin ja tunnistettuihin tarpeisiin pohjautuen.
Tausta ja tarvekartoitus
Taustakartoitus
- Kartoitetaan erilaiset saatavilla olevat drooni- ja muut lennokkityypit (ml. kiinteäsiipiset lennokit) ja niiden sopivuus erilaisten sensorien alustoiksi.
- Kerätään kokemuksia teknologioiden soveltamisesta sähköverkkojen vianpaikannukseen ja -hallintaan liittyen.
Tarvekartoitus
- Selvitetään osallistuvien sähköverkkoyhtiöiden tarpeet drooniperustaisten menetelmien käytölle vianhallinnassa ja kunnossapidossa sekä mahdollisuudet soveltaa drooniratkaisuja osana toimintaansa.
- Selvitetään yhtiöiden nykyiset prosessit ja käytössä olevat järjestelmät sähköverkkojen vianhallintaan liittyen.
Droonikokeilut
Suunnittelu
- Suunnitellaan hankkeessa toteutettavat droonikokeilut.
Droonikokeilut
- Toteutetaan monipuolisesti droonilentoja erilaisissa sähköverkkoympäristöissä ja olosuhteissa kokeillen erilaisia teknologioita ja toteutustapoja.
- Tutkitaan erilaisten droonialustojen sopivuutta vianpaikannukseen ja tarkastuksiin.
- Arvioidaan droonikokeilujen onnistuneisuutta eri toteutusmenetelmillä.
Droonilentojen automatisointi
- Tehdään droonilennätysten automatisoinnin kannalta tarpeellisia kartoituksia ja laaditaan suunnitelma mahdollisimman kustannustehokkaalle liikkuvalle demo- ja testauslaitteistolle.
- Toteutetaan käytettävissä olevien resurssien ja rahoituksen puitteissa demo- ja testausjärjestelmä automaattisille droonilennätyksille.
Data-analytiikka
Suunnittelu ja valmiit menetelmät
- Suunnitellaan data-analytiikassa kokeiltavat menetelmät ja välineet taustakartoituksen ja eri kuvantamismenetelmistä hankittujen kokemusten perusteella.
- Hankitaan käyttöön välineet ja riittävä tietämys data-analytiikkaa varten hankkeen sovellusalalla.
- Suunnitellaan tarvittaessa myös omaa data-analytiikkamenetelmien kehitystä kerättyjen erilaisten tietojen lähtökohdista.
- Suunnitellaan ratkaisu tiedon hallintaan pilvipalveluja hyödyntäen.
Datan laatu
- Kehitetään ja otetaan käyttöön menetelmiä drooneista käsin anturien avulla kerätyn tiedon laadun ja käyttökelpoisuuden tutkimiseen
- Tutkitaan eri antureilla erilaisissa olosuhteissa ja eri vuodenaikoina kerätyn tiedon laatua
Data-analytiikan toteutus ja menetelmät
- Tavoitteena on löytää menetelmiä, jotka toimivat automaattisessa vianpaikannuksessa suomalaisissa olosuhteissa.
- Kokeillaan laajasti erilaisia olemassa olevia menetelmiä ja ohjelmistoja.
- Kehitetään itse menetelmiä eri anturien tuottaman tiedon analysointiin sähköverkon vianpaikannuksen ja riskienhallinnan näkökulmasta.
Tulokset
Hankkeen tuloksena tavoitellaan valmiutta aikaisempaa nopeampaan dronepohjaiseen vianpaikannukseen ja -korjaukseen erilaisista luonnonilmiöistä toivuttaessa aikaisempaa vähemmillä hiilidioksidipäästöillä ajoneuvojen ja helikopterien käytön vähentyessä. Hanke tuottaa uutta tietoa, jonka avulla opitaan ymmärtämään paremmin erilaisia häiriötilanteita ja -olosuhteita ja reagoimaan niihin, sekä erilaisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin sopivia menetelmiä. Hankkeen tuloksena myös sähköverkkoihin liittyvä kunnossapito- ja riskienhallintaosaaminen vahvistuu.
Tiedotus ja verkostot
Tiedotus- ja julkaisutoiminta
Tiedotetaan hankkeesta ja sen tuloksista sekä drooniteknologian mahdollisuuksista maakunnassa. Hankkeen tuloksia julkaistaan kansallisesti ja myös kansainvälisesti.
Verkostoituminen
- Tiivistetään hankkeen toteuttajan ja siihen osallistuvien yritysten yhteistyötä ja muodostetaan toimijoiden teemaverkosto hankkeen aihepiirin ympärille.
- Verkostoidutaan myös muiden alueellisten toimijoiden kanssa
- Hankkeen tulokset siirretään soveltuvin osin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opetuksen käyttöön.
- Materiaaleja hyödynnetään sähköverkon droonilennättäjien koulutuksessa.
Liiketoimintamahdollisuuksien edistäminen
- Tunnistetaan mahdollisuuksia integroida tulokset osaksi osallistuvien energiayhtiöiden liiketoimintaa.
- Kartoitetaan saavutettujen tulosten kaupallistamismahdollisuuksia.
Droonin prototyyppi
Hankkeen aikana rakennetaan prototyyppi, jolla kuvataan voimalinjoja. Drooniin tulee kiinni seuraavat komponentit:
- Jetson Xavier NX
- Air Commander Entire r3
- Cube Black – autopilotti
- Sony ILX-LR1 + Gremsy Gimbal
- Elsight Halo
- Livox Avia + CopterLab Gimbal
Hankkeessa on käytetty myös DJI M300 RTK droonia erilaisilla sensoreilla, kuten:
- DJI Zenmuse H20T lämpökamera
- DJI Zenmuse P1 kamera
- DJI Zenmuse L1 LiDar
- Sony ILX-LR1 kustomoidulla gimbaalilla
Konenäkömalli
Hankkeen aikana on kuvattu voimalinjoja ja kerätty dataa. Tämän datan pohjalta kehitetään konenäkömallia Roboflown verkkoalustalla. Valmistuessaan konenäkömalli on kaikkien vapaasti ladattavissa ja hyödynnettävissä.
Valmistuessaan konenäkömalli on kaikkien vapaasti ladattavissa ja hyödynnettävissä.